Erdoğan’ın NATO’ya üyeliği karşılığında İsveç’ten istediği Zarakolu: Hapse girer ve çok uzun yatarım

Erdoğan’ın NATO’ya üyeliği karşılığında İsveç’ten istediği Zarakolu: Hapse girer ve çok uzun yatarım
Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya üyeliği karşılığında iadesini istediği isimlerden Zarakolu, 'Türkiye'ye adım attığım an hapse girer ve çok uzun yatarım' dedi.

Türkiye’nin İsveç’ten iadesini istediği isimlerden yazar, yayıncı ve insan hakları aktivisti Ragıp Zarakolu, İsveç medyasına konuştu.  

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için iadelerini şart koştuğu ülkede yaşayan Türkiyeli siyasi sürgünler İsveç siyasal gündeminin merkezine yerleşti. 

Bianet'in aktardığına göre ülke medyası, "İsveç, demokrasimizi savunmak için NATO'nun yardımından yararlanmak üzere temel demokratik ilkelerin arkasından dolaşabilir mi?" sorusu üzerinde yoğunlaşıyor.

Yüksek tirajlı iki bağımsız akşam gazetesinden biri olan Expressen, aralarında Belge Yayınları sahibi ve yöneticisi sosyalist yayıncı ve yazar Ragıp Zarakolu'nun da olduğu sürgünlerle, bir anda bir pazarlık nesnesine dönüşmüş olmayı nasıl karşıladıkları, kaygıları ve beklentileri üzerine söyleşti. 

"Türkiye, İsveç'i NATO'ya sokmak için Ragıp Zarakolu'yu istiyor" başlığıyla yayınladığı söyleşide, 2012'de İsveç'e iltica eden Ragıp Zarakolu bunun Türkiye'de git gide gözden düşmekte olan Erdoğan için bir müzakere kapısı açmak ve içerideki konumunu güçlendirmek için bir fırsat olduğunu söyledi.

Zarakolu, "Türkiye'ye adım attığım an derhal hapse girer ve çok uzun süre yatarım. Suçlandığım eylemleri asla yapmadım. Ama insan haklarını ve azınlık haklarını savundum" dedi.

Bununla birlikte Zarakolu, "İsveç'in ilkelere bağlı bir ülke olduğuna ve Erdoğan'ın iç siyasette puan kazanma girişimine katkıda bulunmayacağına eminim" ifadelerini kullandı.

Ragıp Zarakolu Türkiye'de hapiste kaldığı dönemlerde, kendisine hiçbir zaman işkence yapılmadığını, ancak memleketine dönmek zorunda bırakıldığında bunun başına geleceğinden kaygı duyduğunu söyledi.

KATILDIĞI MİTİNGİN ARDINDAN 'TERÖRLE' SUÇLANDI

Ragıp Zarakolu, 2008'de kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından düzenlenen bir toplantıya katılarak "terör örgütünü meşrulaştırmak ve ayrıca PKK ile doğrudan bağlantılı olmakla" suçlanmıştı.

Türkiye daha önce de Zarakolu'yu iade etmesi için İsveç'i iknaya çabalamıştı. 2018'de İstanbul'da bir mahkeme Interpol'e tutuklama emri verdi. Zarakolu, "parti militanlarına eğitim kurumu olarak hizmet veren bir siyaset akademisi açarak PKK'ye yardım etmekle" de suçlandı.

Türkiye, Zarakolu'ya 45'ten fazla dava açtı. İsveç'e gelmeden önce beş ay boyunca yüksek riskli bir hapishanede alıkonuldu. 

RAGIP ZARAKOLU KİMDİR?

Yazar, çevirmen, yayıncı, insan hakları aktivisti. 1948'de İstanbul Büyükada'da doğdu. 1968'de Ant ve Yeni Ufuklar dergilerinde yazın hayatına başladı. Eşi Ayşe Zarakolu'yla birlikte Belge yayınlarını kurdu ve yönetti. İnsan hakları mücadelesinde öncü bir rol oynadı. 28 Ekim 2011 tarihinde KCK davası kapsamında tutuklandı. 10 Nisan 2012'de tahliye edildi.

Öne Çıkanlar