'Erdoğan, Zarrab'ın konuşmasından korkuyor'

'Erdoğan, Zarrab'ın konuşmasından korkuyor'
ABD'li Türkiye uzmanı Henri Barkey, Erdoğan'ın Zarrab'ın konuşmasından korktuğunu söyledi. Barkey ayrıca, 'Darbeyi ben yapmadım, yapsam başarılı olurdu' diye konuştu

ARTIGERÇEK- AKP medyasının 15 Temmuz başarısız darbe girişimin arkasında olmakla suçladığı Ortadoğu uzmanı akademisyen Henri Barkey, The Chicago Council and Global Affairs'de katıldığı bir panelde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, halen ABD'de tutuklu bulunan İran asıllı iş adamı Rıza Zarrab'ın konuşmasından korktuğunu söyledi.

Barkey aynı zamanda, darbeye destek verdiğine dair iddialarla ilgili de, "Darbeyi ben yapmadım, yapsam kesin başarılı olurdu" dedi.

Konuşmasında, Türkiye'nin YPG'nin silahlandırılması konusunda öfkeli olduğunu ancak kararın Obama yönetimi döneminde alındığına değinen Barkey, Erdoğan'ın ABD ziyareti sırasında da gündeme getirdiği Fethullah Gülen'in iadesi meselesiyle ilgili de, "Erdoğan, yağmur yağmasından darbeye kadar herşeyin sorumlusu olarak gördüğü Gülen'in iadesini istiyor" yorumunu yaptı.

Barkey, Erdoğan için en önemli meselenin 44 yaşındaki Zarrab'ın konuşması olduğunu söyledi. Zarrab'ın İran'a yönelik ambargoyu altın ticareti aracılığıyla deldiğini ve bunu Türkiye hükümeti işbirliği ile yaptığını ve Zarrab'ın konuşma ihtimalinin Erdoğan'ı korkuttuğunu söyledi. Bu konunun Erdoğan için YPG ve Gülen'in iadesinden daha önemli olduğunu savunan Barkey, "Zarrab savcılara konuşursa, Erdoğan'ın da içinde olduğu pek çok şey açığa dökülecek" yorumu yaptı.

"Türk hükümeti tarafından darbeyi organize etmekle suçlanıyorum. Gerçekten. Birincisi darbeyi ben yapmadım, ikincisi yapsam başarırdım."

Barkey ayrıca darbe girişiminin gerçek olduğunu ancak hükümetin bunun olmasına izin vererek, daha sonra bunu askeri ve bürokrasiyi pasifize etmek ve muhalifleri ezmek için kullandığını söyledi. 

Barkey'in Türkiye üzerine yorumlarını içeren video:

Öne Çıkanlar