Faiz kararı ne olacak? İngiltere'de enflasyon 30 yılın zirvesinde

Faiz kararı ne olacak? İngiltere'de enflasyon 30 yılın zirvesinde
İngiltere'de enflasyon gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle 1992 yılından beri en yüksek seviyeye çıktı. Gözler İngiltere Merkez Bankası'nın 3 Şubat'ta alacağı faiz kararına çevrildi.

İngiltere’de enflasyonun gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle 1992 yılından beri en yüksek seviyeye çıkmasıyla birlikte, gözler İngiltere Merkez Bankası’nın 3 Şubat’ta alacağı karara çevrildi.

İngiltere İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, tüketici fiyatları aralıkta önceki yıla kıyasla yüzde 5.4 arttı. Bu, Mart 1992’den beri görülen en yüksek seviye. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 5 olarak açıklanırken, TÜFE kasım ayında yüzde 5.1 artmıştı.

Enflasyon aylık bazda yüzde 0.5 arttı. Gıda ve enerji hariç TÜFE yüzde 4.2 ile 1992’den beri en yüksek seviyeye çıktı.

Aylık yükselişte gıda ve alkol dışı içecekler, restoran, otel, mobilya, giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artış etkili oldu. Ulaşım ve motorlu yakıt maliyetleri de arttı.

Enflasyondaki yükselişin, İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) önümüzdeki ay yeni bir faiz artışını tetikleyebileceği belirtiliyor. İngiltere Merkez Bankası yetkilileri, yılın ilk yarısında enflasyonun yüzde 6’yı aşacağından endişeli. BoE, bu nedenle geçen ay pandeminin başından beri ilk kez faiz artışına gitmişti.

Faiz kararı 3 Şubat’ta açıklanacak.

Öne Çıkanlar