Yargıtay 'ceza' olarak saç kesmeyi kötü muamele saydı, erkeğin cezalandırılmasına hükmetti

Yargıtay 'ceza' olarak saç kesmeyi kötü muamele saydı, erkeğin cezalandırılmasına hükmetti
Yıllar süren davaya son noktayı koyan Yargıtay, evden kaçan kız kardeşinin 'ceza' diye makasla saçını kesen erkeği mahkum etti.

Temsili fotoğraf


Evden kaçan 16 yaşındaki kız kardeşini pazar yerinde görünce eve götüren erkek, eline aldığı makasla kardeşinin saçını kesti. Kız çocuğunun şikayeti üzerine başlatılan soruşturma sonrası ağabey hakkında ‘Kasten yaralama’ suçundan dava açıldı. Mahkeme, olayın ‘kötü muamele’ olduğuna hükmederek sanığın cezalandırılmasına hükmetti. Yargıtay 18. Ceza Dairesi ise kararı bozdu.

İHA’nın haberine göre dairenin kararında; "Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen ‘kötü muamele’ suçunun oluşması için mağdura yönelik fiillerin süreklilik arz etmesi ve kanunda düzenlenen fiillerden farklılaşması gerekir. Somut olayda sanığın, daha önceden de evden kaçan ve kız kardeşi olan mağdureyi korkutup, evden kaçmasını engellemek amacıyla saçlarını kesmek şeklindeki eyleminin TCK’nın 86/3a maddesindeki kasten yaralama suçunu oluşturduğu gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir" denildi.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞI 18. CEZA DAİRESİNİN KARARINA İTİRAZ ETTİ, DEVREYE GENEL KURUL GİRDİ

Karara, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz edince bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu devreye girdi. Yargıtay Ceza Genel Kuurlu, mahkeme kararını yerinde bularak şuna hükmetti:

 "Her ne kadar suça konu eylem mağdurun vücut bütünlüğüne müessir olarak gerçekleştirilmiş ve mağdurda bedeni bir zararı mevcut ise de eylemin mağdurun vücuduna acı vermemesi ve ruh sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulduğundan bahsedilememesi nedeniyle kasten yaralama suçunun oluşmadığı ortadadır. Ancak failin kız kardeşini cezalandırmaya matuf olarak merhamet, acıma ve şefkatle bağdaştırılamayacak nitelikteki davranışının sonuçları itibarıyla da uzunca bir süreye yayılması nedeniyle 'kötü muamele' suçunu oluşturduğu kabul edilmeli ve bu itibarla, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazının kabulüne karar verilmelidir. Yargıtay 18. Ceza Dairesi kararının ortadan kaldırılmasına hükmedilmiştir."

Öne Çıkanlar