Ateşkes sonrası Ermenistan'da protestolar başladı: Parlamento binası basıldı

Ateşkes sonrası Ermenistan'da protestolar başladı: Parlamento binası basıldı
Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Azerbaycan ve Rusya ile imzalanan ateşkes bildirisini, sahadaki askeri durumun değerlendirmesi sonucu almak zorunda kaldıklarının altını çizmişti.

Dağlık Karabağ’da savaşın sona ermesi için ateşkes kararı alınarak Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan arasında ortak bildiri imzalanmasının ardından Ermenistan’da protestolar başladı.

Başkent Erivan’da protestocular hükümet binası önünde toplanarak, binanın camlarını ve kapılarını kırarak içeri girdi.

Hükümet aleyhine sloganlar atan protestoculardan bazıları başbakanın makam odasına da girdi.

MECLİS BAŞKANI DARP EDİLDİ

Parlamento binası yakınında Meclis Başkanı Ararat Mirzoyan'ın korumaları ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

Habere göre, o sırada makam aracında olan Mirzoyan, protestocular tarafından aracından indirilerek darp edildi.

Ardından kolluk güçlerinin Mirzoyan'ı korumaya aldığı belirtilirken, ambulansın olay yerine henüz ulaşmadığı bilgisi paylaşıldı.

Muhalefetteki 'Müreffeh Ermenistan' partisi vekili İveta Tonoyan, protestolara katılarak Başbakan Paşinyan'a istifa çağrısında bulundu.

Tonoyan, yeni ateşkes bildirgesinin imzalanmasını "Tarihimizdeki en utanç verici sayfa" olarak değerlendirdi.

NE OLMUŞTU?

Dağlık Karabağ’da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği savaşın sona ermesi için Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında ortak bir ateşkes bildirisi imzalanmış, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karabağ bölgesine Rus Barış Güçleri'nin konuşlandırılacağı açıklamıştı. Putin, açıklamasında tarafların mevcut askeri pozisyonlarında kalacağını belirterek, ulaşım merkezlerinin açılacağını kaydetmişti. Putin, yeni ateşkes anlaşmasının, Dağlık Karabağ krizine her iki tarafın da çıkarına, uzun vadeli çözüm için koşullar yaratacağını umduğunu dile getirmişti.

Ateşkese ilişkin Facebook hesabı üzerinden canlı yayında açıklama yapan Başbakan Paşinyan "Hem kendim hem de hepimiz için çok zor bir karar aldım. Rusya ve Azerbaycan Başkanları ile Karabağ savaşını bitirmek için bir bildiri imzaladım. Yayınlanan söz konusu açıklama benim ve halkımız için tarif edilemez şekilde acı vericidir" ifadelerini kullanmıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sahadaki askeri durum nedeniyle söz konusu anlaşmayı imzaladıklarını belirtmiş, "Aldığım karar, derinlemesine analizlere ve askeri duruma ilişkin bilgi sahibi kişilerin değerlendirmeleri temelinde alındı. Bildiriyi imzalamaktan başka şansım yoktu" diye altını çizmişiti.

Başbakan Paşinyan, parlemonto içine kadar uzanan protestolarla ilgili ise "Halkı isyana sevk eden herkes adalet önüne çıkartılacak" diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar