Faiz indirimine gerekçe olarak sunulan çekirdek enflasyonda yüksek seviye sürüyor

Faiz indirimine gerekçe olarak sunulan çekirdek enflasyonda yüksek seviye sürüyor
Tüketici enflasyonunda enerji maliyetlerinin etkilerine dikkat çeken TCMB, faiz indirim gerekçesi olarak öne sürdüğü çekirdek enflasyonda eylülde yüksek seviyelerin korunduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı enflasyonverilerine ilişkin değerlendirmesini yayımladı. Tüketici enflasyonunda enerji maliyetlerinin etkilerine dikkat çeken TCMB, faiz indirim gerekçesi olarak öne sürdüğü çekirdek enflasyonda ise eylül ayında yüksek seviyelerin korunduğunu belirtti.

Merkez Bankası, yüzde 19,58 olarak kaydedilen eylül enflasyonunda enerjiye dikkat çekti. TCMB, eylül ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde tüketici enflasyonundaki yükselişte enerji ve hizmet fiyatlarının etkili olduğunu belirtti.

Değerlendirmede bu dönemde petrol, doğal gaz ve kömür fiyatlarındaki artışlarla birlikte uluslararası enerji fiyatlarının olumsuz bir görünüm kaydettiği vurgulandı.

Eşel mobil sisteminin akaryakıt fiyatları üzerindeki baskıları sınırladığını belirten TCMB, yurt içi enerji fiyatlarının şebeke suyu ile kömür ve odun gibi katı yakıt fiyatları kaynaklı olarak arttığını ifade etti.

GIDA ENFLASYONU YÜKSEK SEVİYESİNİ KORUDU

Raporda gıda ile ilgili olarak yaz aylarında hızlanan gıda yıllık enflasyonunun eylülde sınırlı bir oranda gerilediği, bununla birlikte yüksek seviyesini koruduğu belirtildi.

TCMB'nin değerlendirmesinde temel mal yıllık enflasyonunun dayanıklı tüketim mallarında bir önceki yıldaki yüksek bazın da etkisiyle yavaşladığı ifade edildi.

TCMB'ye göre eyülde hizmet enflasyonu süregelen açılma etkilerine de bağlı olarak yükselirken hizmet enflasyon görünümünde okul ve üniversitelerin açılmasına bağlı etkiler dikkat çekti.

TCMB faiz indirim kararının gerekçesi olarak belirlediği çekirdek enflasyonla ilgili eylül ayı gelişmelerini ise şöyle değerlendirdi: Hizmet fiyat gelişmelerinin yansımasıyla B ve C göstergelerinde yıllık enflasyon artmış, göstergelerin yakın dönem eğilimlerinde yavaşlama kaydedilmekle birlikte yüksek seviyeler korunmuştur.

ENFLASYONDA YÜKSELİŞ SÜRDÜ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 19,58 oldu. Piyasanın beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 19,50 olması yönündeydi. Eylül ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 16,98'e yükseldi. Üretici fiyatları ise yıllık bazda yüzde 43,96 arttı.

TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar sırasıyla, yüzde 28,79 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 23,27 ile ev eşyası ve yüzde 23,27 ile lokanta ve oteller oldu.

Yıllık en düşük artış yüzde 1,80 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 4,99 ile haberleşme, yüzde 7,32 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 12,45 ile eğlence ve kültür oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar