Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyareti: TDP'nin ardından ana muhalefetteki CTP de 'Boykot' dedi

Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs ziyareti: TDP'nin ardından ana muhalefetteki CTP de 'Boykot' dedi
Erdoğan ile Bahçeli’nin 19-20 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirecekleri Kuzey Kıbrıs ziyaret adada tartışılmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Kuzey Kıbrıs'a yapacağı gezi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) yanı sıra sivil toplum örgütleri tarafından boykot edilecek. Geziyi tek destekleyen ise Ankara'nın tam desteğiyle seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yanlıları oldu. 

Erdoğan ile Bahçeli’nin 19-20 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirecekleri Kuzey Kıbrıs ziyaret adada tartışılmaya devam ediyor. Kuzey Kıbrıs muhalefeti ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nde rahatsızlığa neden olan gezi öncesinde ABD'li 14 senatör de ABD Başkanı Joe Biden'a seslendikleri bir mektupla Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına aykırı şekilde Kapalı Maraş sahil şeridini açma çabalarından endişe duyduklarını, böylesi her türlü girişimin çok taraflı yaptırımlarla karşılanacağının AB ile şimdiden netleştirilmesini istedi.
 
Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’a yapacakları gezinin ayrıntılarını dün katıldığı cuma namazı çıkışında "Kuzey Kıbrıs'a, müjdesini orada parlamentoda vermek istiyorum, güzel bir adımımız var, ön çalışmalarını bitirdik" sözleriyle verdi.  
 
19 Temmuz’da parlamentoda yapacağı konuşmada "müjde" olarak tanımladığı açıklamalarda bulunacak olan Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın temel atma töreni ile birlikte Kapalı Maraş’a inşa edilen Vakıflar Camii ve Millet Bahçesi’nin toplu açılış törenlerine katılacak.
 
MUHALEFET BOYKOT EDİYOR
 
Kalabalık bir heyetin eşlik edeceği Erdoğan ve Bahçeli’nin gezisine Kuzey Kıbrıs’taki sol görüşlü ve barış yanlısı çevrelerden tepkiler yükseliyor. TDP'nin ardından ana muhalefet partisi konumunda olan CTP de Erdoğan'ın meclisteki konuşmasını boykot etme kararı aldı. 50 sandalyeli parlamentoda ana muhalefetteki CTP’nin 12, TDP’nin ise 3 milletvekili bulunuyor. 
 
TDP:  KIBRIS HALKI SAYGI BEKLİYOR
 
TDP, daha önce aldığı boykot kararının gerekçelerini "Kıbrıs Türk halkı iradesine saygı beklemektedir. Kıbrıs Türk halkı kendi özgün ve özgür yaşam biçimine karışılmasını istememektedir. Bu düşünceler ortadayken, daha önce belirttiğimiz gerekçelerin yanı sıra, karşılıklı görüşme, Kıbrıs Türk halkının görüş ve düşüncelerini, hassasiyetlerini aktarmaya fırsat verilmeyeceği bir ortamda olmanın bir anlamı yoktur. Sn. Erdoğan tarafından Meclis’te yapacağı konuşmada Kıbrıs Türk halkını ve ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren mesajlar verileceği de belirtilmektedir. Bu kararların ne olduğunun kimse tarafından bilinmemesi de ayrı bir tartışma konusudur" diye açıklamıştı.
 
CTP: DİYALOG ORTAMI YOK, SÖZ HAKKIMIZ OLMAYACAK
 
TDP’nin ardından dün Parti Meclisi’ni toplayan CTP'den yapılan açıklamada ise, "Cenevre görüşmeleri öncesinde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun gerçekleştirdiği ziyarette Meclis’te temsil edilen tüm siyasi parti liderlerinin katıldığı toplantı hariç, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin adaya yaptığı ziyaretlerde muhalefet partileriyle veya ana muhalefet partisiyle görüşme programı yapılmamış ve dolayısıyla karşılıklı görüş alış verişi ve diyalog mümkün olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği ziyaretin programında da muhalefet partileriyle veya ana muhalefet partisiyle görüşme yer almamıştır" denildi. 
 
Açıklamanın devamında, "Bu görüş alışverişinin ve diyalogun olmadığı ortamda, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyareti çerçevesinde KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirilecek olan toplantıda, teamüller ve usul gereği ana muhalefet partisinin herhangi bir söz hakkının olmayacağı ve yapılacak konuşma çerçevesinde CTP’nin katılmadığı görüşler konusunda farklı görüşlerini ortaya koyma olanağının da doğal olarak bulunmayacağı göz önünde bulundurularak, CTP Parti Meclisi bu toplantıya katılmama kararı almıştır" ifadelerine yer verildi.
 
GAZETELERDE 'BOYKOT' VE 'MÜJDE'
 
Erdoğan ve Bahçeli’nin muhalefet tarafından boykot edilecek ziyareti Kuzey Kıbrıs basınında da tepkiyle karşılandı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yanlısı yayınlar benzer manşetler atarken, muhalif gazeteler ise CTP ve TDP'nin aldığı boykot kararlarını manşetlerine taşıdı. 
 
Gazeteler ve attıkları bugünkü manşetleri şöyle oldu: 

Güncel Kıbrıs Gazetesi: "Recep Tayyip Erdoğan: "KKTC'de bir müjdem olacak"; 

Kıbrıs Gazetesi: "Kuzey Kıbrıs'a müjdeyi parlamentoda vereceğim"; 

Star Kıbrıs Gazetesi: "Erdoğan müjdeyi Meclis'te açıklayacak"; 

Vatan Gazetesi: "TC Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kuzey Kıbrıs'a müjdem var"; 

Yeni Bakış Gazetesi: "Erdoğan'ın müjdesi ne?"; 

Yeni Düzen Gazetesi: "Özne Kıbrıs Türk halkıdır, Türkiye ile doğru zeminde ilişki kurulmalıdır"; 

Diyalog Gazetesi: "Heyecan dorukta Erdoğan ‘Kıbrıs için güzel bir adımımız var’ diyerek müjdeyi KKTC Meclisi'nde vereceğini açıkladı"; 

Güneş Haber Gazetesi: "Recep Tayyip Erdoğan: KKTC'de güzel bir adımımız var, ön çalışmaları bitirdik"; 

Hakikat Gazetesi: "Ev sahibi biziz ve o gün evimizde olacağız"

Halkın Sesi Gazetesi: "Erdoğan müjdeyi meclisten verecek". (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar