Esad'dan Putin'e teşekkür: Yüzlerce Suriyeli asker Ukrayna yolunda, binlercesi sırada

Esad'dan Putin'e teşekkür: Yüzlerce Suriyeli asker Ukrayna yolunda, binlercesi sırada
Rus güçlerinin yanında savaşa katılmak üzere Ukrayna'ya sevk edilecek paralı asker sayısının 22 bini bulması bekleniyor.
Fotoğraf Arşiv

Suriye Gözlemevi (SOHR) güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde Esad Rejimi’nin rejim subayı ve rejim destekli komutanın gözetiminde yoğun askeri eğitim kurslara tabii tuttuğu paralı askerlerin Ukrayna’ya göndermeye hazır hale geldiğini duyurdu.  Bu paralı askerlerin bir kısmı geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya nakledilmiş olabileceği ancak SOHR bu bilgiyi doğrulayamadığı ifade edildi.

Öte yandan, maddi teşvikler karşılığında paralı asker olmayı seçen Suriyelilere yönelik yoğun askeri eğitim kursları devam ediyor. Bu eğitim tatbikatları, Doğu Ukrayna'daki keşif turuna katılan 25. Tümen, Filistin Liwaa Al-Quds, Al-Baas Taburu ve 5. Kolordu subaylarının dönüşünden sonra iyice hızlandı. Sayıları yaklaşık 260 olan bu subaylar, Mart ayı ortasında Doğu Ukrayna'yı ziyaret etmiş ve Suriye'ye dönmeden önce günlerce savaş bölgesinde kalmışlardı.

Rus güçlerinin yanında savaşa katılmak üzere Ukrayna'ya sevk edilecek paralı asker sayısının 22 bini bulması bekleniyor. Paralı askerler, her biri tahmini bin euro maaş alacaklar. Ayrıca, ağır yaralanan her paralı askere 7.000 Euro tazminat ödenecek, bu çatışmalarda ölen paralı askerlerin ailelerine ise 15.000 Euro tazminat verilecek.

SOHR kaynakları, Rus güçlerinden emir ve fon alan rejim güçlerinin "25. Tümen"inin, Rus güçlerinin talebi üzerine Suriye'nin orta ve kuzey batısında ileri askeri eğitime devam ettiğini bildirdi.

Bu askeri tatbikatlar, Rusların uluslararası topluma "rejim ordusunun" Suriye askeri birimlerinin, artan çatışma durumunda Rus-Ukrayna savaşında Ruslarla birlikte savaşmak için hazırda olduklarına dair net mesajlar gönderme girişimi olarak değerlendirildi.

New York Times gazetesi de haberi doğruladı. Gazeteye göre, yüzlerce Suriyeli savaşçı Ukrayna'daki Rus güçlerine katılmak üzere yolda. Bu girişim Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 11 yıllık bir iç savaşta isyancıları ezmesine yardım ettiği için Moskova'ya teşekkür jesti olarak niteleniyor.

Batılı bir diplomata ve Suriye hükümetinin Şam merkezli bir müttefikine göre, ilk asker birliği Ukrayna'ya gitmeden önce askeri eğitim için Rusya'ya geldi. Savaş sırasında Esad'ı desteklemek için Suriye'ye giden Rus subaylarla yakın işbirliği içinde çalışan bir Suriye ordusu tümeninden en az 300 askeri içeriyor ve daha pek çoğu da yolda olabilir: Suriye genelinde seçilen paralı askerler, Suriye güvenlik servisleri tarafından incelenecek ve ardından Ruslara iletilecek. Binlerce adayın başvurduğu belirtiliyor.

Öne Çıkanlar