FBI'dan senatöre koronavirüs soruşturması: Cep telefonuna el kondu

FBI'dan senatöre koronavirüs soruşturması: Cep telefonuna el kondu
Ocakta koronavirüsle ilgili bilgilendirme toplantısına katıldıktan sonra borsa düşüşe geçmeden elİndeki hisseleri yüksekten satan Burr hakkında FBI soruşturma başlattı.

ABD'de Senato İstihbarat Komitesi Başkanı ve komitenin diğer iki üyesi ile Senato Sağlık Komitesi üyesinin, koronavirüse dair katıldıkları önemli bir bilgilendirme toplantısı sonrasında yüklü miktarda hisse satışı yaptığı, böylece borsa henüz düşüşe geçmeden ellerindeki hisseleri yüksekten sattığı ortaya çıktı. 

İçeriden aldığı bilgiyle borsa işlemi (insider trading) yaptığı suçlaması yöneltilen Burr'un cep telefonuna el kondu. Burr ile birlikte üç senatörün daha katıldıkları bilgilendirme toplantıları sonrasında henüz borsa salgın kaynaklı düşüşe geçmemişken ellerindeki hisseleri yüksek fiyattan sattıkları ortaya çıkmıştı.

ABD’de Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Richard Burr hakkında FBI tarafından soruşturma başlatıldı. Burr’un cep telefonuna el koyan FBI, Apple’dan da senatörün iCloud hesabına dair bilgi istedi.

Burr ve komitenin diğer iki üyesi ile Senato Sağlık Komitesi üyesi, ocak ayında koronavirüse dair katıldıkları önemli bir bilgilendirme toplantısı sonrasında yüklü miktarda hisse satışı yaptığı, böylece borsa henüz düşüşe geçmeden ellerindeki hisseleri yüksekten sattığı ortaya çıkmıştı.

Bloomberg, mart ayında Burr ve diğer Cumhuriyetçi senatör Kelly Loeffler’in hisse satışlarının söz konusu bilgilendirme toplantısının hemen ardından, hisse senedi piyasaları rekor kırmaya devam ederken ve Trump yönetimi ve Cumhuriyetçi Parti liderlerinin virüs tehlikesini küçümsedikleri dönemde yaptıklarına dikkat çekmişti.

FBI AJANLARI SENATÖRÜN EVİNE GİTTİ

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Cumhuriyetçi Parti’den Kuzey Carolina Senatörü olan Burr’ün dün gece evine giden FBI ajanları telefona el koydu.

Skandalın mart ayında ortaya çıkması sonrasında dört senatöre istifa çağrıları yapılmıştı, Burr, borsadaki satışın tamamen kamuya açık bilgilere dayandığını öne sürmüştü. Burr ayrıca hakkında soruşturma talep etmişti.

Senato İsihbarat Komitesi’nin diğer üyeleri Demokrat Parti’den California Senatörü Dianne Feinstein ile Cumhuriyetçi Parti’den Oklahoma Senatörü James Inhofe’nin de, ocak ayında katıldıkları bilgilendirme toplantıları sonrasında ellerindeki hisseleri sattıkları ortaya çıkmıştı.

ABD’de Borsa Kanunu’na göre, Kongre üyeleri ve federal yetkililerin kamuya açık olmayan bilgilerle borsada işlem yapması yasak. Yasaya göre ayrıca, söz konusu kişilerin yaptıkları borsa işlemlerini 45 gün içinde halka açıklamaları ve yıllık olarak varlıkları ile borçlarını duyurmaları gerekiyor.

ABD'de konu tartışmalara neden olurken, senatörlere "Toplum sağlığını koruma görevlerinin önüne özel çıkarlarını koydular" tepkisi yöneltilmişti.

13 Şubat'ta üçü daha sonra salgından ağır darbe alacak olan otel hisseleri olmak üzere 33 farklı hisse satışı yapan Burr'ün başında bulunduğu Senato İstihbarat Komitesi, ülkenin karşılaştığı tehditler karşısında düzenli olarak bilgilendiriliyor.

Öne Çıkanlar