Eski milletvekili Mülkiye Birtane'ye tahliye kararı

Eski milletvekili Mülkiye Birtane'ye tahliye kararı
‘Örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklu yargılanan eski HDP Milletvekili Mülkiye Birtane hakkında tahliye kararı verildi.

Eski Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Divan Üyesi Mülkiye Birtane’nin tutuklu yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kararı sosyal medya hesabından duyuran HDP Milletvekili Leyla Güven, mahkemenin Birtane’nin tahliyesine karar verdiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Birtane, Diyarbakır’da 26 Kasım 2018’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınmıştı. Savcılık tarafından sorgulanan Birtane, DTK faaliyetleri gerekçe gösterilerek "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklanma talebiyle sevk edildiği mahkemece aynı gerekçeyle 30 Kasım 2018’de tutuklandı. Birtane hakkında önceki duruşmalarda da sağlık sorunları nedeniyle avukatları tahliye talebinde bulunmuş, talep Birtane’nin "kaçma şüphesi" olduğu gerekçesiyle reddedilmişti.

MÜLKİYE BİRTANE KİMDİR?

Öğretmen olan HDP 24. Dönem Kars Milletvekili olan Mülkiye Birtane, aynı zamanda DTK Divan Üyesi.

1964 Kars doğumlu olan Birtane, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İngilizce Bölümünden mezun.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde 5 yıl öğretim elemanı daha sonra ise Milli Eğitim Bakanlığında öğretmen olarak çalıştı. Eğitim-Sen'in Diyarbakır Şubesinde yöneticilik yapan Birtane, Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneğinin Kurucular Kurulunda ve Kibele Kadın Kooperatifinin kuruluşunda görev aldı. Kadın Akademisi Başkanlığı görevini de üstlenen eski vekil, Azadiya Welat gazetesinde köşe yazarlığı yaptı ve birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldı.

Öne Çıkanlar