Fetihtepe halkı: Bakanlık ve belediye insanların tapulu yerlerine çöküyor

Fetihtepe halkı: Bakanlık ve belediye insanların tapulu yerlerine çöküyor
Kentsel dönüşüm gerekçesiyle enerjileri kesilen bölge halkı, Beyoğlu Belediyesi önünde bir araya gelerek, taleplerini sıraladı.

Yağmur KAYA 


+GERÇEK- İstanbul Okmeydanı'na bağlı Fetihtepe Mahallesi'nde, kentsel dönüşüm gerekçesiyle elektrik, su ve doğalgazı kesilen Fetihtepe halkı, Beyoğlu Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Açıklamaya onlarca mahalleli katılırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada, "Zorbalıkla değil rızayla kentsel dönüşüm istiyoruz" pankartı açılırken, "Halkın görüşü alınmadan yapılan gizli saklı olan istemiyoruz" dövizi taşındı. 

KARTAL: FETİHTEPE'DE YAŞANANLAR BUGÜN TÜRKİYE'NİN BİRÇOK NOKTASINDA OLUYUR

Açılamada söz alan Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi Dernek Başkanı Şenel Kartal,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un iki yıl önce Fetihtepe Mahallesi'ne giderek bölgenin kentsel dönüşüme gireceğini söylediğini, Bakan Kurum'un ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız'ın konuşmasına mahalle halkının tepki gösterdiğini söyledi. Bakan ve Belediye Başkanı'nın mahalleyi ziyaretinden kısa süre sonra mahallede kentsel dönüşüm ofisi açıldığını belirten Kartal, kentsel dönüşüm ofisinin "İnsanları kandırma ofisi" haline geldiğini söyledi. 

Kartal, bölge halkına zorla muvafakatname imzalatılmaya çalışıldığını söyledi. Halkın muvafakatnamenin tek taraflı olduğunu söyleyerek imza vermediğini söyleyen Kartal, "Hukuksal her şeyin hazır olmasını istedik. Çünkü Ali Haydar Yıldız seçimlerden önce 'rızaya dayalı bir kentsel dönüşüm yapacağım' dedi. Kentsel dönüşüm ofisi halk üzerinde baskı ve zulüm yapmaya başladı. Pandemi süreciydi ben ve 20 arkadaşıma mahallede silah çekildi. Yolu, izi, kim oldukları belli olan bu kişilere dava açılmadı.  Bizim alınterimizle onlarda bizimle inşaatta çalıştı ya! Evimizin değerini de onlar belirledi" diye konuştu.

'FETİHTEPE'DE OLANLAR BUGÜN TÜRKİYE'NİN BİRÇOK NOKTASINDA OLUYOR'

Kartal, 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun " kapsamında bölgenin kentsel dönüşüme alındığını ve çıkarılan torba yasayla yaşam haklarının ellerinden aldığını söyledi. Son iki aydır zorbalığın katlanarak artığını ifade eden Kartal, "Fetihtepe' olan olay bugün Türkiye'nin birçok noktasında oluyor. Kanunlar çıkarabilir, mecliste çoğunlukta olabilir ama vicdanın olmalı, vicdanın!" dedi. 

Kartal, Fetihtepe Mahallesi'nin riski bölge olmadığını vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "6 bin 306 riskli alana dayatıyor. Hâlbuki Beyoğlu İlçesi'nin bir milyon 650 bin metrekaresinin bir milyon 250 bin metrekaresi riskli alan ilan ettiler. İnsanların yaşamını daha kaliteli bir duruma getirmek, bölgeyi riskli binalardan kurtarmak, daha güzel bir yaşam hakkı sağlamak içindir kentsel dönüşüm. Ama ülkemizde bu, böyle yürümüyor. Vatandaşın mahallesinde kentsel dönüşüm yaparken neden vatandaşı dikkate almıyor, vatandaşın gelir durumunu düşünmüyorsun? Neden halka 'şu' diye hitap ediyorsun? İnsanların rızası alınmadı." 

Mahallede çok sayıda onkoloji, felçli, yüksek tansiyon ve solunum cihazına bağlı çok sayıda yurttaşın olduğunu vurgulayan Kartal, alt yapıyı kesmek üzere mahallede olan kolluk kuvvetlerine, yetkilere durumu iletmelerine rağmen dikkate almadıklarını söyledi. 

CİNGİL: GÜNLERDİR HALK DÜŞMANLARIYLA MÜCADELE EDİYORUZ

Kartal'ın ardından söz alan Avukat Onur Cingil, Fetihtepe'de günlerdir halk düşmanlarıyla mücadele ettiklerini söyledi. Cingil, "Halkını dinlemeyen, çevik kuvvet göndererek halkı coplayan, kan döktüren, gözaltına aldıran bir zihniyetle mücadele ediyoruz." 

Belediyelerin halka hizmet etmek için var olduğunu dile getiren Cingil, "'Yıkacağız' diyorlar. Evet yıkılacak. Halkına düşman olanların saltanatı yıkılacak" dedi.

Fetihtepe Mahallesi'nin riskli bölge olmadığını ispat edebileceklerini söyleyen Cingil, "Ama Diyarbakır için çıkartılan bir torba maddeden Türkiye'nin her yerinde yaptıkları gibi bir hileyle Fetihtepe Mahallesi'ni dahil ettiler. Bu mahalle halkın tapulu mülkleri. Bugün bakanlık ve belediye tapulu olan insanların yerlerine çöküyor. Tam olarak yaptıkları şey; el koyma hareketi. İnsan haklarına, hukuka, insanlığa aykırı bir şeyler yapılıyor. Dün diyaliz hastası 'bu elektrik kesilirse hayatta kalamam' denmesine rağmen elektrik kesiliyorsa çok fazla söylenecek bir şey yok. Her türlü meşrepten insanlara söylüyorum; insanları yazın ortasında susuz bırakıyorlar" dedi. 

KARAKUŞ: BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU KENDİ SEÇMELERİNDEN OLUŞAN MAHALLEYİ YAŞANMAZ HALA GETİRDİLER

Konuşmaların ardından basın metnini mahalle sakini Rüstem Karakuş okudu. Karakuş, "Bizler, Okmeydanı halkı olarak yıllarca Beyoğlu Belediyesi'nin adeta cennet vaat eden sözleriyle yaşadık. Herkesin dairesine daire, dükkanına dükkan vereceklerini, kimsenin borçlandırılmayacağını, rızayla dönüşüm yapacaklarını vaat eden belediye yetkilileri, bugün 3550 110111 ada da yaptıkları uygulamayla ne yazık ki bunun tam tersini yapmaktadırlar.

Büyük çoğunluğu kendi seçmenlerinden oluşan 3550 nolu adada, 2 yıldır yaptıkları ikna çalışmalarına, baskılara, tehditlere, mahalleyi yaşanmaz hale getiren uygulamalara rağmen, dönüşüm için gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu bir türlü sağlayamadılar.

Çoğunluğu hiç sağlayamayacaklarını anlayınca, şimdi, 6306 sayılı "riskli alan" yasasını uygulamak suretiyle hak sahiplerinin altyapı hizmetlerini kesmeye başladılar. Bunu yaparken Kentsel Dönüşüm Yasası'nın olmazsa olmaz kuralı olan "plan olmadan uygulama yapılamaz' ilkesini ayaklar  altına aldılar. Mahkeme kararlarıyla defalarca iptal olmuş planlara göre işlemler yapılar.

Şimdi, mahalleyi yaşanmaz hale getirdikten, elektriksiz, susuz ve doğalgazsız bıraktıktan sonra yeni plan yapmaya başladılar.Yani, en basta yapmaları gerekeni en sonda yaptılar.

Ne yazık ki, bunu da usulüne uygun yapmadılar. Planlama ilkelerine göre paydaşların, sivil toplum örgütlerinin, şehir plancıları ve mimarlar odasının görüşleri alınarak yapılması gereken planları, tepeden inme gizli saklı yöntemlerle yaptılar. Bugün Beyoğlu Belediyesi'ndeki meclis çoğunluklarına dayanarak iptal olmuş planları küçücük değişiklikler yaparak yeniden onaylamak istiyorlar.

Bizler Beyoğlu Belediyesi'nin yaptığı bu hukuksuzlukları, haksızlıkları, 3550 nolu adadaki zulmü protesto ediyor, aşağıdaki taleplerimizi bir kez daha kendilerine bildiriyoruz.

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi 3550 Kentsel Dönüşüm Adası Hak Sahiplerinin Talepleri:

-Kentsel Dönüşüm Yasası'nın "plan olmadan dönüşüm yapılamaz" kuralının gereği olarak 1/5000'lik ve 1/1000'lik Planların yapılmasını,

-Planların bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerin ilgili bölümlerinden, şehir plancıları ve mimarlar odasından görüş alınarak yapılmasını,

-Planlar yapılıncaya kadar adamızdaki plansız kentsel dönüşüm uygulamasının durdurulmasını,

-Tapulu tapusuz ayırımından kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin yaşanmaması için, 2981 ve 4706 sayılı yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde hak sahipliği kazanmış olanlara tapularının verilmesini,

-Hak sahibi olduğumuz paylarımızın belirlenmesinde 6306 sayılı yasa gereği 'arsa payı"nın dikkate alınmasını, ardından plana ve paylarımıza uygun avan projenin yapılarak tapuya tescil edilmesini,

-Her dairenin şerefiye puanı ve bedelinin belirlenerek avan projeye  işlenmesini,

-Şu anda, bize imzalamamız için sunulan mukavelenin tek taraflı bir beyan olması nedeniyle, bunun yerine idarenin ve hak sahiplerinin karşılıklı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ekinde avan proje, idari ve teknik şartnamenin olduğu hukuki sözleşme yapılmasını,

-Üçte ikilik çoğunluk sağlanmadan uygulama yapılmamasını,

-Devlet eliyle yapılan dönüşümün, anayasamızdaki "sosyal devlet ilkesine" uygun olarak karı amaçlayan değil, maliyetine yapılmasını,

-Halihazırda ki uygulamada 6 ayda bir memura yapılacak zam artışı kadar artırılarak ödememiz istenenen borç taksitlerimizin, kamu bankalarındaki konut kredi sistemine bağlanarak 20 yılda sabit olarak ödenmesini,

11-1500 TL olan kira yardımlarının İstanbul gerçeğine göre yeniden belirlenmesini ve hak sahiplerine yeni yapılan dairelerine taşınıncaya kadar ödenmesini."

NE OLDU?

Beyoğlu ilçesine bağlı Fetihtepe Mahallesi'ni de kapsayan bölge 2016 yılında 'riskli alan' ilan edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2017 yılında, plan yapma ve uygulama yetkisini Beyoğlu Belediyesi’ne devretti. Fetihtepe Mahallesi’nde yer alan ve tepkilere neden olan 3550 ada 1 parselin bulunduğu alan birinci etap uygulama alanı olarak belirlendi ve tahliyesi için Beyoğlu Belediyesi tarafından tebligatlar yazıldı. Yasal süreçle beraber söz konusu adada 6306 sayılı kanun kapsamında süreç başladı. Bölgede son günlerde kentsel dönüşüm adı altında polis ablukasında tahliyeler yapıldı, evlerin enerjileri kesildi.

Öne Çıkanlar