FDA, Trump'ın övdüğü ilacın kullanımını durdurdu

FDA, Trump'ın övdüğü ilacın kullanımını durdurdu
ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Covid-19 tedavisinde hidroksiklorokinin etkili olmadığını belirterek kullanımını iptal ettiğini duyurdu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sıtma ilacı hidroksiklorokinin coronavirusu hastalarında acil durumda kullanılması için verilen onayı geri çekti. ABD Başkanı Donald Trump ilacın kullanılmasını destekleyen isimler arasındaydı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre FDA yeni bulgulara dayanarak, hidroksiklorokinin ya da klorokinin coronavirusunun neden olduğu solunum yolu hastalığının tedavi edilmesinde etkili olduğunu düşünmek için bir sebep olmadığını açıkladı. İlaca verilen onayın geri çekilmesi talebinin Biyomedikal Gelişmiş Araştırma ve Geliştirme İdaresi’nden (BARDA) geldiği belirtiliyor.

Çok sayıda araştırmada ilacın virüsün tedavisinde etkili olmadığı sonucuna varılmış, sonucu merakla beklenen kapsamlı deney de ilacın coronavirüsune yakalanan kişilerde enfeksiyon oluşmasını önlemediğini ortaya koymuştu.

Mart ayında Donald Trump hidroksiklorokinin antibiyotik azitromisin ile birlikte kullanıldığında tıp tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri olabileceğini belirtmiş, ancak bu iddiasını somut bir kanıtla desteklememişti. Trump daha sonra Beyaz Saray’da çalışan iki kişinin Covid-19 testinin pozitif çıkmasının ardından ilacı önlem olarak kullandığını açıklamıştı.

Trump, FDA'in onayını çekmesine rağmen, ilaca desteğini bugün de sürdürdü. Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, başka ülkelerin hidroksiklorokinle ilgili harika haberler sağladığını söyledi; ABD kurumlarının yarar sağlayamamasından şikayet etti.

ARAŞTIRMA GERİ ÇEKİLMİŞTİ

FDA geçtiğimiz Mart ayında ilacın yalnızca Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan hastalarda ve klinik deneylerde kullanılması için onay vermişti. Nisan ayında ise ilacın bu durumlar dışında kullanılmaması yönünde uyarıda bulunmuştu. İlacın bazı durumlarda kalp ritmi sorunu dahil ölümcül yan etkileri olabileceği belirtilmişti.

Bilim dünyasının önemli yayın organlarından İngiliz tıp dergisi Lancet ise 96 bin Corona virüsü hastası arasında hidroksiklorokinle tedavi edilenlerde ölüm ve kalp ritmi sorunu riskinin arttığını gösteren bir araştırmanın raporunun yayınlamış, ardından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Corona virüsü enfeksiyonu tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin içerikli deneyleri askıya almıştı.

Fransa’da İlaç ve Sağlık Ürünleri Güvenliği Kurumu, deneylerin askıya alınması ve ''tedbir amaçlı'' olarak başka hastalarda ilacın denenmemesi yönünde görüş belirtmiş, İtalya ve Belçika da ilacın corona hastalarında kullanılmasını durdurmuştu.

Ancak Lancet dergisi, Haziran ayının ilk günlerinde hidroksiklorokinin Corona virüsü tedavisinde ‘‘etkisiz hatta sakıncalı'' olduğunu iddia eden araştırmayı geri çektiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliği de klorokin deneylerine yeniden başladıklarını bildirdi. (Amerika'nın Sesi) 

Öne Çıkanlar