Pandora Belgesi: 'FETÖ'den tutuklu eski AKP'li vekilin eşi milyon dolarları vergi cennetine kaçırdı

Pandora Belgesi: 'FETÖ'den tutuklu eski AKP'li vekilin eşi milyon dolarları vergi cennetine kaçırdı
Pandora Belgeleri'ne göre, 'FETÖ' soruşturmasından tutuklu eski AKP Milletvekili İlhan İşbilen'in eşi Nebahat Evyap İşbilen, hesaplarına tedbir konulmadan varlıkların yurt dışına aktardı.

Dünyanın her yerinden 35 ülkenin eski ve yeni lideri, 336 politikacı ve üst düzey kamu görevlisinin offshore sırlarını ortaya döken

Dünya genelinde kamu harcamaları ve vergi politikalarında söz sahibi olan, hatta seçim dönemlerinde daha adil bir gelir paylaşımı vadeden politikacıların, servetlerini perde arkasında offshore şirketlere nasıl taşıyıp vergiden kaçındığını gösteren Pandora Papers adlı belgelerde, Türkiye'den de siyasilerin yakınları ve akrabalarının adı geçiyor.

DW Türkçe'den Pelin Ünker ve Serdar Vardar'ın haberine göre; Sızdırılan belgelerde ismi geçen isimlerden biri de "FETÖ" ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu olan AKP eski Milletvekili İlhan İşbilen'in eşi, Mehtap Eğitim Vakfı'nın kurucularından Nebahat Evyap İşbilen.

MİLYON DOLARLAR TEDBİR KARARINDAN ÖNCE ÇIKARILMIŞ

Belgelere göre Nebahat Evyap İşbilen, 2017 yılında hesaplarına tedbir kararı konulmadan önce varlıklarını Türkiye'den çıkarıp Britanya Virjin Adaları'na aktarıyor.

Bunun için Nisan 2017'de yapılan başvuruda, toplamda 110 milyon doları bulan bu varlıkların 35 milyon dolarının nakit ve 75 milyon dolarının da bono ve senetlerden oluştuğu görülüyor.

NEBAHAT EVYAP İŞBİLEN: DOLANDIRILDIM

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Nebahat Evyap İşbilen ise dolandırıldığını iddia ediyor. Nebahat İşbilen'in şimdiki avukatı Esra Kırımlı, paranın Türkiye'den çıktığını kabul etse de kurulan offshore şirketle ilgili müvekkilinin bilgisi, talebi veya onayı olmadığını ve bu nedenle İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde şu anda devam eden bir dolandırıcılık davası olduğunu söyledi.

Nebahat Evyap İşbilen'i dolandırdığı iddia edilen kişinin, 2017'deki eski kişisel avukatı olduğunu ifade eden Kırımlı, İngiltere'deki mahkeme tarafından eski avukatın mal varlığının dondurulması için 40 milyon poundluk tedbir kararı alındığını belirtti.

Kırımlı, aynı avukatın Nebahat Evyap İşbilen adına 26 Mart 2019'da Hollanda'da yine Moonglade Trust adında bir şirket daha kurduğunu, Türkiye'de de aynı dönemde benzer isimde üç şirket kurulduğunu, bu şirketlerden de müvekkilinin bilgisi olmadığını ifade etti. Hollanda'daki şirketin kuruluş tarihinin de Nebahat Evyap İşbilen'in mal varlıklarına tedbir kararının kalkmasının ardından kurulması dikkat çekti.

PANDORA BELGELERİ NEDİR?

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) yeni projesi olan Pandora Papers, dünyanın her yerinden 35 ülkenin eski ve yeni lideri, 336 politikacı ve üst düzey kamu görevlisinin offshore sırlarını ortaya döktü.

Vergi cennetlerinde offshore danışmanlığı yapan 14 hukuk firmasından sızan 11 milyon 900 bini aşkın belgeyi, 117 ülkeden 600'den fazla gazeteci yaklaşık iki yıl boyunca inceledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar