Erdoğan: Hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak

Erdoğan: Hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hiçbir emeklimiz 2500 liranın altında maaş almayacak" dedi. Kur korumalı TL mevduatına 78 milyar TL'lik geçişin vatandaşın programa güvendiğin gösterdiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 2022 yılının ilk Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantı ekonomi, dış politika ve koronavirüs salgınındaki son gelişmeler etrafında şekillendi. Kritik toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: 

Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizin kalkınma altyapısında sağladığı ilerleme sayesinde küresel ekonomik krizden ülkemizi ayrıştırdık. Dünyayı izleyen herkes bu sıkıntılı tabloda Türkiye'nin dünyada bulunduğu yeri takdir ediyor.Turizmde önceki yıla göre ziyareti sayısısında yüzde 83'lük gelirde yüzde 100'lük artış sağladık. 

MESLEK LİSESİ AÇIKLAMASI

Nisan ayında mikro ve küçük işletmeler için hızlı destek programı başlatmıştık. Bu kapsamı yeni mezun gençlerimizin istihdamını arttırmak için genişletiyoruz.

Meslek lise ya da üniversite mezunu öğrencilerimizi 1 yıl istihdam edecek işletmelere destek olacağız.'

VATANDAŞIMIZ EKONOMİ PROGRAMIMIZA GÜVENDİ

22 milyon turist sayısı ve 24 milyar doları aşan bir turizm geliriyle kapattık. Turizmde önceki yıla göre ziyaretçi sayısında yüzde 83'lük bir artış sağladık. Devlet ve özel sektör işbirliğimizle yaptığımız atılım sayısında Akdeniz havzasındaki rakiplerimizi de geride bıraktık. Artık hedefimiz çok daha yüksek bir gelir seviyesine çıkmaktır. İnşallah 2022 yılı
bu hedefe biraz daha yaklaştığımız bir sezon olacaktır.

78 milyar liralık geçiş yaşandı, vatandaşlarımızın ekonomik programımıza güveninin işareti. Bu uygulamayı genişletiyoruz: Ülkemizi ekonomisinin istikar ve güven içinde büyümesini sağlayacak  yaklaşaımı yeni araç ve önlemlerle güçlendireceğiz. Merkez Bankası döviz ve altın hesaplarından TL'ye dönüşü desteklenmesine ilişkin tebliglerini yayınladı.

EKONOMİK BÜYÜME AÇIKLAMASI

Küresel ticaretin yeniden hareketlendiği 2021'de büyümede çift haneli rakamları yakalayacağımıza inanıyorum.
Salgında G20 ülkeleri arasında en hızlı toparlanan ve büyüyen ülkerden biriyiz. Bu performans bizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebileceğimizi gösteriyor.

KUR AÇIKLAMASI

Kurda yükselişi bir seviyeye kadar sorun etmiyorduk. Ama bir yerden sonra iş serbest piyasa ekonomisi kurallarının dışına çıkarak farklı bir görünüme büründü. Türkiye'den ve dünyadan siyasetçiler dövizi arttıracak sekronize bir kampanya başlattılar.

Bundan 3-4 yıl önce yurt dışı kaynaklı benzer tuzaklarla karşılaşmıştık.

20 ARALIK AÇIKLAMASI

20 Aralık'taki tedbir paketi ile piyasaların düzelmesini sağladık. Katılım finans kurullarının da katılımıyla bu uygulamayı genişletiyoruz. Açıkladığımız tedbir paketinin cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği imkanlarla tamamını uygulamaya soktuk.

Döviz ve altın cinsi hesaplardan TL'ye dönen hesaplarda stopaj oranları sıfırlandı.

KURUMLAR VERGİSİ MECLİS'E SUNULACAK

Bankalar nezdinde darphane altın ürünleri bazında açılan hesaplarda fiziki altın bazında istenebilecek. Garanti fonunun daha aktif çalıştırılmasıyla ilgili protokol yakında geliyor.

Türk Lirası için Hazine desteğine, yatırımlar için kurumlar vergisinin 1 oran azaltılmasına. Bu düzenlemeler yarın Meclis'e sunuluyor. 

FİYAT ARTIŞLARI AÇIKLAMASI

Ülkemizdeki fiyat artışlarının iki sebebi var: Biri salgın sürecinde dünyada emtiya fiyatlarındaki yükselmedir.

Enerji konusunda da vatandaşlarımızı koruyacak bir yol izledik. Geçen yıl elektirik, doğalgaz ve akaryakıtta düşük satış fiyatları sağladık. 2021 yılında doğalgaz 80, elektirik 20 milyar liralık fedakarlık yaptık. Vatandaşlarımızın cebinden doğalgaz ve elektrik faturası olarak çıkacak 165 milyar lirayı kamu kaynaklarından karşıladık. Yeni yılda giren yeni zamlarda da kamu kaynakları vatandaşlarımıza yardımcı olacaktır.

Ülkemizde 2002 yılında 150 KW elektirik 150 m3 doğalgaz kullanımında asgari ücretin yüzde 43'ünü karşılıyordu. Şimdi ise asgari ücretin yüzde 13'üne denk geliyor. 

ENFLASYON AÇIKLAMASI

Bazı ürünlerdeki artışın herhangi bir şekilde izah edilemeyeceğini görüyoruz. Bu konuda gerekenleri yapmak için kurumlarımıza talimatlarımızı verdik. Yine stokçuluğa verilecek cezanın arttırılması için meclise teklif götüreceğiz.

Hiç şüphesiz fiyat artışı ülkemize mahsus bir durum değil. Özellikle gelişme ve gelişmekte olan ülkeler enflasyonla karşı karşıya.

Her ne sebepten olursa olsun vatandaşlarımızın bu durum ile karşılaşmasından üzgünüz. Tarih boyunca enflasyonu en düşük seviyede tutan iktidar biziz.

2018'de de yüzde 20'yi aşan enflasyonla karşılaşmış, sonraki yıl yarı yarıya düşürmüştük.

Bugüne kadar milletimize ne söz verdiysek yaptık. Bundan sonra da verdiğimiz her sözü yerine getirmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl hepimizin canını yakan yüksek enflasyon ve onun ötesinde vakayı ifade eden fahiş fiyat artışlarıdır. İki sebebi vardır. Birincisi salgın döneminde küresel emtia fiyatlarındaki fevkalade yükselmedir. Salgın döneminde dünyada petrol fiyatları neredeyse iki katına, kömür fiyatları üç ila beş, doğalgaz fiyatları 6-10 katına çıkarken, tarım ürünleri fiyatları yüzde 25 arttı.

'VATANDAŞIMIZI KORUYACAK YOL İZLEDİK'

Pek çok ülke elektrik tarifelerini ortalama 3 kat arttırdı. Biz ise enerji fiyatları hususunda vatandaşımızı koruyacak yol izledik. Geçtiğimiz yıl elektriği yarı fiyatına, doğalgazı beşte biri, akaryakıt fiyatlarında eşel mobil sistemiyle oldukça düşük satış fiyatları sağladık.

Doğalgazda 80 elektrikte 20, akaryakıtta 64 milyar liralık kamu adına fedakarlık yaptık. Vatandaşlarımızın cebinden doğalgaz, elektrik, benzin, mazot faturası olarak çıkacak 165 milyar lirayı kamu kaynaklarıyla karşıladık. Kamunun vatandaşlarımıza desteği sürmektedir.

Hane halkının kullandığı doğalgaz ve elektrik faturalarında tarifeler vatandaşlarımız lehine düzenlenmiştir. Ülkemizde 2002 yılında 150 kilovat elektrik ve 125 metreküp doğalgaz kullanımı karşılığında asgari ücretin yüzde 47'sini oluşturuyordu. Şimdi aynı miktarda elektrik, doğalgaz için asgari ücretin yüzde 13'ü seviyesindedir. Vatandaşımızı fiyat artışlarına ezdirmeme sözünü burada yerine getirdik.

'YENİ YILLA BİRLİKTE DOĞALGAZ DESTEĞİ'

Vatandaşlara yapılan kömür yardımlarının yeni yılla birlikte doğalgaz desteği faturası olarak verilebileceği haberini sizlerle paylaşmak istiyorum. Akaryakıtta eşel mobil sisteminden normal tarifeye dönüldüğü için petrol fiyatları, döviz kurlarıyla belirlenen tarife yürürlüğe girmiştir. Vatandaşlarımız akaryakıta daha hesaplı fiyata erişebilmektedir.

İstikrar kazanmaya başlayan kur dikkate alındığında petrol fiyatları üzerinde baskının yakında tersine dönmesi beklenebilir. Bitkisel yağ fiyatlarındaki artış yüzde 70, şeker fiyatları yüzde 50, tahıl yüzde 32'yi bulmuştur. Market fiyatlarındaki artışın bir kısmı bu küresel fiyatlandırmadır."

EMEKLİ MAAŞI VE MEMUR ZAMMI

Hiçbir emeklimiz 2500 liranın altında maaş almayacak. Böylece aylık geliri 1500 liradan başlayan 1 milyon 266 bin emeklimizin maaşlarını 2500 liraya yükseltmiş oluyoruz. Temmuz ayında hem memurlarımızın hem de emeklilerimizin yüzde 7 toplu sözleşme artışına ilave olarak şayet gerekiyorsa enflasyon farkı da ilave edilecektir."

Memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30,5'e çıkartarak onlara ilave bir sosyal destek sağlamış oluyoruz

YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM EDECEK

Tedbirlere daha fazla riayet ederek yüz yüze eğitime devam edeceğiz.


 

Öne Çıkanlar