Erzurum'da kuraklık riski: Güçlü yağmur olmazsa durum vahim

Erzurum'da kuraklık riski: Güçlü yağmur olmazsa durum vahim
Nisan ayında ortalama 56 kilogram yağış olurken bu yıl sadece 12 Kilogram yağış gerçekleşti.

Nisan ayında yeterli yağış almayan Erzurum'da, tarım sektöründe kuraklık endişesi yaşanıyor. Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman, bölgede yaklaşık 40 gündür yağış olmadığını söyledi.

Erzurum’da , ay çiçeği gibi ürünlerin ekimini sürdüren çiftçilerin en büyük korkusu yörede baharla birlikte yaşanan yağış azlığı. Mevsim normallerine göre geçen yıllarda nisan ayında 56 kilogram yağış düşerken, bu yıl 12 kilogram yağış alan Erzurum'da kuraklık tehlikesi büyüyor.

Aziziye'deki arazisine patates ekmeye çalışan İlçe Ziraat Odası Başkanı Şahset Karaman, yaklaşık 40 gündür bölgede yağış olmadığını belirterek, "Bu sene kuraklık çiftçiyi tedirgin etmeye başladı. Güçlü yağmur olmazsa durum vahim. İklim şartları değişti, şimdi mayıs yağışları dönemi ama günümüzde damla bile yok. Kuraklık tehlikeyi yüzde yüz boyutta. Bir de aşırı rüzgarın ekili ürünleri kavurması tehlikeyi biraz daha artırıyor. Tarlaya patates ekmeyi planlıyoruz, eğer yağmur olmazsa pahalı da olsa yağmurlama sistemi kurmayı düşünüyoruz" diye konuştu. 

Pasinler Ovası'nda tarlasına ayçiçek eken Rafet Atmaca, "Arazi güzel ama bu sene havalar biraz kurak. Ayçiçeği ekimine başladık, toprakta nem yok. Sonbaharda ektiğimiz buğdaylar yağmur olmadığı için henüz bitmemiş. Yağmur olmazsa herşeyde sıkıntı var" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar