“Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım”

“Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım”
Şakran Cezaevi Müdürü’nün açlık grevinde olan tutukluları "Aileleriniz gelip sizi kurtarsın. Esat Oktay’ın yapmadığını size yapacağım" biçiminde...

Şakran Cezaevi Müdürü’nün açlık grevinde olan tutukluları "Aileleriniz gelip sizi kurtarsın. Esat Oktay’ın yapmadığını size yapacağım" biçiminde tehdit ettiği öğrenildi.

HABER MERKEZİ – Dihaber’in aktardığına göre; Şakran T 3 Nolu Cezaevi’nde tutukluların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 41’inci gününde. Cezaevi birinci müdürü Mustafa Sönmez’in, "Aileleriniz gelip sizi kurtarsın. Esat Oktay’ın yapmadığını size yapacağım" dediği iddia edildi.

İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’nde "PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, bölgede köylere dönük ablukaların kaldırılması ve cezaevlerinde ağır hak ihlallerinin son bulması" talebi ile başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi 41’inci gününde. Şakran T 3 Nolu Cezaevinde açlık grevinde bulunan tutuklar üzerinde baskıların arttığı belirtilirken, tutukluların gece koğuşları jandarma tarafından basıldığı ve tutukluların darp edildiği ileri sürüldü.

‘ŞİMDİ AİLELERİNİZ GELSİN SİZİ KURTARSIN’

1996 yılında cezaevinde olan müebbet hapis cezasına çarptırılan PKK hükümlüsü ve Şakran T 3 Nolu cezaevinde bulunan Ömer Akyol ailesini arayarak cezaevinde yaşananları aktardı. Cezaevi müdürü Mustafa Sönmez’i uygulamalarını aktaran Akyol, şunları dile getirdi: "Açlık grevindeki arkadaşlarımız 15-16 kilo kaybı oldu. Bunlar bu kiloyu kaybettikleri halde revir dönüşünde gardiyanlar tarafından darp ediliyorlar." Cezaevi müdürü Sönmez’in 50 Jandarma ile beraber odalarını bastığı, tutukluların üstleri yırtıldı ve bir tutsağa fiziksel temasta bulunduğunu ileri süren Akyol, cezaevi müdürü Sönmez’in tutuklulara "Siz neden ailelerinize söylüyorsunuz. Göreceksiniz ben bugünden sonra size neler yapacağım. Aileleriniz gelsin artık sizi kurtarsın. Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım size" dediği belirtildi.

TUTUKLULARIN AYAKKABILARINA EL KONULDU

Abisinin görüşüne giden Hayat Sıcaközül de, kardeşinin cezaevi yönetimi tarafından ayakkabılarına el konulduğunu belirterek, abisinin kendisinden terlik istediğini ifade etti. Cezaevi birinci müdürü Sönmez tarafından gece 2-3 gibi koğuşların bastığını aktaran Sıcaközül, "Revire giden mahkûmların üstünü başını yırtmışlar ve dolaplarını dağıtıyor. Ayrıca gece 3’lerde ayakkabılarına el koymuşlar üzerlerindeki elbiseleri parçalamışlar" diye konuştu. Tutuklulara mektup yazma cezası, aileleri ile görüşen tutuklulara hücre cezası verildiğini aktaran Sıcaközül, kardeşi ile yaptığı görüşmede "Biz ailelerimiz üzülmesin diye kimseye aktarmıyorduk. Dayanacak gücümüz yok artık. Açlık grevindeki arkadaşlarımız 10-16 kilo kaybı oldu. Bunlar bu kiloyu kaybettikleri halde revir dönüşünde gardiyanlar tarafından darp ediliyorlar. Yalın ayak dolaştırıyorlar" diye aktardı.

TUTUKLU YAKINLARI TACİZ EDİLİYOR

Görüşe gittiklerinde kadın gardiyanlar tarafından taciz edildiklerini de ifade eden Sıcaközül, şunları söyledi: "Gardiyanlar yaşlı annelerin gözlerini göz okuyucusuna vurarak hadi okutun gözünüzü oğlunuzu tıkmayı bildiniz şimdi gözünüzü mü okutamıyorsunuz sizinle mi uğraşacağız deyip azarlıyorlar."

Aradığımız Şakran Cezaevi yetkilileri ise Savcılık talimatı olduğunu güvenlik gerekçesi ile telefonda mahkum yakınlarına dair bilgi vermediklerini ve iddiaları kendi internet sitelerinde yayınladıkça göre bileceklerini söyledi. (DİHABER)

Öne Çıkanlar