Faruk Bildirici: Bizim politikacı sizin politikacı

Faruk Bildirici: Bizim politikacı sizin politikacı
Gazeteci olarak bizim öncelikli işimiz bilgi vermek diyen Bildirici, 'Bizim politikacı, sizin politikacı' ayrımı 'haber değeri'ni belirleyen kriterlerden biri olmamalı’ dedi.

Gerçek Gündem’de ‘Bizim politikacı sizin politikacı’ başlıklı bir yazı kaleme alan Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun sel günü tatile olması ve sonrası yaptığı açıklamaların basında nasıl yer aldığına dair yazdı. Bildirici, "Görüldüğü gibi, medyamız İmamoğlu ve Kabaktepe hakkındaki eleştirilerde siyasi iktidar karşısındaki konumlarına göre davrandı. Eleştirileri duymazdan gelip karşıda gördüğü politikacıya suçlamaları yayımladı" ifadelerini kullandığı yazının ilgili kısmı şöyle:

"İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun bayram tatili sonrası düzenlediği basın toplantısı hemen tüm televizyonlarda, internet sitelerinde ve gazetelerde yer buldu. İktidar medyası İmamoğlu’nu suçlayan başlıklar kullanırken, diğer medya kuruluşları İmamoğlu’nun kendini savunan sözlerini başlığa çıkarmış, yorumdan kaçınmışlardı.

Oysa İstanbul’da sel olduğu gün, İmamoğlu’nun Fethiye’de tatilde olduğu anlaşıldığında eleştirel medya genellikle görmezden gelmişti. Sadece Cumhuriyet ve Sözcü, İmamoğlu’na yönelik eleştirileri, iç sayfada sel haberinin yanında minik kutu halinde aktarmıştı okurlarına. 

Ama İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile birlikte basın toplantısı yapması haberi, Cumhuriyet, BirGün, Gazete Duvar, Karar, Halk TV, Yeni Çağ’da yayımlandı. "İl Başkanının valilik çalışmasında ne işi var" denilen haberlerde CHP’lilerin bu fotoğrafı "parti devleti"nin yansıması diye eleştirdikleri kaydedildi.

İktidar medyası da İl Başkanı Kabaktepe hakkındaki eleştirileri görmezden geldi. Sadece AHaber, Sabah, Yeni Şafak ve Süperhaber internet sitelerinde "Siz neden burada değildiniz?" başlığıyla Kabaktepe’nin eleştirilere yanıtı yayımlandı.

Ama aynı medya kuruluşları İmamoğlu’nun sel felaketinin yaşandığı gün tatilde olduğu anlaşıldığında kıyameti koparmıştı. "İmamoğlu yine tatilde devlet sahada" haberleri, Ahaber, Akşam, Hürriyet, Sabah, Star, Yeni Akit, Yeni Asır, Yeni Şafak’ta geniş biçimde yer aldı.  Onunla da kalmadı, Melih Altınok, Abdülkadir Selvi gibi yazarlar İmamoğlu’nu eleştiren yazılar kaleme aldılar.

Görüldüğü gibi, medyamız İmamoğlu ve Kabaktepe hakkındaki eleştirilerde siyasi iktidar karşısındaki konumlarına göre davrandı. Eleştirileri duymazdan gelip karşıda gördüğü politikacıya suçlamaları yayımladı.

Kuşkusuz bu genel çizgiden ayrılan medya kuruluşları da oldu. Gazete Duvar, "Şahan Gökbakar’dan İmamoğlu’na ‘Komedi filminde olur bu" haberi yaparken, T24 de İmamoğlu’nu eleştiren yazıları içeren iki haber yayımladı. FOX TV, Kabaktepe haberini ve İmamoğlu’nun tatilde olmasını "Sahada değil sosyal medyada" diye eleştirel yaklaşımla verdi. Gazete Pencere de İmamoğlu ve Kabaktepe’ye eleştiri haberlerine yan yana yer verdi.

Doğru gazetecilik, iki politikacı hakkındaki eleştirileri de dengeli biçimde yayımlamaktır. Gazeteci olarak bizim öncelikli işimiz bilgi vermek, okur/dinleyici/izleyiciden bilgi saklamak değil… İmamoğlu’nun sel olduğu gün tatilde olması kadar Kabaktepe’nin valiyle çekilmiş fotoğrafı da haber değeri taşıyor.  "Bizim politikacı, sizin politikacı" ayrımı "haber değeri"ni belirleyen kriterlerden biri olmamalı...

 

Öne Çıkanlar