Euro Bölgesi'nde enflasyon mart ayında rekor tazeledi

Euro Bölgesi'nde enflasyon mart ayında rekor tazeledi
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel tedarik zincirinde yeni sıkıntılara yol açmasıyla Euro Bölgesi'nde enflasyon rekor kırarak yüzde 7,5'e yükselerek yeni bir rekor kırdı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve enerji fiyatlarındaki artış, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre,  mart ayında Euro Bölgesi enflasyonunda rekor kırarak yüzde 7,5'e yükselmesine yol açtı.

Oysa analistler Şubat'ta yüzde 5,9 olan enflasyonun bu ay yüzde 6,7'e çıkmasını öngörmüştü. Ortak para birimi euronun 1999 yılında piyasaya sürülmesinden bu yana ilk kez enflasyon bu seviyeye yükseldi.

Euro Bölgesi’nde enflasyon martta tüm zamanların zirvesine yükseldi. Enflasyon, martta yıllık bazda yüzde 5.9’dan yüzde 7.5’e yükseldi. Beklenti yüzde 6.7’ydi.

TÜFE, aylık bazda da yüzde 2.5 ile 1.8’lik tahminleri aştı. Çekirdek enflasyon da yüzde 2.7’den yüzde 3’e yükseldi.

Enflasyonda kırılan rekorun en önemli nedeninin enerji fiyatlarındaki artış olduğu belirtiliyor. Eurostat, geçen ay enerji maliyetlerinin yüzde 44,7 oranında arttığına dikkat çekti. Gıda, alkol ve tütün ürünleri fiyatları yüzde 5 artarken, otomobil, bilgisayar, kitap, giysi gibi ürünlerde yüzde 3,4'lük bir artış oldu. 

Enflasyondaki yükseliş Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) faiz artış beklentilerinin de erkene çekilmesine neden oluyor.

ECB, bu ayki toplantıda varlık alım programının daha hızlı küçülteceğini duyurmuştu. Bankanın yıl sonuna kadar bir veya iki kez faiz artırarak uzun süredir devam eden negatif faiz politikasına son vermesi bekleniyor.

ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos enflasyonun 2-3 ay içerisinde zirve yapacağını öngördü.

ECB Başekonomisti Philip Lane ise, dün yaptığı açıklamada yetkililerin para politikasında her iki yönde düzenlemelere hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Euro Bölgesi'nde enflasyonun rekor kırdığı açıklaması gündeme damgasını vururken, Rusya'dan yapılan bir açıklama dikkat çekti. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev, bugün yaptığı açıklamada, "Artık gıda ve tarım ürünlerimizi sadece dost ülkelere ihraç edeceğiz" dedi. Medvedev, "Ne mutlu ki, çok dostumuz var ve onlar Avrupa ve Kuzey Amerika'da değiller" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar