Festival yasağı Dersim esnafını vurdu

Festival yasağı Dersim esnafını vurdu
Munzur Festivaline valilik tarafından getirilen yasaklar nedeni ile yapılamaması esnafı olumsuz etkiledi. Dersim esnafı stokladığı ürünleri satamayınca borçlarla baş başa kaldı.

Remzi BUDANCİR


+GERÇEK-Dersim’de pandemi nedeni ile iki yıldır gerçekleşemeyen 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivaline bu yıl valiliğin getirdiği yasaklar damgasını vurdu. Etkinlikler için talep edilen şehir stadyumu, il dışından gelenlerin konaklaması için istenen yurt ve pansiyonları vermeyen valilik, sahne alacak olan Grup Yorum ve Grup isyan Ateşi’nin konserlerini yasakladı. Valilik ayrıca grup üyelerinin kente girişlerini yasakladı. Bunun yanı sıra gerçekleştirilmek istenen yürüyüş te valilik yasağına takıldı. Valiliğin çizdiği sınırları, yasakları kabul etmediklerini belirten Festival Tertip Komitesi, festivalin birinci gününde festivali iptal ettiğini duyurdu. Ancak bu karara CHP’li ilçe belediyeleri uymayarak, festival programı kapsamında planlanan etkinlikleri düzenleme kararı aldı. 

HEM ESNAF, HEM DE YURTTAŞLAR MAĞDUR

Dersim’e festival için gelen yurttaşlar geri dönmek zorunda kaldı.  Kent bir anda boşaldı. Festival için hazırlık yapan esnaf ise satamadığı ürünlerle baş başa kaldı.  Borçla aldıkları ürünleri satamayan esnaf mağdur oldu.  

 "FESTİVAL SAYESİNDE İŞ YAPACAKTIK"

Dersim merkezde esnaflık yapan Latif Can, özellikle valilik yasağına tepkili. Uzun zamandır bu festival için hazırlık yaptığını ifade eden Can, iptal kararının valilik yasağından dolayı olduğu görüşünde. "Bu yasaklar Dersim esnafını çok zor durumda bıraktı" diyen Can, "Esnaf olarak zaten kışın iş yapamıyor. Festival sayesinde iş yapacaktık. Ama yasaklar ve ardından festivalin iptal edilmesi bizi mağdur etti. Yasakları koyan valiliğin bunu düşünmesi lazım. Türkü söylemek suçmudur? Nasıl söylesem bilemiyorum. Bir türkü söylemek isteyen insanların festivalini yasaklamak bana göre doğru değildir. Yasaklanmasaydı bu festival bize can suyu olacaktı" dedi. 

"STOKLARIMIZ ELİMİZDE KALDI"

Festivaldeki etkinliklere yönelik yasak kararının alınması ve ardından festivalin iptal edilmesinden şikayetçi olanlardan biri de esnaf Nadide Yanlı. Uzun süredir festivale hazırlık yaptıklarını ifade eden Yanlı, "Yaklaşık üç yıldır pandemi nedeni ile yapılamayan bir festival var. Biraz insan hareketi olacaktı. Esnaf ürün satacaktı. Biz esnaf olarak bir şey kazanacaktık. Festival için stoklarımızı yaptık hepsi elimizde kaldı. Kalabalık olacak, yeniden piyasa canlanacak diye heveslendik. Festivalle birlikte insanların gelmesi bizi umutlandırmıştı. Maalesef iptal edilmesi bizi hem maddi, hem de manevi olarak kötü etkiledi. Bizi kötü etkiledi. Yasaklanmasının mantığını çok anlıyor değilim. Neden yasaklandı diye hiçbir mantık yürütemiyorum. İnsanlar eylenecekti. Bu şartlarda, hayatın bu kadar pahalı olduğu bu dönemde insanların eylenmesi, umut etmesi kadar güzel bir şey yok" diye konuştu. 

"BİZE BUNLARI YAPMAYA HAKLARI YOK"

Festival için elle işlediği ürünleri hazırlayan Meral Halis Demir, ek iş yapmak için bir ümitle buraya geldiğini söyledi. Valiliğin yapmış olduğu yasaklarla bütün ümitlerini, hayallerimiz suya düşürdüğünü ifade eden Demir, "Akşama kadar burada güneşin altında bekliyoruz. İnsanların bizlere bunu yapmaya hakkı yok. İnsanlar kendi lüks hayatları içindeyken ben burada akşama kadar ter döküyorum. Bir vatandaş olarak kendime katkı bulunmak istedim. Ama oda olmayacak" ifadelerini kullandı.

"HEM VALİLİK YASAĞI, HEM DE KOMİTENİN İPTAL KARARI YANLIŞ"

Valiliğin aldığı yasak kararının ilk olmadığı gibi sonda olmayacağını hatırlatan Demir,  şunları söyledi: "Bir çok yerde festivaller öyle yada böyle bir şekilde engelleniyor. Komitenin iptal kararını da hem olumlu hem de olumsuz buluyorum. Evet komitenin aldığı karar burada güzel bir protesto, güzel bir başkaldırı. Ama sadece il merkezi için olmaması lazımdı. İlçelerde festival devam ediyor. Hep beraber olmalıydı. Ya hep beraber ya hiç birimiz. Bu bizim sloganımız olmalı. Merkez böyle bir karar vermişse ilçeler de bu karara uymalıydı. Evet yasak ve iptal kararı merkezdeki esnafı öldürdü, ama diğer ilçelerde durum farklı. Onlarda bu memleketin insanı, bizlerde. Birlik olunması lazımdı."

HEM ESNAF, HEM DE FESTİVAL İÇİN GELENLER MAĞDUR

Festival için uzun zamandır hazırlık yapan esnaflardan Evrim Tümer’de festivalin iptal edilmesinin ardından kentin tamamen boşladığına dikkat çekti. Esnaf olarak işlerinin kısa süre de olsa iyiye gidebilecekken durumun tamamen alt üst olduğunu ifade eden Tümer, "Biz esnaf gibi İzmir, İstanbul gibi başka kentlerden gelip geri dönenler de mağdur oldu. Şahsen belediyenin tutumunu da doğru bulmuyorum. CHP’li ilçe belediyeleri festival yapıyor, merkez belediyesi iptal kararı alıyor. Bunu doğru bulmuyorum. En azından ortak bir karar alınabilirdi. Her sene aynı gün festival iptal ediliyor. çok büyük bir haksızlık" dedi. 

"HAZIRLIKLARIMIZ BOŞA GİTTİ"

Festivalin iptal edilme kararının ardından kentin neredeyse boşaldığını anlatan Tümer, şunları söyledi:  "Festivalin olacağı gün çok güzel bir yoğunluk vardı, iptal kararı işlerimizi durdurdu. İptal olduğu söylenmesinin ardından şehir boşaldı. Geri gidenler gitti, gitmeyenler ise festivalin devam ettiği ilçelerde. İş yok, ekonomik kriz var, her şeyin fiyatı çok yüksek. Dersimin durumu ortada. İşsizlik var, herkes göç ediyor. Gençler Avrupa’ya gidiyor. Festival biz esnaf için çok iyi olacaktı. Ama olmadı. Tüm hazırlıklarımız boşa gitti." 

CHP’Lİ İLÇE BELEDİYELERİNE TEPKİLER VAR

Festivalin iptal edilmesinin ardından kente gelenlerin büyük bir bölümü geri dönmek zorunda kaldı. Esnaf ise satabileceği düşüncesi ile aldığı ürünlerle baş başa kaldı. Yasak ve iptal kararı kentin tüm kesimini olumsuz etkilemiş durumda. Bir gün önce kentte görülen insan trafiği ise artık yok. CHP’li belediyelerin iptal kararına uymaması ise kentte tepkilere de neden oldu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar