EŞİK'ten TBMM'ye çağrı: İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için göreve

EŞİK'ten TBMM'ye çağrı: İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için göreve
EŞİK, 1 Ekim'de çalışmaya başlayacak olan TBMM'yi kadına karşı şiddetle mücadele edilmesi konusunda göreve çağırdı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) 1 Ekim günü çalışmalara başlayacak olan TBMM’yi, kadına karşı şiddetle mücadele edilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve denetlenmesi konusundaki işlevini yerine getirmesi için göreve çağırdı.

 EŞİK tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bilindiği üzere, İstanbul Sözleşmesi’nin denetleme organı olan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu (GREVIO) Türkiye hakkında da bir rapor hazırlamış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda atması gereken adımları kısa, orta ve uzun erimli olarak net bir biçimde belirtmişti. Ne yazık ki bu Rapor’un gerekleri yerine getirilmediği gibi, 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun resmi çevirisi bile yaptırılmadı. Daha da vahim olan konu, kadın cinayetlerinin cinskırım boyutlarına ulaştığı ülkemizde Sözleşme’den çıkılması tartışması açıldı.
 
'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ UYGULATMAK PARLAMENTONUN DA GÖREVİDİR'

İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik karalama kampanyası, kadınların hayatına kasteden, eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı açılan bir savaşın simgesidir. Bu karalama kampanyalarına son verilmesi konusunda, TBMM Başkanlığı’nı ve TBMM’yi göreve çağırıyoruz. Çünkü İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda TBMM’nin de sorumluluğu, politika oluşturucu ve denetleyici görevleri bulunmaktadır. Bu görev aynı zamanda "herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmamayı" içeren milletvekili yemininin de bir gereğidir. İstanbul Sözleşmesi’nin bütüncül politikalar bağlamındaki 7. maddesi ve "İzlemede parlamentonun rolü" başlıklı 70. maddesi, Sözleşme’nin uygulanmasında parlamentonun önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu’nun son paragrafı da parlamentoyu Sözleşme’nin uygulanmasını denetime davet etmektedir.
 
Ekte yer alan açıklama ile taleplerimizi 5 maddede özetliyor, 1 Ekim günü taleplerimizin gereğinin yerine getirilmesi için gözümüzün Meclis’in üzerinde olacağını ilan ediyor, TBMM Başkanlığı’nın yanı sıra tüm siyasi partileri ve milletvekillerini, tüm sivil toplumu kadına karşı şiddetle mücadelede kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye; bu alanda çalışan kadın örgütlerini desteklemeye, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Öne Çıkanlar