Erivan Radyosu arşivindeki 915 şarkı kitaplaştırıldı

Erivan Radyosu arşivindeki 915 şarkı kitaplaştırıldı
Erivan Radyosu arşivindeki klamların yer aldığı 4 ciltten oluşan kitap seti 8 yıllık bir çalışmanın ardından yayımlandı.

Alman - Kürt Kültür Enstitüsü (Deutsch Kurdisches Kultur Institut) ve Kurdisches Musik Und Kulturerbe E.W. (KMK), 4 ciltten oluşan "Stranên Arşîva Radyoya Êrîvanê" kitap setini yayımladı.

Derlemesi ve tekst sözlerini sanatçı Cewad Merwanî'nin yaptığı kitapta, 915 şarkının (klam) sözü ve notaları bulunuyor. Dengbêjlerin serbest bir şekilde seslendirdiği stranların notalarında yazıldığı kitapta, her stranın akademik analizi de yapıldı.

Editörlüğünü yazar Mehmet Çakmak'ın yaptığı kitapta, kontrol, nota düzeltmesi ve stranların analizi müzikolog Veysi Varlı, redaksiyon yazar Servet Deniz, notasyon ise Şiyar Ayaz ve Evren Koç tarafından yapıldı.

8 YILDA BİTTİ

Yayınlanan sete ilişkin bilgi veren müzikolog Veysi Varlı, sanatçı Cewad Merwanî 8 yıl önce bu çalışmayı kendisine yolladığını ve sonrasında oluşturulan kurulla çalışmaya başladıklarını paylaştı. 8 yıl içerisinde çalışmayı tamamladıklarını ifade eden Varlı, ilk basımının Avrupa için yapıldığını ve gönderdiklerini belirterek, kendilerine gelen yüze yakın seti de Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri ile medya kuruluşlarına dağıttıklarını söyledi.  (MA) 

Öne Çıkanlar