Euro dolara karşı dört ayın en yüksek seviyesini gördü, AB anlaşması sonrası dengelendi

Euro dolara karşı dört ayın en yüksek seviyesini gördü, AB anlaşması sonrası dengelendi
AB liderlerinin 750 milyar euroluk canlandırma paketinde anlaşması ve ABD'deki 1 trilyon dolarlık teşvik paketi için görüşmelerin başlaması piyasaların yönünü pozitife çevirdi.

ARTI GERÇEK - Riske karşı hassas para birimleri Avrupa Birliği (AB) liderlerinin teşvik paketi üzerinde anlaşmaya varmasının ardından küresel yatırımcı güvenindeki iyileşmenin etkisiyle yükseldi. Dolar göstergesi altı haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Euro dolar karşısında dört ayın en yüksek seviyesini gördü. Sonrasında traderların uzun pozisyonlarında kar realizasyonuna gitmesi ve opsiyonlardan kaynaklı arzın yükselişi sınırlamasıyla birlikte kazancını sildi. Euro küresel piyasalarda dört ayın en yüksek seviyesine ilerledi ve Avrupa Birliği liderlerinin tarihi bir teşvik paketi üzerinde pazarlıklarda anlaşmaya varmasıyla Avrupa’da tahvil işlemleri daraldı.

Bölgenin en önemli risk göstergesi olan İtalya’nın 10 yıllık tahvil getirisi mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Avrupa hisse senetleriyse seyahat şirketleri ve petrol üreticisi şirketlerden kaynaklanan dalgalanmalarla seans gününü geçiriyor.

İngiltere merkezli Astra Zenaca ilaç şirketi aşı çalışmalarında beklenilen sonuçların ötesine geçmeyi başardı.

Petrolün varil fiyatıysa 40 dolara kadar yükseldi.

İngiltere merkezli perakende bankacılık şirketi NatWest Markets'in Küresel Stratejisi Masası Başkanı James McCormick, euronun yükselişine ilişkin, "Euronun geniş tabanlı rallisi geçen hafta büyük bir makro ekonomi olayıydı ve kurtarma fonunun nihai geçişi konusunda artan bir iyimserliği açıkça yansıtıyordu" ifadelerini kullandı.  

AB liderleri son 20 yılın en zorlu zirvesinde, 750 milyar euroluk koronavirüs kurtarma fonunda uzlaştı.


ABD'DE COVID-19'A TRİLYON DOLARLIK YENİ TEŞVİK PAKETİ GÖRÜŞMELERİ

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Covid-19 salgınına yönelik hayata geçirilmesi planlanan ve bugün görüşmeleri başlayan yeni teşvik paketinin tutarının 1 trilyon dolardan başlayacağını, söz konusu teşvik paketinin odağında çocuklar, istihdam ve Covid-19 aşısının olacağını bildirdi.

Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ile yaptığı toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları yeni teşvik paketine yönelik son iki haftadır yoğun şekilde çalıştıklarını belirten Mnuchin, teşvik paketi teklifini 1 trilyon dolarla başlatmaya odaklandıklarını ve bunun büyük bir etki yaratacağını düşündüklerini vurguladı.

Mnuchin, "Odak noktası, dediğim gibi çocuklar, istihdam ve aşılar hakkında. Acil kullanım için yıl sonuna kadar aşıya sahip olduğumuzdan emin olacağız. Başkan ve Başkan Yardımcısını yeni bilgilendirdik, bunu onayladılar." dedi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in yanı sıra Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ve Beyaz Saray üst düzey yetkisili Mark Medows da, salı günü akşam saatlerinde bir araya gelecek.

Bugüne dek sağlanan 2,9 trilyon dolarlık federal kaynak tamamen tüketilirken, işsizlik oranları da Büyük Buhran'dan bu yana en yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor.

Mnuchin, artan işsizlik sigortasının süresi dolamadan işsiz kalan Amerikalıları koruyabilmek için yeni teşvik paketine ilişkin yasayı bu ayın sonuna kadar geçirmeye kararlı olduklarının altını çizdi.

Yeni paketin içeriğine ilişkin detaylar da paylaşan Mnuchin, insanların yeniden işlerine dönebilmeleri amacıyla işletmeleri teşvik edecek vergi indirimlerinin olacağını kaydetti.

Okulların güvenli bir şekilde açılabilmesi ve eğitime devam edilebilmesi için de eyaletlere büyük teşviklerin olacağını belirten Mnuchin, önemsiz davaların okullar, üniversiteler ve işletmelerin yeniden açıklamasını engellemediğinden emin olmak istediklerini ifade etti.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, teşvik paketi teklifini 1 trilyon dolarla başlatacaklarını söyledi.


BRENT PETROL TOPARLANMA UMUTLARIYLA DÖRT AYIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Brent petrol Londra'da, Coronavirus krizinden ekonomik toparlanma umutlarının finans piyasalarını desteklemesi ile birlikte Mart başından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi.

Brent vadelileri, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin ekonomilerini hafızalardaki en kötü resesyondan çıkarmak için daha önce görülmemiş büyüklükteki teşvik paketi konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 2,2 yükseldi.

Oxford Üniversitesi ve AztraZeneca Plc. tarafından geliştirilen virüs aşısına ilişkin ilk denemelerinin olumlu sonuçlar vermesi de piyasalardaki olumlu havayı destekledi. ABD'de ham petrol stoklarının, Bloomberg'in anketine göre, geçen hafta düşerek son dört haftada üçüncü kez azalması bekleniyor.

Pandeminin halen dünyanın birçok kısmında yayılmaya devam etmesi ve ekonomik etkilerinin henüz tam olarak somutlaşmaması ile birlikte, talep toparlanması zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Çin'de, ülkenin en büyük rafinerisi bu ay, şiddetli selden dolayı üretim tesislerinden bazılarında kapasiteyi düşürmeyi planlıyor.

BNP Paribas Emtia Piyasaları Strateji Müdürü Harry Tchilinguirian, "Petrol piyasalarında toparlanmanın ikinci safhasına yönelik belirsizlik talep tarafında yoğunlaşıyor. Petrolün son işlem şekli halen, bu gelişmelerin petrol fiyatlarını son dönemdeki işlem bandından çıkarmaya yetecek denli güçlü olup olmadığının belli olmamasından dolayı, temkinliliği işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası gösterge Brent petrol şimdilerde, OPEC ve ortaklarının koalisyonu bozdukları ve Rusya ve Suudi Arabistan'ın kısa süreli bir fiyat savaşına başladıkları toplantının gerçekleştirildiği 6 Mart'tan bu yana ilk kez varil başına 44 dolar seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

AxiCorp Ltd. Baş Piyasa Stratejisti Stephen Innes, "Petrol fiyatlarındaki iyileşmenin hızı, gerçek virüs talep riskleri ortamında, muhtemelen durgun kalacak. Eğer virüs salgını yatay hale gelmezse ve karantina uygulamaları sona ermezse, fiyat riski yukarıdan ziyade kayda değer bir şekilde aşağı yönlü kalmaya devam edecek" dedi.

S&P RAPORUNA GÖRE ARAP ÜLKELER DOLAR ARAYIŞINDA

Dolarla sattıkları petrol sayesinde rezervleri yıllardır dolu olan Arap ülkeleri şimdi borçlanacak dolar arayışında.

Düşük petrol fiyatlarından dolayı büyük bütçe açıkları veren Arap ülkeleri tarihin en büyük borçlanma hamlelerinden birini yapmaya hazırlanıyor. S&P'nin raporuna göre Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt Bahreyn ve Umman'ın 490 milyar dolar borçlanması bekleniyor.

S&P tarafından hazırlanan bir rapora göre corona virüsü salgınından dolayı düşen petrol fiyatları Körfez ülkelerinin ekonomileri üzerinde yarattıkları hasar derinleşiyor.

Arap ülkelerinin bütçe açıklarını kapatmak için 490 milyar dolar borç alması bekleniyor.

Rapora göre düşük petrol fiyatlarının Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt Bahreyn ve Umman gibi ülkelerin üzerindeki etkisi 2023 yılına kadar devam edecek. Petrol fiyatlarındaki istikrarsızlıkla birlikte Arap ekonomileri 2014 yılından bu yana ekonomilerini çeşitlendirmeye ve hizmet sektörüne daha fazla ağırlık vermeye hazırlanıyorlar.

Bahreyn ve Katar bu yıl tahvil ihraçlarını hızlandırırken Umman'ın da yüklü bir borç arayışında olduğu biliniyor. Umman'ın elindeki finansal enstrümanları satarak da borçlarını azaltma yoluna gidebileceği belirtiliyor.

BRENT PETROLÜ 2020'Yİ 30, 2021'İ 50 DOLARDAN KAPATACAK

S&P'nin yaptığı hesaba göre Brent petrolün varil fiyatını 2020 yılını 30 dolardan, 2021 yılını 50 dolardan 2022 yılını ise 55 dolardan kapatması bekleniyor.

2019 yılında Körfez ülkelerinin bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 5 iken bu yıl rakamın 2020'de yüzde 18'e çıkması bekleniyor.

Bahreyn, Suudi Arabistan, Katar ve Umman'ın nakit arayışının olduğu belirtilirken Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ellerindeki kaynakları satacağı belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar