Erkek şiddetine karşı meşru müdafaa ile hayatta kalan Yasemin Çakal tahliye oldu

Erkek şiddetine karşı meşru müdafaa ile hayatta kalan Yasemin Çakal tahliye oldu
Tahliye kararını kadın dayanışmasının bir sonucu olarak değerlendiren kadın örgütleri 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' dedi.

HABER MERKEZİ – Evliği süresince sistematik erkek şiddetine maruz kalan ve meşru müdafaa ile hayatta kalan Yasemin Çakal, kocasını öldürmekten yargılandığı davanın 15. duruşmasında tahliye oldu.

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nden 3 yıldır tutuklu olan Çakal'ın duruşmasını, çok sayıda kadın örgütü de yakından takip etti. Feminist avukatların savunmalarının ardından Çakal, mahkeme heyetinin kararıyla tahliye edildi. 

Yasemin Çakal'ın avukatları savunmasında, Çakal'ın evlendiği günden itibaren kocası Kaymaklı tarafından sürekli şiddete maruz bırakıldığını belirterek, evliğinin ilk gününde altınlar nedeniyle başlayan şiddetin ilk haftada devam ettiğini vurguladılar. Çakal'ın hamileliği sırasında da gördüğü şiddet nedeniyle kaburgalarının kırıldığına dikkat çeken avukatlar bu zaman dilimi içinde Yasemin çakal'ın bıçaklandığını ve bir çok kez de cinsel saldırıya mağruz kaldığını açıkladılar.


"Maktul ile yaşadığı ev bir işkence hanedir" diyen Çakal'ın avukatı Avukat Diren Cevahir Şen ise, "Kendisini korumak için çeşitli yollara başvurmuş ancak kadın sığınma evinde iken kendisine ulaşılmış olması, ailesinin ‘bu evden gelinliğin ile çıktın, kefenin ile girersin’ söylemleri ile tüm kapılar kendisine kapanmıştır. Müvekkilim olay sırasında kendisine karşı devam eden saldırıyı defetmek için bıçağı eline almıştır. Eğer o gün bıçak Yasemin'in eline geçmeseydi büyük bir ihtimalle Yasemin bugün burada olmayacaktı" dedi. 

'O EVDEN ÇIKAMAYACAKTIM'

Mahkeme heyeti Çakal'a son söz hakkı verdi. Çakal, "Böyle olsun istemezdim. Bilerek ve isteyerek yapmadım. O evden çıkamayacaktım. Öldürmek için hareket etmedim. Yaşadığımı bir ben biliyorum. Olay günü polisi aradım, ancak telefonları kırdı. Yardım istedim ancak ulaşamadım" diye anlattı. 

Verilen aranın ardından kararı açıklayan heyet, Çakal'ın tahliyesine karar verdi. 

Verilen kararı kadın dayanışması olarak değerlendiren avukatlar duruşmanın ardından asliye önünde yaptıkları açıklamada, "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" dedi. Avukatlar Çakal'ın tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ne giderek kendisini karşılayacaklarını bildirdi. (dihaber)

Öne Çıkanlar