MEB'in Talim ve Terbiye Kurulu'na Harf Devrimi karşıtı isim getirildi

MEB'in Talim ve Terbiye Kurulu'na Harf Devrimi karşıtı isim getirildi
Talim ve Terbiye Kurulu’na yeni üye olarak, Harf Devrimi’ni hedef alan ve 'geçmişi unutturma aracı' diyen Mustafa Gündüz'ün atanması dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un istifasının ardından eğitim kurumundaki değişimler sürüyor.

Selçuk’un yerine Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti’nde yer alan Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakanı olarak atanmasının ardından bakanlıktaki çok sayıda isim değişirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararıla, başkan ve 10 üyeden oluşan Talim ve Terbiye Kurulu’ndaki 5 üye görevden alındı. Yerlerine bir başkan ve 6 yeni isim atandı. Kurula yeni üye olarak, Harf Devrimi’ne ilişkin açıklamaları ile gündeme gelen Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Gündüz’ün atanması ise dikkat çekti.

Erdoğan’ın kararıyla Dr. Mehmet Sürmeli, Dr. Hasan Kavgacı, Dr. Hüseyin Şirin, Toper Akbaba ve Prof. Dr. Bahri Ata görevden alınırken, Prof. Dr. Mehmet Karataş, Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Prof. Dr. Bülent Dilmaç, Doç. Dr. Cem Gençoğlu, Dr. Mehmet Gündüz ve Dr. Hüseyin Yorulmaz onların yerine getirildi.

Kurul başkanlığına, istifa eden Prof. Dr. Dönmez yerine Prof. Dr. Demirli getirildi. Demirli, aynı zamanda İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanlığı ve TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) Danışma Kurulu Üyeliği yapıyor. Demirli, yurtdışında Gülen cemaatinden devralınan okulları yöneten Türkiye Maarif Vakfı’nın Mütevelli heyetinde yer alıyor. Vakfın mütevelli heyeti üyelerinin 7 bin 500 lira huzur hakkı aldığı biliniyor. Demirli, böylece, Türkiye Maarif Vakfı’nda birlikte görev yaptığı Özer’in Milli Eğitim Bakanı olmasının ardından MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na atanmış oldu.

SELÇUK’UN İSTİFASINI ‘EĞİTİM CAMİAMIZA HAYIRLI OLSUN’ İFADELERİYLE KARŞILADI

Cumhuriyet'in haberine göre kurula atanan 6 üyeden 2’sinin Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin kadrosundan olması dikkat çekti. Prof. Dr. Mehmet Karataş, Biyoteknoloji bölümünde; Prof. Dr. Bülent Dilmaç ise Eğitim Bilimleri bölümünde öğretim üyesi. Dilmaç’ın, sosyal medyadan sık sık Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yaptığı İlim Yayma Vakfı’nı paylaşması ve İlim Yayma Cemiyeti’nin yurtlarında söyleşiler düzenlemesi dikkat çekti.

CUMHURİYET KARŞITLIĞI

Dilmaç, ayrıca, Ziya Selçuk’un istifasının ardından "Hadi hayırlısı, eğitim camiamıza hayırlı olsun" paylaşımı yaparken, Atatürk’e atfedilen "Söz konusu vatansa gerisi teferruattır" sözünü, sosyal medya hesabından "Sanat, Allah (C.C) aramaktır. Diğerleri teferruattır" şeklinde paylaştığı görüldü. Cumhuriyet ve Atatürk karşıtlığı ile bilinen Necip Fazıl Kısakürek’e "üstad" diyen Dilmaç’ın, "Dine ve inanca yapılan eleştiri özgürlük değildir" paylaşımı ise dikkat çekti.

HARF DEVRİMİ'NE ‘GEÇMİŞİ UNUTTURMA AMACI’ DEMİŞTİ

Talim ve Terbiye Kurulu’na üye olarak atanan Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Gündüz ise Harf Devrimi’ne ilişkin açıklamaları ile gündeme gelmişti. "Yeni kurulan devletin ideolojik temellerini oturtmak pahasına geçmiş bütün birikiminin inkâr edildiğini" savunan Gürbüz, bu dönemde gerçekleştirilenleri "Batıya yapılan şirinlikler" olarak nitelendirirken, Harf Devrimi’ni hedef alarak "Yeni neslin ancak iktidar yanlılarının yazdıklarını okuyacak olması, gelecek adına büyük bir avantaj ve güven vermişti. Alfabe değişikliği geçmişi unutturmak amacı yanında, yeni neslin neyi, nasıl okuyacağını planlamıştı. Bir de 1930 sonrasında, tarih öncesi mitolojiye sığınılarak kurgulanan dil ve tarih kültürüyle düşünceyi kötürüm haline getiren gelişmeler oldu" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar