Evren Devrim Zelyut: Rus turist gelecek diye elinizi ovuşturuyorsunuz, çok beklersiniz

Evren Devrim Zelyut: Rus turist gelecek diye elinizi ovuşturuyorsunuz, çok beklersiniz
Zelyut, 'Erdoğan'ın planı tutmaz. Çünkü Ruslar taraflı tutumumuzu unutsalar bile, bu sefer artan kur nedeni ile tur operatörleri dolar bazında indirim talep ederek bize gelecek' dedi.

+GERÇEK - Yeniçağ gazetesi yazarı Evren Devrim Zelyut, bugünkü yazısında, "Erdoğan yaza kadar kurda istikrarı koruyarak, yazın da turizm gelirleri ile kendisini sonbahara atmayı planlıyor. Dün yazdık, 2008 krizinde olduğu gibi sıyırması çok zor. Türkiye'ye güvenip kimse gelmiyor. Salgın bitse bile ne olacak? Türkiye'ye sermaye mi yağacak? Ya da ekonomi ihracat rekorları mı kıracak? Kırsa bile ithalat da kopup gidecek" dedi.

Zelyut, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaz konusunda gelelim Rus turist konusuna, bu insanlar da cepte mi? Yani siz Ukrayna-Rusya gerginliğinde Kiev'e gidiyorsunuz. Sonra oradan çıkıp, Moskova'ya uğramadan Ankara'ya dönüyorsunuz. SİHA'larınız Rus ayrılıkçıları keklik gibi avlıyor ve yaza Rus turist gelecek diye ellerinizi ovuşturuyorsunuz... Daha çok beklersiniz...

Erdoğan'ın planı tutmaz. Çünkü Ruslar bizim taraflı tutumumuzu unutsalar bile, bu sefer artan kur nedeni ile tur operatörleri dolar bazında indirim talep ederek bize gelecekler. Geçen yıl 500 USD'ye Ruslara tur sattıysanız, o operatör eline makinayı alıp spot kurla 500 doları çarpınca şimdi Lira bazında sizin kazanacağınız rakamın arttığını görecektir. Haliyle dönüp Türk otelinden indirim talep edecek. Bu nedenle turizm geliri öyle 35-40 milyar dolara ulaşamaz. Gelen turist sayısı rekor kırmışken hasılatı ise 25-30 milyar dolar arasında düşük kalacak. Yani yine hamallık yapmış olacağız.

Erdoğan'ın Saray'daki hesabı çarşıya uymayacak. Kur balonunun ipi yeniden elden kaçacak, tarımda daha önce yazdığımız girdi maliyeti artışı yeni enflasyonist dalgalar üretecek, sanayinin pahalı malları içeride satılmayacak, ihracattan daha fazla artan ithalat rezervin iki yakasını bir araya getirmeyecek. Enflasyon tam gaz yukarı, AKP oyları ise yüzde 20 civarına oturacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar