EYT için 5 formül masada

EYT için 5 formül masada
2000 yılında değiştirilen kanun sebebiyle emeklilik hakkı yaş engeline takılan 6 milyona yakın kişinin gözü kulağı Ankara'da.

EYT temsilcilerine Akbaşoğlu ve Akçay’ın EYT temsilcilerine aktardığı bilgilere göre kangren hâline gelen meseleye çözüm için 5 formül masada.

Türkiye gazetesinin haberine göre, ilk madde kabul edilirse EYTliler "kısmi emeklilik" hakkına kavuşacak. Buna göre, 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabilecek. Bu kapsamda 3 bin 600 günü tamamlayan kadınlar 50 yaşını, erkekler ise 55 yaşını da doldurmak şartıyla emeklilik hayaline kavuşacak.

SİGORTA SÜRESİ FORMÜLÜ

2’nci seçenekte ise 1999 öncesindeki emeklilik şartları masaya geliyor. Buna göre de kadınlarda  7 bin 200 gün, erkeklerde 9 bin gün sigortalılık süresini tamamlayanların yaş şartına bakılmadan emekli olması mümkün hâle geliyor.

KESİNTİLİ EMEKLİLİK YOLU

3’üncü şıkta ise sigortalıya emeklilik için ‘kesinti’ seçeneği sunulacak. Çalışan kişi kabul ederse, emeklilik için kalan yılları kadar her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Diğer yandan, bu seçenekte sabit kesinti oranının da önceden devlet tarafından belirlenmesi gerekiyor.

Örneğin yıllık kesinti oranı yüzde 3 olarak belirlendiğinde emeklilik için 3 yılı kalmış birinden yüzde 9 kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul eden kişi, daha az maaşla daha erken emekli olabiliyor.

GEÇİCİ KESİNTİLİ ALTERNATİF

Müzakere edilen modellerden biri de ‘kesintili emeklilik’ formülüne benziyor. Bu seçenekte ise yine belirlenen oranda kalan yıllar için kesinti uygulanarak çalışan kişi emekli edilirken, kanunda belirlenen normal emeklilik yaşı tamamlandığında, daha önce uygulanmaya başlanan kesintiye son veriliyor.

PRİM TAMAMLAMA MODELİ

EYT dosyasındaki bir diğer formül ise ‘prim tamamlama’ olarak öne çıkıyor. Bu formüle göre, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için, ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü isteniyor.

Söz konusu prim gününü tamamlayanların yaşı dikkate alınmazken, böylece emeklilik imkânı doğuyor.

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) dair federasyon ve platform temsilcilerinden müteşekkil bir heyet 16 Şubat Çarşamba günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile görüşmüştü

Öne Çıkanlar