Erikli'deki kumsallar parça parça kiralanacak

Erikli'deki kumsallar parça parça kiralanacak
Saroz Körfezi’nde bulunan ve halkın ücretsiz olarak kullandığı Erikli Koyları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle kiralanacak.

Rıfat DOĞAN


GÜNCEL - Kendi kendini temizleyen dünyada sayılı yerlerden Saroz Körfezi’nde bulunan ve halkın ücretsiz olarak kullandığı Erikli Koyları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle kiralanacak. Konuya ilişkin Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Edirne Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu haftaya 10 Mayıs Perşembe günü toplanacak ve bu toplantıda Erikli’deki kumsalların kiralanması gündeme gelecek. Toplantı sabah saatlerinde başlayacak. 

Artı Gerçek'e konuşan Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, kumsalların kiralanmasına tepki göstereceklerini söyledi. 

ERİKLİ'DEKİ KUMSALLAR KİRALANIYOR

Toplantıya ilişkin yapılan Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü duyuruda Erikli'de kumsal alanlarının kiralanması gündemi 'kumsal kiralama talebi' olarak geçiyor. Kiralamaların '1-2-3-4-5-6-7-8' şeklinde numaralandırıldığı görülürken, bu numaralar kumsalın parça parça kiralanacağı anlamına geliyor.

Kiralama ile ilgili başka bir detaya verilmezken, bu talebin kim veya kimlerden geldiği ise belli değil.

Erikli, Akvaryum olarak tanımlanan Saros Körfezi'nde yer alıyor. Saros Körfezi'nin özelliği ise kendi kendini temizleyen dünyada sayılı yerlerden birisi olması. Erikli, sessizliği, sakinliği ve huzurlu oluşuyla biliniyor.

KEŞAN BELEDİYE BAŞKANI: TEPKİMİZİ GÖSTERECEĞİZ

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, bu kumsalların devletin tasarrufunda olduğunu belirterek kiralanmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Birkaç yıldır piyasa araştırmasının yanı sıra fiyat konusunda da araştırma yapıldığını dile getiren Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin bu konuda kendilerine de geldiğini ve bilgi aldıklarını söyledi.

Çalışmaların sürdüğünü ve taleplerin Ankara'da bakanlığa gittiğini söyleyen Özcan, kumsalların kiralanması söz konusu olduğunda tepkilerini göstereceklerini ifade etti. 

AVUKAT KAÇAR: KUMSALLAR HALKA AİTTİR

Konuyu yakından takip eden Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu ve Trakya Platformu Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Bülent Kaçar da Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada "Eğer komisyon Erikli kumsallarının ticari işletmelere kiralanmasına onay verirse, Erikli'de tatil yapmak isteyen halkımız büyük sorunlar yaşayacaktır. Halka ait kumsallar ticari anlayışa ve kazanca kurban edilemez. Anayasaya göre kıyılar halkındır. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler halkın kullanımına, kamu yararına özgülenmiş olup halka aittirler" dedi.

İTALYAN KOYU KİRALANDI, DEVAMI DA BU KUMSALLAR

İtalyan Koyu’nun kiralanmasına dönük iddiaları da dile getiren Kaçar, furyanın bu koyunun kiralanmasıyla başladığını ve bu kumsalların kiralanmasıyla ilgili gündemin de bunun bir devamı olduğunu dile getirdi. Bu kumsalların halkın şemsiyesi, şezlongu ve havlusuyla geldiği kamuya açık alanlar olduğunu belirten Kaçar, kiralamayla birlikte kumsala girişlerin zorlaşacağını ve havlu atacak bir yerin bile bulunamayacağını kaydetti. 

Kaçar "Kumsallar tabiat varlıklarıdır. Komisyon tabiat varlıklarının korunması için kurulmuş olup; kumsal kiralama taleplerinin tümünü reddetmelidir" diyerek bilgi edinme dilekçesi hazırlayacağını ve kiralama örneklerinin bir tanesinin kendisine verilmesini talep edeceğini söyledi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar