Erdoğan'ın 'İstenmeyen kişi' çıkışına uluslararası tepkiler

Erdoğan'ın 'İstenmeyen kişi' çıkışına uluslararası tepkiler
Danimarka: Ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumartesi günü Eskişehir'de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Osman Kavala ile ilgili ortak açıklama yapan 10 ülkenin büyükelçilerinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı'na talimat verdiğini söylemişti.

Erdoğan'ın 10 ülke büyükelçisini 'istenmeyen kişi' ilan etmesi Avrupa'da da büyük yankı uyandırdı. Avrupa medyası olayı önemli bir gelişme olarak duyurdu.

Euronews'in aktardığına göre, Erdoğan'ın açıklamalarına ilk tepki İsveç ve Norveç'ten geldi.

'BUNU HAK EDECEK BİR ŞEY YAPMADI'

Her iki ülke yetkilileri de Türkiye büyükelçilerinin ülkeyi terk etmesi yönünde kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini bildirdi.

Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide, "Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi hak edecek bir şey yapmadı" dedi.

NTB haber ajansının aktardığına göre Maseide, Ankara'nın Avrupa İnsan Hakları Konsvansiyonu'na bağlı kalma taahhüdünde bulunan bir ülke olduğunu, ve ülkesinin Türkiye'ye demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uyması çağrısında bulunmayı sürdüreceğini söyledi.

'HASSAS OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

AFP, İsveç'ten de benzer bir açıklama geldiğini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanı ise, diğer 9 ülke yetkilileriyle 'yoğun görüş alış verişi içinde olduklarını' söyledi.

Danimarka Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Büyükelçi Danny Annan'ın Türkiye'yi terk etmesi yönünde kendilerine ulaşan resmi bir bilgi olmadığı aktarıldı. Açıklamada "İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz" denildi.

KATİ PARİ'DEN BÜYÜKELÇİLERE DESTEK

Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü ve Hollandalı parlamenter Kati Piri de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçilere destek verdi. Kati Pari, Ankara'nın AİHM kararlarını uygulaması gerektiğini söyledi ve tüm AB'nin, 'istenmeyen kişi' ilan edilen büyükelçilere destek olması gerektiğini ifade etti.

İsveç'te yayımlanan Hallandsposten gazetesine konuşan Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Paul Levin, Türk hükümetinin olağan dışı bir tepkide bulunduğunu belirterek, bu durumun Erdoğan'ın baskı altında olduğuna işaret ettiği yorumunu yaptı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar