Ev kiralarındaki fahiş artış protesto edildi: İktidar ülkenin kanını emiyor

Ev kiralarındaki fahiş artış protesto edildi: İktidar ülkenin kanını emiyor
Konut fiyatlarındaki artışa tepki gösteren avukat Doğan, bunun bir devlet politikası olduğunu ve yakında kömürlükte kiracı olan insanların sokakta yaşayacağını söyledi.

Yağmur Kaya 


+GERÇEK- Geçinemiyoruz Platformu, kiralık konut fiyatlarının artışını Kadıköy Yeldeğirmeni Nuh Köklü Heykeli önünde protesto etti. 

Eylemde, kira artışlarının önceki yıllara göre iki-üç kat arttığına, milyonlarca yurttaşın gelirinin enflasyon nedeniyle eridiği vurgulandı. 

"Bu kiralarla yaşanmaz! Ne yapalım sokakta mı yatalım?" başlığıyla yapılan çağrıda geçim sıkıntısı yaşayan, barınamayan milyonlarca kişinin acil önlemler beklediği vurgulandı.  Geçinemiyoruz Platformu iktidarın yabancılara konut satışı özendirdigini ya da açıkladığı paketlerle konut krizini büyüttüğünü ifade ederken, gerçekleşen eylemde alınması gereken kısa ve uzun vadeli çözüm önerilerini açıklandı. Eylemde, "Bu kiralarla yaşanmaz, ne yapalım sokakta mı yaşayalım" yazılı pankartı yer alırken, "Barınma haktır", "Ayın ortasını getiremiyoruz" dövizleri taşıdı. 

Yurttaşlar, konut krizine dikkat çekmek için temsili olarak karton ev yerleştirdi. Karton ev üzerine kiralardaki fahiş artış seyrini gösteren fiyatlar konuldu. 

AVUKAT DOĞAN: MİLYONLARCA BOŞ EV, MİLYONLARCA EVSİZ

Eylemde söz alan Avukat Tamer Doğan, ülkede çok fazla konut bulunduğunu ancak AKP'nin inşaat ekonomisi ve inşaat sermayesi üzerinden kurduğu politikalar nedeniyle milyonlarca insanın evsiz kaldığını vurguladı. 

'KÖMÜRLÜK GİBİ YERLERDE DEĞİL SOSYAL KONUTLARDA YAŞAMALIYIZ'

"İnsanlar kirası 2 bin lira olan evlerde artık 7-8 bin liralık ev ilanıyla karşılaşıyor" diyen Doğan, bunun sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi. İnsanların temel barınma hakkının başkaları için yatırım aracı haline dönüştüğünü belirten Avukat Doğan, "En insanı haktan bahsediyoruz. Evrensel hukukun da koruma altına aldığı bir haktır yaşama ve barınma hakkı. Biz kömürlük gibi yerlerde değil insani koşullarda, sosyal konutlarda yaşayabilecek insanlarız" diye konuştu. 

'SOKAKTA YAŞAYAN İNSANLARA DÖNÜŞECEĞİZ, BİLİNÇLİ YAPILIYOR' 

Bu krize, ev sahiplerinin neden olmadığını bunun bir bir devlet politikası olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, "Bu, bilinçli olarak yapıldı. Bunun bir ayağı da kentsel dönüşümdür. Bizim gibi emekçileri kentin dışına itmek için bilinçli yapılıyor. Kadıköy'deki kiralık ev ortalamalarına bakın -bence bakmayın- çünkü artık ilan yok! Bunun adı mülksüzleştirmedir. Çok yakında kiracı olmaktan çıkacağız evsiz barksız sokakta yaşayan insanlara dönüşeceğiz.

'YAŞAYAMAZ HALE GELMEMEK İÇİN 'KİRACI MECLİSLERİ'Nİ KURMAMIZ LAZIM' 

Milyonlarca boş ev var. Bunun bir kısmı yatırımcı -Katarlısı, yandaş sermayesi-  elinden tutuyor boş daireyi. Bunun varacağı yer belli. Bu kadar boş ev var ve milyonlarca insan evsiz barksız. Bu gidişe bir 'dur' demek lazım. Çok yakında şehirlerde yaşamayaz hale gelmemek için Kiracı Meclislerini kurmamız lazım" dedi. 

Geçinemiyoruz Platformu'nun eyleminde konuşan Nevruz Tuğçe Özçelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut almak için verdiği müjdeyi hatırlattı 2 milyonluk kredi çekebileceğiz 4.250 maaşla 38 bin lira kredi ödeyeceğiz ne güzel müjde diyerek durum özeti yaptı.

VEKİL PİROĞLU: AĞIR BİR YOKSULLUKLA BOĞUŞUYORUZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ise, "Konut krizi yaşadığımız sorunlardan sadece birisi. Çünkü kirayı ödeyen doğalgazı ödeyemiyor. Doğalgazı ödeyen elektirik faturasını ödeyemiyor. Ağır bir yoksullukla boğuşuyoruz" diyerek, sorunların çözümünün adresinin AKP olmadığını söyledi. "Çünkü bin odalı sarayı olan iktidar kiracının sorununu anlamaz. 

'İKTİDAR ÜLKENİN KANINI EMİYOR MÜTEAHHİTLERLE BİRLİKTE'

Bu iktidarın sahibi halka, kestane ballı, hurmalı manda yoğurdu öneriyor. Açlığın dilinden anlamaz. Bu iktidar, müteahhitlerle beraber ülkenin kanını emiyor. Her yeri inşaat alanına çevirip inşaat baronların zengin etmeye devam ediyor. Atatürk Havalimanı yıkık yerine inşaatlar yapacaklar. Evleri yıkıp ormanları yağmalıyorlar" dedi. 

HALICIOĞLU: KONUT KRİZİ İKTİDARIN POLİTİKALARI NEDENİYLE YAŞANDI

Konuşmaların ardından Geçinemiyoruz Platformu adına basın açıklamasını Hülya Halıcıoğlu okudu. 

Halıcıoğlu oğlu açıklamada şu ifadelere dikkat çekti: 

"Kira artışları dur durak bilmiyor! Bir gün ekmeğe, diğer gün elektriğe, ertesi gün ulaşıma zam derken milyonlarca insanın yaşadığı geçim sıkıntısının boyutu büyümeye devam ediyor. Kent merkezlerinde 2-3 katına çıkan kiralar ise bu yoksulluğumuzu derinleştiriyor.

Yaşadığımız konut krizi sadece kurdaki artışların inşaat maliyetlerine etkisi üzerinden açıklanamaz. Bu kriz iktidarın konut politikaları yüzünden göstere göstere geldi! Türkiye’de kamunun konut üretimi görevinden çekilerek, en temel haklarımızdan barınma hakkını inşaat sektörünün insafına bırakmasının sonuçlarını yaşıyoruz.

 'EV SAHİBİ OLMAK MİLYONLARCA İNSAN İÇİN ARTIK HAYAL'

Milyonlarca insan için ev sahibi olmak tamamen hayal oldu. Kira öder gibi ev alacaksınız diyorlardı, ev alır gibi kira öder olduk! Nisan ayında Kadıköy’de kiralık ilanları üzerinden yaptığımız raporda da bir kez daha görmüştük. Kadıköy’de asgari ücretin altında sadece 3 tane kiralık ilanı vardı. Bunlar da 25-30 metrekarelik bodrum katlarından ibaret. 1 ay boyunca tam zamanlı çalışan asgari ücretli yurttaşın tüm maaşını kiraya verse dahi kiralayabileceği daire kalmadı!

'HALKIN SORUNLARIYLA DAGLA GEÇİYORLAR'

Konut fiyatları halkın en önemli gündemlerinden biri haline gelmişken,  AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan Avrupa'da kira bin 500, Türkiye'de 125 euro açıklaması yapabiliyor. Bu, ayın ortasını dahi getiremeyen halkın sorunlarıyla dalga geçmektir! Soruyoruz Özkan’a, 2bin liraya kiralık konut nerede var? Geçen ay Kadıköy’deki kiralık ilanlarının ortalaması 17bin 381 TL’ydi. Biraz daha masumlaştırmak için 20 bin lira üstü konutları hesaba katmayarak tekrar hesapladık. Bu durumda dahi ortalama kira ancak 11bin 762 TL’ye düşüyor. Hesap ortada; halkın yaşadığı başka, sarayın bahçesinden görünen başka. Ne Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin enflasyon masallarını dinleyecek ne de muhalefetin sandığı bekleyin çağrılarını dinleyecek, bekleyecek vaktimiz yok!  

ÇÖZÜM YERİNE KENTLER BETONA GÖMÜLÜYOR, BANKALAR KAR EDİYOR

Kiracılar acil çözüm bekliyor! Peki iktidar ne yapıyor? Yabancılara konut satışını özendirmek için kararnameler çıkarıyor, konut fiyatları artıyor. Paket açıklıyor zaten konut alma imkanı olanlara düşük banka kredisi verilmesini sağlıyor, konut fiyatları yine artıyor. 2 milyon kredi çekip, her ay asgari ücretin 7 katını bulan 28bin 500 lira kredi ödeyecek yoksul mu var bu ülkede? İktidar bu yangını söndürmek yerine kentleri betona gömen inşaat şirketlerinin, bankaların karını artırmayı seçiyor.

 TALEPLERİ

-Her şeyden önce konutlar bizim yaşam alanlarımızdır! Bir azınlığı zengin eden yatırım aracı değildir! Bu anlayıştan derhal vazgeçilmelidir!

-Kuruluş amacı yoksulların, düşük gelirlilerin konut ihtiyacını karşılamak olan TOKİ, özellikle kentin merkezindeki kamu arazilerinin ranta açılmasıyla ya da kentsel dönüşüm projeleriyle kazanılan yeni alanların büyük inşaat şirketleriyle birlikte yapılan projelerle lüks konut üretmenin aracı haline geldi. Kamu yeniden sosyal konut üreticisi haline gelmeli, konut kooperatifleri desteklenmelidir! Kiraya yönelik sosyal konut üretimi aynı zamanda ihtiyaca yönelik yapılmalıdır. Projeler gerçekleştirilirken göçmenlerin, yaşlıların, emeklilerin, LGBTİ+’ların, kadınların ihtiyaçları saptanmalıdır.

-Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların toplam kapasitesi 780 bin. Her 11 öğrenciden yalnızca 1’i devlet yurtlarına yerleşebiliyor. Üniversite öğrencileri tarikat ve cemaatlere muhtaç ediliyor. Üniversite öğrencilerinin yurt ihtiyacı kamu tarafından karşılanarak kiralık konut talebi de azaltılmalıdır!

-İhtiyaç sahibi yurttaşlara acil kira yardımı, ilk kez konut sahibi olacaklara da uzun vadeli kredi desteği, vergi indirimleri sağlanmalıdır!

-Gerekli hukuksal düzenlemeler derhal yapılmalı! Kira denetimi getirilmelidir!
-Zorla tahliyelerin, fırsatçılığın önüne geçmek için 10 yıllık kiracı yasası iptal edilmelidir!

-  5 yıllık kiracılar için açılan yeniden kira tespit davaları ertelenmelidir!" 

Kadıköy Geçinemiyoruz Platformu, yurttaşlara yükselen ev fiyatlarını, kiracıların hukuksal haklarının ne olduğu ve krize karşı neler yapılması gerektiği üzerine 20 Mayıs Cuma saat 19.30’da Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirilecek olan foruma katılım çağrısında bulundu. 

 

Öne Çıkanlar