Erdoğan’ın onur konuğu Hikmetyar Taliban’ın hükümet ortağı oluyor

Tayyip Erdoğan’ın büyük saygıyla ağırladığı Hikmetyar, Afganistan’da yeni İslami hükümetin kurulması sürecinde ön plana çıktı.

Tayyip Erdoğan'ın Refah Paritisi (RP) İstanbul İl Başkanı olarak 1985 Kasım'ında büyük saygıyla ağırladığı Hizb-i İslami'nin lideri ve eski Afgan başbakanı 72 yaşındaki Gulbeddin Hikmetyar, Taliban'ın Kabil'e girerek ülke kontrolünü ele geçirmesinin ardından yeni islami hükümetin kurulması sürecinde ön plana çıktı.

Yakın zamanda yeni Afgan hükümetini kuracaklarını açıklayan Siyasi Ofis üyesi Enes Hakkani'nin başında bulunduğu bir heyet 17 Ağustos'ta eski Afgan cumhurbaşkanlarından Hamid Karzai, Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı (HCNR) Abdullah Abdullah ve Gulbeddin Hikmetyar ile görüşmüştü.

22 Ağustos pazar günü Kabil'de gazetecilerle görüşen Hikmetyar da, hükümet kurma görüşmelerinin tüm yabancı askeri güçlerin Afganistan'dan çekilmesinden sonra birkaç gün içinde başlayacağını açıkladı.

Pandemiye rağmen geçen yıl toplam varlığı 157 milyar, konsolide hasılatı da 73 milyar liraya ulaşmış bulunuyor

OYAK’ın 28 Haziran 2021'deki 61. Olağan Genel Kurul Toplantısı'ndan okunan 2020 Faaliyet Raporu'nda geçen yıl sonu itibarıyla kurumun toplam varlıklarının 157 milyar liraya ulaştığı, 2020 yılı nemasınının da yüzde 27,2 olduğu açıklandı.

Faaliyet Raporuna göre, 24 ülkede 137 şirketinde 36 bin kişi çalıştıran OYAK'ın konsolide hasılatı da pandemiye rağmen geçen yıl sonu itibarıyla 73 milyar TL’ye ulaşmış bulunuyor. OYAK'ın, 4,3 milyar dolarlık toplam ihracatı ile Türkiye’nin 2020 yılı toplam ihracatının yüzde 2,5’ini tek başına gerçekleştirdiği de açıklandı.

Direnişler röportajcısı Güneş Karabuda’yı anıyoruz

60’lı, 70’li ve 80’li yıllarda tüm dünyadaki ulusal kurtuluş ve demokratik direniş hareketleri üzerine sayısız röportaja imza atmış bulunan "grand reporter" çift Karabuda'lardan Güneş'i bundan tam üç yıl önce, 23 Ağustos 2018'de kaybetmiştik.

Güneş Karabuda, kendisinden bir yıl önce, 7 Ekim 2017'de yaşama göz yuman sevgili eşi Barbro Karabuda'yı sonsuzluğa yolculuğunda yalnız bırakmayacaktı.

1933 yılında İzmit'te doğmuş olan Güneş, Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra gazeteciliğe Paris'te öğrenim gördüğü yıllarda başlamıştı. 1961'den sonra eşi Barbro ile birlikte başta İsveç Televizyonu (STV) olmak üzere değişik Avrupa ve Amerika TV'lerine dünyanın dört köşesinden sosyal, kültürel ve siyasal içerikli belgeseller hazırlamışlardı.

Her ikisi de 60'lı yıllarda Ant Dergisi'nin önde gelen yazarlarındandı...

Güneş'i, 9 Eylül 2018 tarihinde Ahval sitesinde yayımlanmış olan bir yazımı paylaşarak anıyorum:
https://www.facebook.com/fondation.info.turk/posts/10159837507758641

Maraş, Çorum, Sivas, Gazi katliamlarına doğru

Bundan tam 52 yıl önce, 21 Ağustos 1969'da Halk Oyuncuları'nın Elazığ'da Erol Toy'un yazmış olduğu Pir Sultan oyununu sahnelemesi valilikçe yasaklanmış, biletli seyircilere tekbirlerle saldırılmıştı.

Aynı terör senaryosu birkaç gün sonra Dersim'de de tekrarlanmış, halkın tepkisi üzerine Diyarbakır ve Erzincan'dan getirilen toplum polislerinin de katılımıyla bir insan avı başlatılmış, Mehmet Doğan Kılan ve Aziz Günel polis kurşunuyla öldürülmüştü.

Polisler 22'si Halk Oyuncuları'ndan olmak üzere yüze yakın yurttaşı nezarete almış, emniyet merkezinde işkenceden geçirmişlerdi.

Günlerce engizisyon sorgusuna tabi tutulduktan sonra tutuklananlar arasında Halk Oyuncuları'ndan Aşık Nesimi Çimen, Rahmi Saltuk, Ayberk Çölok, Tuncer Necmioğlu, Yüksel Topçugiller, Türkiye İşçi Partisi yöneticilerinden Avukat Kemal Burkay, Ali Gültekin, Ali Erdoğan ve Hasan Ali Arslan da bulunuyordu.

Bu devlet terörü uygulamasını 2 Eylül 1969 tarihli Ant Dergisi'nde tüm ayrıntılarıyla yansıtırken bundan dört asır önce Pir Sultan Abdal'ın ceberrut Osmanlı yönetiminin halk düşmanı zalimlerine meydan okuyan şu dizelerini paylaşmıştık:

Yürü bre Hızır Paşa
Senin de çarkın kırılır
Güvendiğin padişahın
O da bir gün devrilir!

Devrimci Doğu Kültür Ocağı’nın bildirisi: Öleceksek orada ölelim

52 yıl önce Elazıg ve Dersim'de "Pir Sultan Abdal" oyununun yasaklanması ve iki yurttaşın katledilmesi üzerine İstanbul Devrimci Doğu Kültür Ocağı'nın 2 Eylül 1969 tarihli Ant Dergisi'nde yayımlanan bildirisini aynen veriyoruz.

Bildiriyi bize ileten İstanbul Devrimci Doğu Kültür Ocağı Başkanı Necmettin Büyükkaya 15 yıl sonra, 23 Ocak 1984 tarihinde Diyarbakır Cezaevi'nde faşist Evren'in işkencecileri tarafından katledildi.
https://www.facebook.com/fondation.info.turk/posts/10159835766128641

Türkiye’de katledilen ikinci sosyalist sendikacıydı

Yapı-İş Federasyonu Başkanı Tahir Öztürk'ün 7 Kasım 1967'de gangster sendikacılar tarafından katledilmesinden üç yıl sonra dönemin Yapı İşçileri Sendikası (YİS) Genel Başkanı Necmettin Giritlioğlu 22 Ağustos 1970 günü Aliağa'daki rafineri inşaatında patronların bir tetikçisi tarafından katledildi.

1967'de Ereğli Demir Çelik İşletmesinde işçi olarak çalışmaya başlayan Giritlioğlu DİSK'e bağlı Türkiye Maden İş Sendikası'na girmişti.

Sendikacı olarak 1969 Kanlı Pazar'ındaki 6. Filo'yu protesto mitingine katılan Giritlioğlu aynı yılın sonunda Ankara'ya giderek Yapı İşleri Sendikası'nda çalışmaya başlamıştı.

Sendikanın önce Ankara şubesi başkanı, ardından genel başkanı olan Giritlioğlu 22 Ağustos 1970'de Aliağa'daki Rafineri inşaatında greve başlayan işçilerle beraberdi.

O sabah rafineriye gelen Sovyet teknisyenlerine grevci işçiler tarafından içeriye girmeyecekleri bildirilmiş, onlar da bu çağrıya uyarak geri dönmüşlerdi.

Ancak patronların adamı olan ve teknisyenleri getiren aracın şoförü ateş açarak Necmettin Giritlioğlu'nu öldürdü.

Bu cinayetten 10 yıl sonra da, DİSK'in ve Maden İş'in Genel Başkanı Kemal Türkler 22 Temmuz 1980'de katledilecek, ardından 12 Eylül faşist darbesi yapılarak DİSK ve bağlı sendikalar kapatılacak, yöneticileri yıllarca zindanlarda yatırılacaktı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi