Fatsa'da siyanürlü altına halk öfkesi

Fatsa'da siyanürlü altına halk öfkesi
Ordu'nun Fatsa ilçesindeki ormanlık alanda, siyanürle altın çıkarıldığını söyleyen halk, bal ve fındık üretiminin yoğun olduğu bölgede siyanürle altın çıkarılmasına isyan ediyor.

HABER MERKEZİ - Fatsa ilçesine bağlı Yukarı Bahçeler Mahallesi Engiz mevkiinde özel bir şirket tarafından, altın çıkarmak için 2014 yılında çalışma başlatıldı. 100 dönüm ormanlık alandaki ağaçlar kesilerek sahada çalışmalar tamamlandı. Bölge halkının itirazları aradan geçen zaman içerisinde devam etti. Siyanürle altın çıkarıldığını iddia eden vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

'SİYANÜRLE ALTIN ÇIKARILMASINA KARŞIYIZ'

Bal ve fındık üretiminin yoğun olduğu bölgede siyanürle altın çıkarılmasını endişeyle izlediklerinisöyleyen Derelerin Kardeşliği Platformu üyelerinden Resul Şahin, "Mahalleli, ilk yapmış oldukları toplantıda tam olarak bilgilendirmediler. Yapılan vahşi çalışma ile ormanlar burada katledilmiştir. Siyanürlü üretime buradaki vatandaşlar ile birlikte karşıyız. Bal ve fındık üretiminin yoğun olduğu bölgede siyanürle altın çıkarılması bizleri endişe veriyor. Kim alacak bu bal ve yörede yetişen fındığımızı. Bizler madene karşı değiliz, bizler siyanürle altın çıkarılmasına karşıyız. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde siyanür kullanılmamaktadır. Aynı yöntemi burada da kullansınlar" diye konuştu.

'ORMAN BİTİYOR HERŞEY BİTİYOR'

Siyanürle altın çıkarılmasına "Orman bitiyor, her şey bitiyor" diye isyan eden Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyesi Osman Güvenalp, "Bölgede yağacak aşırı yağmur sonucunda oluşacak heyelanlar neticesinde, siyanürle dolu olan dolgu toprak üzerine kurulan havuzun her an patlayacağı kaygısıyla burada yaşıyoruz. Birkaç kez patladığını duyduk fakat belgeli olmadığı için gerçek ortaya çıkmadı. Tüm canlılar bu durumdan etkilendi. Köylülerin yolu kapatılmış fakat ses çıkaramıyorlar" dedi.

'SORUNUMUZA BİR AN ÖNCE EL ATSINLAR'

Kendi bahçesinin yolunun bile kendisinden izinsiz kapatıldığını söyleyen bölge halkından Cevat Atar, "Bahçe ve Erenyurt mahallesine bağlı yolumuz kapandı. Başka bir yerden verildi yol fakat oranında yapılan çalışmalarla kapanması söz konusu. Devletimiz buraya yol açtı ama burayı maalesef kapattılar. Tapusu üzerime olan 23 dönüm yeri kendimiz şu an kullanamıyoruz. Yetkililere sesleniyorum: Bir an önce bu sorunumuza el atsınlar. Şirket yapsın çalışmalarını ama bizleri de mağdur etmesin" diye konuştu.

(DHA)

Öne Çıkanlar