Fail Umut Aras’ın tahliye edilmesi protesto edildi

Fail Umut Aras’ın tahliye edilmesi protesto edildi
Iğdır’da boşanma aşamasındaki Ebru Aras’ı öldüren fail Umut Aras’ın tahliye edilmesi protesto edildi.

Mersin Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu, Iğdır’da 1 Ocak 2020’de boşanma aşamasındaki 3 aylık hamile Ebru Aras’ı öldüren fail Umut Aras’ın yargılandığı Iğdır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmesini protesto etti.  Özgecan Arslan Barış Meydanı’nda yapılan açıklamaya, platform üyeleri ve Aras’ın akrabaları katıldı. Aras’ın fotoğrafının taşındığı açıklamada, "Anayasayı, yasayı sözleşmeyi uygula", "Yasayı uygula kadını yaşat" ve "Asla yalnız yürümeyeceksin" sloganları atıldı.

Platform adına açıklama yapan Sena Selçukoğlu, fail Aras’ın yargılandığı mahkeme tarafından Salı günü yapılan 7’nci duruşmada tahliye edilmesine tepki göstererek, "Delil durumunda hiçbir değişiklik olmadığı halde sanık Umut Aras ‘kasten öldürme’ suçundan yargılanıyorken adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi" dedi.

‘KARARI KABUL ETMİYORUZ’

16 Aralık'ta davanın karar duruşması görüleceğinin altını çizen Selçukoğlu, tahliye kararının mantıklı bir gerekçesinin bulunmadığına vurgu yaptı. Delil durumuna dair hiçbir değişiklik olmamasına rağmen mahkeme heyetinin fail Aras’ı, savcılık mütalaasını ve delilleri göz önüne almayarak tahliye ettiğini belirten Selçukoğlu, verilen kararı kabul etmediklerini ifade etti.

‘KAZANAN KADINLAR OLACAK’

Kadınları öldüren faillerin dışarda dolaştığından kadınların can güvenliğinin tehlikeye atıldığına dikkati çeken Selçukoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep ederek, "İstanbul Sözleşmesi sadece yaşatmaz; ayrıca eşit ve özgür yaşamamızın garantisidir. Biz, yetkililerin yapmadıklarını anlatmaya, görevlerini yapmaları için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu. Kadınlar olarak meydanları doldurmaya devam edeceklerini aktaran Selçukoğlu, "Bu mücadelenin sonunda kazanan kadınlar olacak. Yaşama hakkımız için eşit ve özgür bir yaşam için mücadelemizden, İstanbul Sözleşmesi'nden ve 6284'ten vazgeçmiyoruz" dedi.

‘ADALET DENİLEN KAVRAMA SIĞMADI’

Aras’ın kardeşi Nisanur Öcüm ise yargılama sürecine dikkati çekerek, şimdiye kadar 3 kez hâkimin değişmesine rağmen fail Aras’ın tutukluluk halinin devamına karar verildiği; ancak gelen son hâkimin fail Aras’ı adli kontrol şartıyla serbest bıraktığına vurgu yaptı. Bu durumun adalete olan güvenlerinin sarsmasına neden olduğunun altını çizen Öcüm, "Bu karar, adalet denilen kavrama sığmadı. Umarız, 16 Aralık’taki karar duruşmasında adalet yerini bulur ve suçlular cezalarını çekerler" diye konuştu.

Açıklama, sloganlarla son buldu.

Öne Çıkanlar