Eren Keskin: Irkçılık bir hastalık değil, bir sistem biçimi

Eren Keskin: Irkçılık bir hastalık değil, bir sistem biçimi
'Her zaman olduğu gibi olay kapatılmaya ve gizlenmeye çalışılıyor, vahim olanı da bu.'

Sakarya’da ırkçı saldırıya uğrayan aileyle görüşen İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, "Irkçılık bir hastalık değil, bir sistem biçimi. Her zaman olduğu gibi olay kapatılmaya ve gizlenmeye çalışılıyor, vahim olanı da bu" dedi. 
 
Mardin Mazıdağı ilçesinden fındık toplamak üzere mevsimlik işçi olarak Sakarya'nın Koacali ilçesine giden Kürt aileler, dün işverenlerinin ve köylülerin ırkçı saldırısına uğradı. Saldırı sonrasında aileler memleketine dönerken, Sakarya Valiliği’nden olayı manipüle etmeye dönük bir açıklama yapıldı. 
 
Saldırıya maruz kalan aileler ile telefon üzerinden görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin, yaşanan ırkçı saldırıyı değerlendirdi.  
 
‘DEVLET ELİYLE SIRADANLAŞIYOR’
 
Irkçılığın bir hastalık olmadığını, bir sistem biçimi olduğunu kaydeden Keskin, "Maalesef ki bu sistem bizim coğrafyamızda örgütlü bir sistem. Geçmişimizi tartışmamıza bile izin vermeyen bir sistem yapısı" dedi. Bu durumun totaliter devlet yapısından kaynaklandığını dile getiren Keskin, devlet eliyle kullanılarak sıradanlaşan bu sistemin her gün yayılarak devam ettiğinin altını çizdi.
 
AİLE SALDIRIYI DOĞRULADI
 
Aileyle yaptığı telefon görüşmesine değinen Keskin, bu tarz saldırılarla ilk kez karşılaşmadığının kendisine aktarıldığını belirtti. Keskin, "Özellikle fındık işçilerinde çalışan işçilerin sürekli karşılaştığı bir saldırı biçimi. Aile bunun ilk olmadığını söylüyor. ‘O kadar çok yaşadık ki…’ diyor aile. Ama bugün sosyal medya nedeniyle artık herkes bir şekilde duyuyor. Aile ‘memleketimize birçok Türk gelip çalışıyor, biz böyle bir şey yapmazken neden biz böyle şeylerle karşılaşıyoruz’ diyor" diye konuştu. 
 
Keskin, "Burada önemli olan şey; bu tarz saldırlar karşısında saldırıyı önlemeye çalışan bir devletin yapısı. Her zaman olduğu gibi olay kapatılmaya ve gizlenmeye çalışılıyor, vahim olanı da bu" diye konuştu. 
 
YAPILAN AÇIKLAMALAR
 
Olaya ilişkin Valilik ve AKP Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz’un açıklamalarına da değinen Keskin, "Hiç şaşırmıyoruz. Valilikler olayın üstüne kapatacak açıklamaları hep yapıyor. Biz daha önce de Sakarya’da yaşanan iki cinayet ile ilgilendik halen de ilgilenmeye devam ediyoruz. Onların da üstü kapatılmaya çalışıyor. Sanki böyle bir olay yokmuş gibi davranılıyor. Örneğin; dün akşam bir televizyonun canlı yayında CHP eski bir milletvekili sosyal medyadan bu olayı okumaya başladı ve kınıma üzerine bir açıklama yapacaktı. Nedim Şener devreye girdi ve ‘hayır hayır olay öyle değildi’ deyip konuyu kapattı. Yani herkes bir şekilde anında devreye girerek bu olayları gizleyip, yokmuş gibi davranıyor. Oysaki bu var" değerlendirmesinde bulundu. 
 
DEVLETE ÇAĞRI
 
"Bu coğrafya da ırkçılık var ve bunun tartışılması gerekiyor" diyen Keskin, şöyle devam etti:  "Zaten biz bunu tartışmaya başlarsak bu coğrafya da demokratikleşme olabilir. Üstünü örtükçe, halının altına suçu gizledikçe bu coğrafyada demokratikleşme mümkün olmayacak. Keskin, derneklerinin olayın takipçisi olacağını paylaşarak, "Bu gidişat kötü, devleti artık bu tarz suçları gizlemek yerine üstüne gitmeye çağırıyorum" diye seslendi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar