EŞİK'ten Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Derhal yürütmeyi durdurmalı

EŞİK'ten Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Derhal yürütmeyi durdurmalı
'İstanbul Sözleşmesi, kadınların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkı için kritik önemde bir hukuki belgedir.'

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) İstanbul Sözleşmesi için Danıştay'a çağrı yaparak, 1 Temmuz'dan önce yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerektiğini söyledi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi'nden 1 Temmuz itibariyle resmi olarak çıkılacak. 1 Temmuz öncesi kadın ve LGBTİ+ örgütlerin eylemleri devam ederken EŞİK bir basın açıklaması yaparak Danıştay'a seslendi. EŞİK, 1 Temmuz’dan önce derhal yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerektiğini söyledi. Açıklamada, 24 Haziran Perşembe günü saat 11:00’de Ankara’da Danıştay binasının önünde bir basın açıklaması düzenleyeceği de duyurdu. Basın açıklamasının ardından Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının yürütmesini derhal durdurması ve anayasal dayanaktan yoksun ve hukuken yok hükmündeki Cumhurbaşkanı kararlarının iptali için ek dilekçe vereceği belirtildi.

Yayınlanan bildiride ise, "Tek kişinin, TBMM onayı olmadan aldığı İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış kararına karşı pek çok kadın, STK ve siyasi parti, yürütmenin durdurulması ve kararın iptali talebiyle Danıştay‘a başvurdu. Danıştay 10. Dairesi söz konusu başvurular ile ilgili hala bir karar vermedi. İstanbul Sözleşmesi, kadınların can güvenliği ve şiddetsiz bir hayat hakkı için kritik önemde bir hukuki belgedir. Danıştay 1 Temmuz’dan önce derhal yürütmeyi durdurma kararı vermelidir. 1 Temmuz’da Türkiye Sözleşme’den çıktıktan sonra karar verilmesinin bir anlamı olmayacaktır" denildi.

Öne Çıkanlar