Ev işçileri: Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz

Ev işçileri: Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz
Dünya Ev İşçileri Günü'nde işçi olarak sayılmadıklarını ifade eden İmece Ev İşçileri Sendikası eksik sigorta primlerinin genel bütçeden karşılanmasını istedi.

ARTI GERÇEK- İmece Ev İşçileri Sendikası 16 Haziran Dünya Ev İşçileri Günü dolayısıyla açıklama yayımladı. Sendika ev işçilerinin sigortasının az yatırıldığı için prim günü dolayısıyla yıllarca çalıştıkları halde emekli olamadıklarını dile getirdi. Devlete "kolay sigorta" önerisi getirdi.

'SİGORTA PRİMLERİNE GENEL BÜTÇEDEN ÖDEME TEŞVİKİ VERİLSİN'

Dünya Ev İşçileri Günü'nde sorun ve çözümlere odaklanan açıklamada dünyada 100 milyona, Türkiye'de ise 1 milyona yakın çalışan olduğu bilgisini veren Sendika, "10 Günden az 10 günden çok çalışanlara göre prim üzerinden sigorta mantığı ev işçilerini daha da mağdur ediyor. Yıllarca çalışsak da emekli olamıyoruz. Sağlık sisteminden de diğer işçiler gibi faydalanamıyoruz. Ev işçilerinin ve sendikalarının talepleri doğrultusunda bütün ev işçilerini güvenceli çalışma, sosyal güvence hakları ile birlikte kolay sigorta talep ediyoruz. Torba yasaları ile kölelik koşullarının yasalaşmasına itiraz ediyoruz. 10 Günden az çalışan ev işçilerinin sosyal güvenlik haklarını gasp eden 6552 sayılı yasal düzenlemenin iptal edilmesini talep ediyoruz. Ev hizmetlerinde çalışanlara insana yakışır iş koşulları sağlansın. ILO’nun 189 ‘nolu  ‘Ev işçilerine insanca yakışır iş’ sözleşmesi acilen imzalansın. Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvence şemsiyesine alınması için en az 5 yıl sigorta primleri genel bütçeden ödeme teşviki verilsin" taleplerinde bulundu.

KİRALIK İŞÇİ BÜROLARI SORUNLARI ARTIRIYOR

Kendilerine kiralık işçi bürolarının kapılarının gösterildiğini ifade eden İmece Ev İşçileri Sendikası, bu durumun taciz, sömürü ve mobingi daha da artırdığına dikkat çekerek; "Biz ev işçileri olarak kiralık işçi bürolarında köle olmak istemiyoruz. Kiralık işçilik hiçbir sorunumuzu çözmeyeceği gibi tacizi, mobingi, sömürüyü daha da artıracaktır. Sadece ev işçilerini değil, kiralık işçilik bütün işçileri köleleştirecektir Ev işçileri olarak kiralık işçi bürosu patronlarının emeğimizi sömürmesine izin vermeyeceğiz" denildi.

Coronavirüs salgınında hiçbir destekten ev işçilerinin yararlanamadığını sendika aracılığı ile belediyelere ulaşabildiklerini ve  Dünya Ev işçileri Federasyonu ile dayanışma göstererek süreci atlatmaya çalışabildiklerini belirtti.

'EV İŞÇİSİ İŞÇİDİR'

AKP'li milletvekili Şirin Ünal'ın evinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Nadira Kadirova'yı ve bir çok kadının iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen açıklamada Kadirova'nın ölümünün aydınlatılmasını isteyen istenildi.

İmece Ev İşçileri Sendikası  son olarak, "Bugüne kadar usanmadan söyledik; gündelikçi, yardımcı, temizlikçi, kadın değiliz ev işçisiyiz. Çünkü ev işi iştir, ev işçisi işçidir. Ev işçileri örgütlendikçe, ev işçilerinin mücadelesi büyüdükçe bizler de diğer işçilerle eşit haklara kavuşacağız. Ev işçisi kadınlar; işverenler ve yasalar karşısında yalnız değilsiniz çünkü sendikanız var" ifadelerinde bulundu.

Öne Çıkanlar