Fetihtepelilerin Beyoğlu Belediyesine açtığı ilk dava görüldü

Fetihtepelilerin Beyoğlu Belediyesine açtığı ilk dava görüldü
Avukat Cingil, 'Alanın boşaltılması için, insanların buradan gitmesi için elektrik, su ve doğal gazın kesildiğini biliyoruz' tepkisinde bulundu.

AKP’li Beyoğlu Belediyesinin kentsel dönüşüm zorbalığıyla elektrik, su ve doğal gazlarını kestiği Fetihtepelilerin süreçle ilgili açtığı davanın ilk duruşması görüldü.

Evrensel'in aktardığına göre, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde görülen dava sonrası mahalleli basın açıklaması gerçekleştirdi. Fetihtepe Mahallesi’nin avukatı Onur Cingil’in de katıldığı açıklamada, mahalleli "Zorla değil adil ve şeffaf rızaya dayalı bir kentsel dönüşüm istiyoruz" yazılı bir pankart ile birlikte "Rant için değil halk için dönüşüm", "Ömür boyu borçlanmak istemiyoruz" yazılı dövizler taşındı.

'KARAR OLMADAN ELEKTRİK, SUYU KESİLDİ'

22 günden bu yana Fetihtepelilerin elektrik, su ve doğal gaz olmadan yaşamaya çalıştıklarını söyleyen Cingil, mahallede yaşayan diyaliz ve KOAH hastalarının makinelerini elektriğe bağlayamadıklarını, şeker hastalarının ise düzenli olarak kullanmak zorunda oldukları iğnelerini soğuk zincirlerde muhafaza edemediklerini söyledi. Kentsel dönüşüm bahanesiyle AKP’li Beyoğlu Belediyesi tarafından altyapı hizmetlerinin kesilmesine ilişkin açılan davalardan iki hak sahibinin duruşmasının görüldüğünü ifade eden Cingil, idare avukatlarının davaya konu olan altyapı kesim işlemleriyle ilgili idari kararın, uygulama kararı değil, bildirim mahiyeti taşıdıklarını ifade ettiğini aktardı.

Cingil sözlerine şöyle sürdürdü: "İşlemlerin yapıldığı ve bizim dava açtığımız idari kararın aslında bir bildirim olduğunu, bir uygulama kararı olmadığını, bir karar niteliğinde olmadığını söylediler. Bunu söylemeleri bizim için büyük bir sürprizdi. Madem bu bir karar değildi, Bu karara dayanarak elektrik, su ve doğal gazlar nasıl kesildi? Herkes biliyor ki alanın boşaltılması için, insanların buradan gitmesi için elektrik, su ve doğal gazın kesildiğini biliyoruz. Burada kanuna göre yapılması gereken başka işlemler vardı."

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Uygulama için öncelikle kanuna göre yapılması gereken işlemlerin olduğunu vurgulayan Cingil, mahallede dönüşüme razı gelen 2/3 çoğunluğun, imar planlarının, projenin ve sözleşmenin bulunmadığı söyleyerek yapılan işlemlerin hukuka aykırı bir şekilde ilerlediğini ifade etti. Cingil son olarak şunları söyledi: "Bu durum savaş dönemlerinde bile yapılmadı. Devlette keyfiyet yoktur. Devletin kanuna uyması şarttır. Buradaki mücadelemiz de kentsel dönüşüme karşı değil rantsal dönüşüme karşıdır. Fetihtepe, Fetihtepelilerin kalana kadar mücadelemiz devam edecektir."

‘HUKUKSUZ VE KANUNSUZ İŞLEM YAPTILAR’

Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş ise "Bunlar hukuksuz ve kanunsuz işlem yapıyorlar. Bu mahkeme de bunu gösterdi. Biz burada avukatımız aracılığıyla bir kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini ortaya koyduk. Burada açıkça kanunlara uygun hareket edilmiyor. Bir plan yokken, bir proje yokken en sondan başlayarak insanlar zulümle baş başa bırakılıyorlar. Bu kanunsuzluğu bugün avukatımız aracılığıyla dile getirdik. Burada yukarıdan bir müdahale yapılmadığı sürece biz kazandık diyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar