Erzincan'daki siyanür sızıntısıyla ilgili Çevre Bakanlığı ve şirket yöneticileri hakkında suç duyurusu

Erzincan'daki siyanür sızıntısıyla ilgili Çevre Bakanlığı ve şirket yöneticileri hakkında suç duyurusu
Erzincan’da bir yurttaş, siyanür sızıntısı yaşanan bölgenin ‘kuru dere’ olduğunu rapor eden Çevre Bakanlığı hakkında ‘suç delillerini gizleme’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısının çevreye zararlarına ilişkin uyarılar sürerken, Erzincanlı yurttaş Sedat Cezayirlioğlu, İliç’teki altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısıyla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri hakkında "görevi kötüye kullanma, suç delillerini gizleme, değiştirme veya yok etme" iddialarıyla suç duyurusunda bulundu. Cezayirlioğlu, Anagold Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu üyeleri hakkında da "çevrenin kirletilmesi, içme suyuna zehirli madde katma, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama" iddiasıyla suç duyurusu yaptı. Avukat İsmail Hakkı Atal, bakanlığın siyanürün aktığı dereye ‘kuru dere’ diyerek suç delillerini gizlediğini ileri sürdü.

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’e ait maden sahasında siyanür sızıntısı yaşanmış ve şirkete 16,4 milyon lira para cezası kesilmişti. Sızıntının 20 ton olduğu ve Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmişti. Ancak şirketten yapılan açıklamada, sızıntı olan siyanür miktarının 8 kilogram olduğu ve nehre karışmadığı iddia edilmişti. Sızıntıyı ortaya çıkaran Erzincanlı yurttaş Sedat Cezayirlioğlu, madenin yakınında çektiği görüntülerde sızıntının Fırat Nehri’ne karıştığını iddia etmişti.

BAKANLIK VE ŞİRKET YÖNETİCİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

ANKA’nın haberine göre Cezayirlioğlu, olayın ardından bugün İliç Cumhuriyet Başsavcılığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileriyle Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün hakkında  "görevi kötüye kullanma, suç delillerini gizleme, değiştirme ve yok etme, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama, çevrenin kasten kirletilmesi", Anagold Madencilik yöneticileri hakkında da "çevrenin kirletilmesi, içme suyuna zehirli madde katma, temel milli yararlara karşı faaliyette bulunmak üzere yarar sağlama" suçlamalarıyla ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu.

‘SUÇ DELİLLERİNİ YOK ETME, GİZLEME VE DEĞİŞTİRME SUÇUNU İŞLEDİLER’

Suç duyurusu dilekçesinde, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri su akışının olduğu dereyi kasten kuru dere olarak göstermek suretiyle TCK 281. madde ‘Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçunu işlemişlerdir. Böylece sudan analiz yapılmasını ve su alıcı ortamındaki siyanür ve diğer zehirli maddelerin ortaya çıkmasını engellemeye çalışan kamu görevlileri suç delillerini gizledikleri gibi, görevi kötüye kullanma suçu da işlemişlerdir" denildi.

CHP ERZİNCAN İL BAŞKANIYLA BÖLGEYE GİDİP VİDEO ÇEKTİ

Cezayirlioğlu, CHP Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan’la birlikte siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığını iddia ettiği noktaya giderek video da çekti. Cezayirlioğlu, Çevre Bakanlığı’nın "Yapılan incelemede; boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, mevsim itibarı ile alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi" açıklamasının doğru olmadığını söyledi.

‘KURU DERE DEDİKLERİ DERE AKIYOR, PİS KOKU ETRAFA YAYILMIŞ DURUMDA’

Cezayirlioğlu, çektiği videoda su akışının olduğu dereyi göstererek "Akmayan kuru dere dediği, Fırat Nehri’ne 300 metre yakınlıktaki bu dereye karıştı" dedi.

CHP’li Doğan ise siyanürlü suyun Fırat Nehri’ne doğru akan dereye karıştığını söyleyerek, "Siyanürün ne kadar zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bugün bu siyanür bu su aracılığıyla Fırat’a karışmış durumda" diye konuştu.

Doğan, yetkililere şu çağrıda bulundu:

"Bundan sonraki süreçte yetkililer bu patlamayı göz önüne alırlar. Çünkü burada nefes bile almakta zorluk çekiyoruz. Pis kokular etrafa yayılmış durumda. Umarım yetkililer bir an önce bu durumu çözerler. Altının insan sağlığı, doğa ve yaşamdan daha önemli olmadığını bildirirler."

ŞİRKET VALİLİĞE BAĞIŞ 50 MİLYON LİRA BAĞIŞ YAPMIŞ

Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal ise Anagold Madencilik’e 16,4 milyon lira ceza kesildiğini kaydederek, "Bu ceza şirket için hiçbir şey ifade etmiyor. Zira bu şirketin geçen yıl Erzincan Valiliği’ne yaptığı bağış 50 milyon lira. Erzincan Üniversitesi’ne yaptığı bağış 30 milyon lira. Bu şirketin Türk halkını zehirleyerek ürettiği altın karşılığında bu kesilen ceza devede tüy bile değil" dedi.

Atal, Çevre Bakanlığı yetkililerinin siyanürün aktığı iddia edilen dere hakkında "Kuru dere" diye rapor tuttuğunu, ancak bu derenin aktığını dile getirdi. Atal, Çevre Bakanlığı yetkililerinin "suç delillerini gizlediğini" ileri sürdü.

NE OLMUŞTU?

Erzincan İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı açığa çıkmış, 20 ton civarında siyanürün Erzincan, Dersim, Elazığ, Malatya, Maraş ve Antep’ten Suriye’ye kadar uzanan coğrafyada akan Fırat Nehri’ne karıştığı iddiaları gündeme gelmişti.

Konuya ilişkin Erzincan Valiliği'nden yapılan açıklamada, sızıntının Fırat Nehri’ne karıştığı bilgisinin geçmediği, Çevre Bakanlığı’nın teknik personellerinin sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yaptığı belirtilerek "Bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye karışma olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir" ifadeleri kullanılmıştı.

Erzincan Valiliği’nin açıklamasına tepki gösteren İliç Doğa ve Çevre Platformu ise "Bu felaket Yukarı Fırat Havzasının yok edilişidir! Çevre bakanlığının yaptığı açıklamada bu felaketi 'çevre kirliliği' diye geçiştirmesine izin vermeyeceğiz! En üstten ceza kesilmesini değil, kapasite artışının durdurulması ve madenin kapatılmasını istiyoruz!" çağrısı yapmıştı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası ise "‘Hiçbir dereye karışma olmadığı, Fırat Havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığı tespit edilmiştir’ denilmektedir. Burada öncelikli olarak sorgulanması gereken Erzincan Valiliğinin açıklama yapması için neden 4 gün bekledi? Bu süre içerisinde neler yaptı. Yandaşları kollayan politikalar, yetersiz örgüt yapısı, denetim elemanı sayısındaki eksiklik, liyakatsiz atamalar ve kayırmacılık gibi nedenlerle ortada bir denetim mekanizmasından bahsetmek mümkün değildir" tepkisini göstermişti.

Olaya ilişkin +Gerçek’e konuşan TMMOB ÇMO Genel Merkez SÜMER ve Diyarbakır Şube Başkanı Canfidal Boldaş ise sızıntının çevreye ciddi etkilerinin olacağı uyarısında bulunmuş, siyanürün aktığı Fırat Nehri’nin ülke içinde yaklaşık bin kilometre uzunluğunda olduğunu hatırlatarak "Dolayısıyla bu uzunluk boyunca söz konusu kirlilik taşınarak Erzincan’dan sonra Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa ve sonrasında Suriye ve Irak’a geçerek tarih boyunca çok sayıda uygarlığa beşiklik etmiş olan komple Mezopotamya’yı etkileyecektir. Bu durum özellikle tarımı, hayvancılığı, yaban hayatını yani bütün canlı popülasyonunu ciddi düzeyde olumsuz yönde etkiler" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar