Fatih Akın: Türkiye’den uzak durmam gerekiyor

Fatih Akın: Türkiye’den uzak durmam gerekiyor
Altın Küre’de ‘Paramparça’ filmiyle ‘Yabancı Dilde En İyi Film' ödülü alan yönetmen Fatih Akın, 'Türkiye'de film çeksem tutuklanırım herhalde' dedi.

HABER MERKEZİ- Yönetmen Fatih Akın, 1915’te yaşanan Ermeni katliamını anlattığı The Cut (Kesik) filminin prömiyerinden sonra Türkiye’ye gelmediğini söyledi. Türkiye’de film çekme düşüncesinin bulunmadığını ifade eden Akın, "Zaten çekmeye kalksam tutuklanırım herhalde. Kesik filmini yaptıktan sonra beni muhtemelen bir halk düşmanı olarak görüyorlardır" diye konuştu.

Türkiye’nin zor günlerden geçtiğini ve bunun kendisini üzdüğünü belirten Akın, nefret ve ırkçılığın uzun süredir Türk toplumunda kök saldığını ifade etti. ‘Duvara Karşı" ile Metin Erksan’ın "Susuz Yaz" filminden 40 yıl sonra Berlin’de "Altın Ayı" ödülü alan ilk Türkiyeli olan Fatih Akın, "Daha önce eski elitler kasabalıları sömürüyorlardı, şimdi kasabalılar iktidarı ele alınca işi intikama döktüler" dedi.

Tuhaf Dergisi’nin Nisan sayısında Nando Salva‘nın soruların yanıtlayan Akın, filmi çekme hikâyesini, "Irkçılık ya da üstün ırk düşüncesi hakkında bir film yapmayı ilk defa on dokuz-yirmi yaşlarındayken düşünmüştüm. Yıl 1992’ydi, iki Almanya yeniden birleşmişti; tam bir neo-Nazizm ve Türk göçmenlere saldırı patlaması yaşanıyordu. Şimdi herkesin benim filmimin bugünkü dünyayı anlattığını söylemesi eğlenceli bir durum; aslında dünya her zaman böyleydi. Ben Türk kökenli bir Alman’ım ve potansiyel bir kurban olduğum duygusunu her zaman hissetmişimdir" sözleriyle anlattı.

'ALMANYA GÖÇMEN KONUSUNDA HİÇBİR ZAMAN KAPSAYICI OLMADI'

"Bu korkuyla büyümek pek kolay değildi" diyen Akın, "Kolay değildi elbette. Almanya göçmenler söz konusuyken hiçbir zaman kapsayıcı bir ülke olmadı. Örneğin tekrar o günlere dönecek olursak, benim annem babam misafir işçi sayılıyorlardı. Siz misafirlerinize nasıl davranırsınız? Onları buyur eder, kahve içmeye çağırır ve daha sonra evlerine yollarsınız. Gençken dışarıda, sırf saçlarım ve gözlerim siyah olduğu, sırf ailem Türkiye’de doğduğu için beni öldürmekten zevk duyacak insanlar olduğunu biliyordum. Yirmi yaşıma dek kendimi hiç Alman olarak görmedim" dedi.

En son üç yıl önce Türkiye’ye geldiğini söyleyen yönetmen, "Üç yıl önce Ermeni soykırımı üzerine çektiğim The Cut (Kesik) filmimin prömiyerinden bu yana Türkiye’ye hiç gitmedim. Fakat takipçilerimden birçoğu Türk ve büyük bir kitle tarafından izlenmek beni çok mutlu ediyor. Türkiye’yi gerçekten seviyorum" dedi. Akın, "O yüzden Türkiye’nin zor günler geçiriyor olması beni hakikaten üzüyor. Nefret ve ırkçılık tüm ülkeyi zehirliyor; nefret ve ırkçılık Türk toplumunda uzun süredir kök salıyor. Daha önce eski elitler kasabalıları sömürüyorlardı, şimdi kasabalılar iktidarı ele alınca işi intikama döktüler. Şimdilerde Türkiye’den uzak durmam gerekiyor ve halihazırda orada bir film çekme düşüncem yok. Zaten çekmeye kalksam tutuklanırım herhalde. 'Kesik' filmini yaptıktan sonra beni muhtemelen bir halk düşmanı olarak görüyorlardır" diyerek bitirdi.

Öne Çıkanlar