Fed faiz artışlarına devam etti, faizi 75 baz puan yükseltti

Fed faiz artışlarına devam etti, faizi 75 baz puan yükseltti
ABD Merkez Bankası (Fed), haziran ve temmuz toplantısında yapılan 150 baz puanlık faiz artışı 1980'lerin başından bu yana en sert sıkılaşma hamlesi olarak kaydedildi.

ABD Merkez Bankası (Fed), temmuz toplantısında 75 baz puan ile beklentilere paralel bir faiz artışına gitti. Haziran ve temmuz toplantısında yapılan 150 baz puanlık faiz artışı 1980'lerin başından bu yana en sert sıkılaşma hamlesi olarak kaydedildi.

Karar Fed üyeleri tarafından oy birliği ile alındı.

Fed iki gün süren temmuz ayı toplantısının ardından politika faizi kararını bugün açıkladı. Fed politika faizini 75 puan artırırken faizler yüzde 1,50-1,75 seviyesinden yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkmış oldu. Piyasaların beklentisi de 75 baz puanlık artış düzeyindeydi.

Metinde harcamalar ve üretimin ücret artışlarına rağmen daha yumuşadığına vurgu yapıldı. Fed’in izlediği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim fiyat endeksi (PCE) mayıs ayında yüzde 6,3 ile yüzde 2 enflasyon hedefinin oldukça üzerinde artmıştı.

MANŞET ENFLASYON 40 YILIN ZİRVE SEVİYELERİNDE

Manşet tüketici enflasyonu verisi de haziranda yüzde 9,1’e yükselmişti. Vadeli piyasalarda Fed’in yıl sonunda kadar faizleri yaklaşık yüzde 3,5’e yükselteceği, 2023’ün ikinci yarısında ise düşürmeye başlayacağı fiyatlanıyor.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin gelecek 12 ayda bir resesyon beklentisi de haziran ayındaki yüzde 30 seviyesinden yüzde 47,5’e yükseldi. 18-22 Temmuz arasında yapılan MLIV Pulse anketine katılanların yüzde 51,8’i de Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürme ihtimalini "düşük" olarak değerlendirdi.

Bank of America ABD Başekonomisti Michael Gapen 2022’nin ikinci yarısından itibaren başlayacak ılımlı bir resesyon öngördü.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers "yumuşak inişin çok mümkün görünmediğini" söylerken, mevcut Hazine Bakanı Janet Yellen ise istihdam artışında bir yavaşlama olduğunu ancak resesyon emareleri görmediğini kaydetti.

Öte yandan, Fed yetkilileri şu ana kadar bir resesyondan kaçınmanın mümkün olduğunu ve yumuşak inişin sağlanabileceğini savundu. Powell da daha önceki açıklamalarında fiyat istikrarını sağlamada başarısız olmanın, ABD ekonomisini resesyona sokmaktan "daha büyük bir hata" olacağını belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

Fed, yükselen enflasyonu kontrol altına almak için sene başından bu yana kademeli olarak faiz artışına gitmişti. Fed ilk olarak mart ayı toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Mayıs ayında ise Fed politika faizini 50 baz puan artırarak 2000 yılından bu yana en yüksek faiz artışını gerçekleştirmişti. Haziran ayında enflasyondaki artışa paralel olarak Fed faizleri 75 baz puan artırmış yüzde 1,75'e yükseltmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar