Erdoğan yeni önlemleri açıkladı: Hafta içi her akşam ile hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanacak

Erdoğan yeni önlemleri açıkladı: Hafta içi her akşam ile hafta sonları sokağa çıkma yasağı uygulanacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, son günlerde vaka sayılarında rekor artış yaşanan Coronavirus salgını ile ilgili yeni önlemleri ele aldı.

ARTI GERÇEK- Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Beştepe'de yapılan toplantının öncelikli gündeminde, Coronavirus salgını ile ilgili yeni önlemler vardı.

Toplandıda Coronavirus salgını ile ilgili yeni önlemleri içeren kararlar alındı.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısı düzenleyerek yeni kararları açıkladı:

-İlk etapta 50 milyon dozluk bir (aşı) anlaşma yapmış bulunuyoruz Önümüzdeki ay sağlık çalışanlarından başlayarak uygulaması yapılacaktır.

-Hafta içi hergün gece saat 21.00 ila sabah saat 05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

-Hafta sonları Cuma akşamı saat 21.00 ile Pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması kesintisisz uygulanacak.

-Kısıtlama yarın akşam itibariyle başlayacak.

- Evlerde, yılbaşı kutlaması, mevlid, gün gibi etkinlikler yapılamayacak

-Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler belirlenecek saatlerde hafta sonu kısıtlama dışında olacak.

-Anasınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecek.

-Cenaze namazları yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak, nikahlar da bu sayıyı geçmeyecek.

-Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi mekanlar faaliyetlerine ara verecek.

-Kalabalık caddeler ile meydanlara girebilecek kişi sayısı Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile sınırlarınabilecek.

-İl Hıfzısıhha Kurulları, her alışveriş merkezi ve semt pazarı için aynı anda kabul edebilecekleri müşteri sayısını tek tek belirleyecek.

-Restoranlar paket servisi dışında hizmet veremeyecek.

-Daha önce belirlenen istisnalar hariç 65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

-AVM'lere girişte HES kodu istenecek. HES kodu olmayanlar AVM'lere alınmayacak.

-Kamu kuruluşları saat 10.00 ile 16.00 saatlerinde hizmet verecek.

-50'den fazla çalışanı olan işyerlerinde Covid-19 önlemleri, mevcut iş sağlığı uzmanı veya işyeri hekimi tarafından  denetlenecek.

SİYASET GÜNDEMİNİ DE İHMAL ETMEDİ!

Erdoğan toplantıda siyaset gündemine de önemli bir yer ayırdı. Sakarya'daki tank palet fabrikasının Katar'a satışını "orduyu sattınız" diye eleştiren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın sözlerine dikkati çeken Erdoğan "Bir milletvekilinin pervasızca tekrarladığı bühtan bu zihniyetin başlı başına bir milli güvenlik meselesine dönüşmekte olduğunu işaretidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Borsa İstanbul’un yüzde 10'luk hissesinin Katar'a satılmasına yapılan eleştirilere de şöyle cevap verdi:

"Türkiye Varlık Fonu’nun bu isteği geçtiğimiz yıl Avrupa imar ve kalkınma bankasından almıştı. Bu anlaşmadan sonra Türkiye varlık fonunun Borsa İstanbul’daki payı yüzde 80,6’dır. Bay Kemal, bunu öğren bunu bil bu sana lazım. Yani bir yıl öncesiyle aynıdır. Katar yatırım otoritesi, aralarında Almanya, İngiltere, ABD gibi ülkelerin de bulunduğu 40'dan fazla ülkede 400 milyar dolardan fazla yatırımı bulunan küresel bir kuruluştur. Bu kuruluş dünyanın en büyük borsalarından biri olan Londra borsasının da yüzde 10,3’üne sahiptir. Ama dünyanın hiçbir ülkesinde bu yatırımlardan dolayı 'Katar bizi ele geçiriyor' diye zırvalayan kimse çıkmadı. 'Almanya’nın tapusunu da Katarlılara verin, İngiltere’nin tapusunu da Katarlılara verin' diyen de çıkmadı. Bu ne garipliktir ya. Aksine yapılan yatırımda herkes memnuniyet duyuyor. Esasen bu tür yatırımlar ülkemize duyulan güvenin işaretidir. Bundan niye rahatsız oluyorsun?".

'PARANIN DİNİ YOKTUR'

"Biz hiçbir zaman yatırımcının kimliğini sorgulamadık. Bunun rengi nedir, dini nedir sormadık. Çünkü paranın rengi, dini yoktur. Para paradır. 28 Şubat'ta olduğu gibi sermayeyi renklere bölenlerden de olmadık. Borsa İstanbul’a değer katan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası da olsa Nasdaq da olsa Katar yatırım otoritesi de olsa bizim için makbuldür ve teşekküre layıktır. Ama bu faşist kafa, ülkenin ve milletin hayrına olan böyle bir işte kimliğine bakarak yatırımcı ayrımcılığına gidiyor. Sadece bu örnek dahi milletimizin cehape ve onun kuyruğuna takılanlara ülkeyi niçin emanet etmediğinin ve etmeyeceğinin en açık göstergesidir. Bunların niyeti hiçbir zaman Türkiye'nin çıkarlarını savunmak olmadı."

Erdoğan konuşmasının sonunda Coronavirus aşısına da bir kerez daha değinerek, "Bir-iki ay içinde aşılarımız geliyor ve bunları ücretsiz olarak halkımıza dağıtımını yapacağız." dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar