Felsefeci Doğan Özlem hayatını kaybetti

Felsefeci Doğan Özlem hayatını kaybetti
Çalışmalarıyla Türkiye felsefe camiasına çok önemli katkıları olan Prof. Dr. Doğan Özlem hayatını kaybetti.

Modern Alman Felsefesi başta olmak üzere felsefe disiplinleri ile ilgili olarak yaptığı çalışmalarla Türkiye felsefe camiasına önemli katkıları olan, işçi dernekleri ve sendikalarda yürüttüğü çalışmalar, yazdığı kitap ve makalelerle de tanınan Prof. Dr. Doğan Özlem hayatını kaybetti.

 

DOĞAN ÖZLEM KİMDİR?

1944 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Atatürk Lisesi'nde başladığı lise öğrenimini tamamlayamadan kunduracı kalfası ve tezgâhtar olarak çalışmak zorunda kaldı. 1965'te Sivas'a er olarak askere gitti. Liseyi askerliği sırasında dışarıdan sınavlara girerek bitirdi. Yine askerliği sırasında üniversite giriş sınavını kazandı. 1967'deki terhisinden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde yükseköğrenime başladı ve bu bölümden 1971'de mezun oldu. 1971-1974 arasında Almanya'da bulundu ve çeşitli işlerde çalıştı. Mezun olduğu bölümde 1974'te başlayıp daha sonra Max Weber'de Bilim ve Sosyoloji (1990) adıyla yayımlanan doktora tezini 1979'da tamamladı. Yükseköğrenimi ve doktora çalışması sırasında (1967-1979) Almanya'da ve Türkiye'de işçi, büro memuru, sendikacı, muhasebeci ve yönetici olarak çalıştı. 1980'de, 36 yaşındayken, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde asistan olarak göreve başladı. 1988'de doçent, 1993'te profesör oldu. 2001'de kendi isteğiyle emekliye ayrıldıktan sonra, aynı yıl içerisinde Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde akademik hayata yeniden döndü. Burada 2007 yılına kadar bölüm başkanlığını yürüttü. Özlem, Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyesiydi.

 

2004 yılında adına Anlama ve Yorum: Doğan Özlem Armağan Kitabı hazırlanmış, 2005 yılında ise TÜBA-Türkiye Bilimler Akademisi Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştür.

Öne Çıkanlar