Fed karar sonrası dolar düştü, altın yükselişe geçti

Fed karar sonrası dolar düştü, altın yükselişe geçti
Fed'in acil faiz indirim kararı piyasalarda karışık tepkilere neden oldu. Fed kararıyla dolar 6,05'e kadar çekilirken kur bu sabah 6,12-6,13'lerde. Spot altın fiyatları tekrar yükselişte...

ARTI GERÇEK - ABD Merkez Bankası (Fed) ülke ekonomisini koronavirüs salgınının etkisinden korumak için politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 1- yüzde 1.25 aralığına indirdi.

Karar oybirliğiyle alınırken, Fed tarafından yapılan açıklamada, "ABD ekonomisinin temelleri güçlü olmayı sürdürüyor. Ancak koronavirüs ekonomik aktivite üzerinde değişken riskler arz ediyor. Federal Açık Piyasa Komitesi bu riskler nedeniyle ve azami istihdam ile fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda federal fonlama faizi hedef aralığını düşürme kararı aldı" denildi.

Dün akşam ABD Merkez Bankası Fed'in 'acil' kodlu faiz indirim kararı piyasalarda farklı yorumları da beraberinde getirdi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı güçlenirken; faiz indirimi ABD borsalarında ise yüzde 3'e yaklaşan düşüşlerin yaşanmasına neden oldu. Dow Jones Endeksi yüzde 2,94, S&P 500 endeksi yüzde 2,85, Nasdaq Endeksi de yüzde 2,99 düşüşle kapandı.

ABD BORSALARI NEDEN SERT DÜŞTÜ?

2008 yılından bu yana ilk kez planlanan toplantılar dışında 'acil' faiz indirimine giden Fed'in bu kararı, piyasalarda ABD ekonomisine yönelik endişelerin ve soru işaretlerinin artmasına yol açtı. Yatırımcılar, koronavirüsün piyasalarda yaratabileceği hasar azaltma amacıyla yapıldığı ilan edilen faiz indiriminin ardında başka nedenler aramaya başladı.

Enflasyon hedefine ulaşılamayacağı, Fed'in resesyon endişesi yaşadığı ve koronavirüs salgınının faiz indirimine bahane olduğunu da dile getiriliyor.

S&P, ABD EKONOMİSİ İÇİN BÜYÜME TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, hızla yayılan koronavirüs salgınının ABD ekonomisi için "kayda değer ters rüzgar" yaratacağına işaret ederek ABD için GSYH büyüme tahminini yeniden düşürdü.

S&P, ABD için 2020 ilk çeyrek GSYH büyüme tahminini yüzde 2,2'den  yüzde 1'e yakın olarak değiştirdi.

S&P'nin ABD Başekonomisti Beth Ann Bovina, ikinci çeyrekte de büyümenin yüzde 1'e yakın olmasını beklediklerini vurguladı. Bovina, "Virüsün ne kadar süre etkili olacağını bilmiyoruz. Büyüme tahminimizi ABD ekonomisi için ters rüzgarın ikinci çeyreğe de sarkacağı ve önceki tahminlerimizden daha kötü olabileceği yönündeki inancımızı  temel alarak güncelledik" dedi.

DOLAR BU SABAH 6,13'ÜN ÜZERİNE ÇIKTI

Fed kararıyla birlikte dolar/TL 6,05 seviyelerine kadar çekilmişti. Ardından hızlı geri çekilmeye karşı gelen tepki alımlarıyla kur gece boyunca 6,10-6,12 bandında dengelendi. Bu sabahın ilk saatlerinde yönünü yukarı çeviren dolar/TL kuru 6,10-6,11 seviyelerinden fiyatlanıyor. Euro/TL ise 6,81-6,82'den değerleniyor.

Yurtiçi piyasalar bugün Fed'in kararının yansımalarının yanı sıra İdlib konusundaki gelişmeler de yakından takip edilecek.

ALTIN FİYATLARI DA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Fed'in faiz kararının hareketlendirdiği piyasalarda altın fiyatları da yeniden yükselişe geçti. Koronavirüs salgınının yayılmasıyla birlikte 1700 dolara dayanan spot altın fiyatları son günlerde 1600 doların altına gerilemişti.

Fed'in sürpriz faiz indirim kararıyla birlikte altının ons fiyatı 1600 dolardan 1650 doların üzerine tırmandı. Bu sabah saatlerinde de altının onsu 1642 dolar seviyelerinde.

FED FAİZLERİ İNDİRDİ, GÖZLER AVRUPA VE JAPONYA'DA

Fed'in faiz indirimi sonrası gözler diğer merkez bankalarının atacağı adımlara çevrildi. Avrupa Merkez Bankası, Japonya gibi ülkelerden faiz indirimi hamleleri bekliyor.

Commerzbank, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek hafta yapacağı Yönetim Konseyi toplantısında faizi 10 baz puan indirmesini beklediğini belirtti. Fed'in koronovirüs salgınının yol açacağı ekonomik hasara karşı koymak için hızlı ve kararlı şekilde faiz indirimine gittiğine işaret eden Commerzbank, "ECB'nin de koordineli global gevşeme iinde yer alacağı görüşündeyiz" değerlendirmesini yaptı.

ECBWatch'a göre, piyasalar ECB'nin faizi 10 baz puan indirmesini yüzde 90 olarak fiyatlıyor.

Commerzbank ayrıca, ECB'nin aylık 20 milyar euro tutarındaki varlık alım miktarını geçici olarak artıracağını, şirket tahvilleri ve İtalyan devlet tahvilleri alımını yükselteceğini öngördüklerini belirtti.

Commmerzbank ayrıca Almanya için 2020 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 0,8'den 0,4'e indirdi.

NOMURA DA JPONYA'DAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYOR

Japon yatırım bankası Nomura, Fed'in koronavirüsün ekonomik etkisini azaltmak için dün yaptığı 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) da bu hafta aynı yönde hareket edeceğini öngördü.

Nomura ekonomistleri, BoE'nin bu hafta 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını öngörürken, bu faiz indiriminin Banka'ya ay sounda daha hedefli bir gevşeme için plan formüle etmek için gerekli zamanı sağlayacağını savundu.

BoE Başkanı Mark Carney, dün yaptığı açıklamada, merkez bankaları ve hükümetlerin koronavirüsün ekonomik etkisine yanıt olarak güçlü ve zamanında adımlar atmalarını beklediğini ifade etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar