Fahrettin Altun: Türkiye gerçekçi ve insani göçmen politikası ile dünyaya örnek oldu

Fahrettin Altun: Türkiye gerçekçi ve insani göçmen politikası ile dünyaya örnek oldu
Göçmenler ve Medya Çalıştayı'nın açılışışnda konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, ‘Türkiye gerçekçi ve insani göçmen politikası ile dünyaya örnek oldu’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Uluslararası Medya Enformasyon Derneği koordinasyonunda düzenlenen Göçmenler ve Medya Çalıştayı’nda açılış konuşmasını yaptı. Altun konuşmasında göçmen sorununun Batı ülkelerinin ırkçı ve yabancı düşmanı politikalarından kaynaklandığını ifade etti. "Türkiye gerçekçi ve insani göçmen politikası ile dünyaya örnek oldu" diyen Altun, göçmen sorununun oluşmasında Türkiye’nin herhangi bir sorumluluğunun olmadığını, hatta sorunu çözmek için de gayret içinde olduğunu ifade etti.

Altun, Suriye’ye yapılan askeri operasyonların bölgedeki barışın tesisi konusunda önemli adımlar olduğunu söylerken bugüne kadar 500 bin Suriyelinin de sınırda inşa edilen güvenli bölgeler sayesinde yurtlarına dönebildiğini iddia etti.

'DÜNYAYA ÖRNEK OLDU'

Altun’un konuşmasında öne çıkan kısımlar şöyle:

Küreselleşme söyleminin ve liberalleşme eğilimlerinin zirve yaptığı bir dönemi geride bıraktık. Öte yandan Batı dünyasının bir yandan sosyal devlet krizine tanıklık ettiğini diğer taraftan ise siyasal çözülme yaşadığını gözlemliyoruz. Geldiğimiz noktada Batı dünyası ne yazık ki ırkçılığın derinleştiği, yabancı düşmanlığının yükseldiği, sosyal gettolaşmaların arttığı bir kültürel coğrafya olarak karşımıza çıkıyor. Sorunların ulusal olmaktan çıkıp uluslararası nitelik kazandığı yeni bir dönemi tecrübe ediyoruz. Böylesi bir ortamda Türkiye olarak ağır insani ve siyasi krizlere şahitlik eden zorluklarla dolu bir coğrafyada var olma, büyüme, gelişme mücadelesi veriyoruz.

Bu dönemde Türkiye, istikrarlaştırıcı bir güç olarak hem kendi güvenliği ve istikrarı hem de bölge ülkelerinin güvenliği ve istikrarı için sahada ve masada mücadele verdi. Son derece somut ve önemli kazanımlar elde etti. Bu noktada Türkiye gerçekçi ve insani göçmen politikası ile dünyaya örnek oldu.

‘BU YANGINI BİZ ÇIKARMADIK’

Bugün tüm dünya göçmen sorunu ile karşı karşıyadır. Fakat bu sorunla en ciddi şekilde yüzleşen ülke Türkiye’dir. Bunu biz tercih etmedik. Bölgemizde büyük bir yangın çıktı. Bu yangını biz çıkarmadık, aksine bu yangını söndürmek için çok büyük gayretler sarf ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız insanlığın vicdanı olarak yürüttüğü siyasetle mağdurların ve mazlumların yanında yer aldı. Onların yaralarını sarma gayretinde oldu. Bu yangın neden çıktı? Açık ve net olarak ifade edelim. Batı merkezli yeni sömürgecilik siyaseti nedeniyle çıktı. Batıcı siyasetin bölgemizdeki işbirlikçilerinin tamahkâr ve tahripkâr uygulamaları nedeniyle çıktı. Dış güçlerin vesayetinde kendi toplumuna yabancılaşmış, azınlık yönetimlerinin yanlışları nedeniyle çıktı. Bu yangın çok ağır maliyetler üretti.

Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatlarıyla bir yandan sınır güvenliğimiz sağlanmış, bir yandan ülkemize yönelen terör tehdidi bertaraf edilmiş, öte yandan da Suriye sınırında inşa edilen güvenli bölgeyle de insanlara geri dönme imkanı sağlanmıştır. Bugüne kadar da 500 bin kişi geri dönüş yaptı.

Öne Çıkanlar