Evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını kullanabilmeleri için yasa teklifi

Evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını kullanabilmeleri için yasa teklifi
Gergerlioğlu, evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını ve kütüğü seçebilmeleri için kanun teklifi verdi.

ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, evlilikten sonra hem kadınların hem de erkeklerin isteğe bağlı olarak birbirlerinin nüfusuna geçebilmesi ya da yaşamlarını sürdürdükleri herhangi bir şehirde yeni bir nüfus açmaları amacıyla kanun teklifi verdi. Gergerlioğlu teklifin detaylarını Haber Aktüel'de ARTI TV'de anlattı.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, ayrımcılık kalkmalı diyerek evlendikten sonra eşlerin istedikleri soyadını ve kütüğü seçebilmelerinin önünü açan bir kanun teklifi verdi.

Gergerlioğlu, "Türk Medeni Kanunu Ve Nüfus Hizmetleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" adıyla verdiği kanun teklifinde, kadınların kendi soyadlarını evlendikten sonra ya değiştirmek zorunda kaldıkları ya da evlendikleri kişinin soyadı ile birlikte kullanmak zorunda kaldığına yer verildi. Teklifte, "Eğer sadece soyadlarını kullanmak isterlerse aile mahkemelerine dava açarak kendi kişilik hakları olan soyadlarını tek başına kullanmak için mücadele etmeleri gerekmektedir" denildi.

Gergerlioğlu'nun değerlendirmesi şu şekilde oldu:

"Kadınlara yönelik hakların iade edilmesi için en azından toplumsal bilinçaltının düzeltilmesi gerekiyor. Kadınlar evlendiklerinde soyadı değişikliğinden, kütük değişikliğinden dolayı bir rahatsızlık hissediyor ve bunun düzeltilmesi gerekiyor. Biz bunun giderilebilir olduğunu düşünüyoruz. Neden? Çünkü artık eskisi gibi değil, teknoloji arttı ve artık herkesin T.C. kimlik numaraları var. Bir insanın kimliği net bir şekilde belirtilip, geçmişe doğru bilgisayar kayıtları tutulabilir. T.C. kimlik numaraları tüm bu meselelerle halledilebilir. O halde neden kadının kütüğü ve soyadı erkeğin üzerine belirlenmiş olsun".

'ANAYASAL EŞİTLİK YASALARLA SAĞLANMALI'

"Anayasal eşitlik olması gerektiğini düşünüyoruz ve kadın hakları konusunda şu ana kadar çok önemli bir şekilde engellenen hakların iadesini hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Şuanda anayasal eşitliklere de kadına yönelik haksızlıklar, kötü muameleler hatta cinayetler hat safhada ve toplumda bu konuda ileri düzeyde bir anlayış değişikliği olması lazım. Yasalarda net bir şekilde anayasal eşitliğin sağlanması gerekmektedir. Eski zamanlarda kalma korkular, cahiliyet anlayışları bir kenara kadın erkek eşitliği konusunda bir yere gelinebildi ama kesinlikle gelinilmesi gereken yere gelinmedi".

'İSTERSE ERKEK DE KADININ KÜTÜĞÜNE GEÇEBİLMELİ'

"TBMM'de kadın erkek eşitliği ile ilgili bir komisyon var ve bu komisyonların gerektiği gibi çalışmadığını da çok iyi biliyoruz. Hem yasalar nezdinde hem de toplum nezdinde kadın erkek eşitliğinin tam olarak sağlanmadığını görüyoruz. Bu yüzden bu yasa teklifini verdik. Son derece ileri bir yasa teklifi. Nüfus kütüğü konusunda istenirse erkeğin kadının nüfusuna geçebileceği ve ya evli çiftlerin bulunduğu illerinde yeni bir nüfus kütüğü oluşturabileceği teklifini verdik. Ayrıca mevcut durumda istenirse kadın evlendiği kişinin soyadını kullanabiliyordu veya sonrasında Aile mahkemesine başvurarak soyadını ekleyebiliyordu. Bütün bunları kaldırarak evlilikte isterse kadının kendi soyadını kullanmasını, isterse erkeğin kendi soyadını kullanmasını veya yeni bir soyadı belirlenmesi yine çocukların da istediği soyadı ile devam etmesini yönünde bir yasa teklifi verdik".

'BUNUN ÖNÜNDE BİR ENGEL YOK'

"Kütük meselesi son derece rahatsız edici bir mesele kadının belki sonradan ayrılacağı erkeğin kütüğüne geçmesi onun malı gibi görünmesi. Aldım seni malım yaptım gibi bir anlayışı topluma yayması. Biz bu teklifle toplumsal bilinçaltının yok edilmesine de yarar sağlamasını hedef ediyoruz. Her kadın cinayeti sonrası ağlamayı bırakalım gerçek anlmada somut iyileştirmelere bakalım. Bunun önünde herhangi bir engel yok.

Kadınlardan da çok olumlu tepkiler aldım. Bu toplumda mağduriyete uğrayanın kendi hakları için mücadele etmesi gerektiği düşünülür. Ama ben bir erkek milletvekili olarak kadınların hakları için bir teklif sunduk. Bu toplumda hak mücadelesi böyle olmalı Kürt Türk'ün hakkı için mücadele etmeli, erkek kadının hakları için mücadele vermeli, Sünni Alevi için mücadele etmeli. Gerçek anlamda hak mücadelesi böyle olmalı. Biz kadınlardan çok olumlu tepkiler aldık. Bu hatta gecikmiş bir yasa olarak görüldü".

Öne Çıkanlar