'Feyzioğlu çoklu baro teklifinin yazıcısıdır'

'Feyzioğlu çoklu baro teklifinin yazıcısıdır'
İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, AKP’nin teklifinin TBB Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından yazıldığını düşüncesini aktararak, 'Feyzioğlu bu teklifin kâtibidir, yazıcısıdır, ortağıdır' dedi

AKP’nin Meclis’e sunduğu çoklu baro teklifini değerlendiren İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, teklifi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun ‘yazdığı’ düşüncesini paylaşarak, "Gazetecilikte 5N 1 K var ya o K, Metin Feyzioğlu’dur" dedi. Antalya Baro Başkanı Polat Balkan ise teklifin yasallaşmaması için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayarak, "Bedeli ne olursa olsun sokaklarda mücadele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Özlem Akarsu Çelik’in KRT’deki Politika programına katılan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, AKP’nin Meclis’e sunduğu çoklu bora teklifini değerlendirdi.

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, AKP’nin teklifinin Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tarafından yazıldığını düşüncesini aktararak, "Feyzioğlu bu teklifin kâtibidir, yazıcısıdır, ortağıdır" dedi. Feyzioğlu’nun teklife ‘sevindiğini’ kaydeden Durakoğlu, şunları belirtti:

"Gazetecilikte 5N 1 K var ya o K, Metin Feyzioğlu’dur. Bu teklif yasalaşırsa kime yarar sorusunun 1 No’lu cevabı Metin Feyzioğlu’dur. Metin Feyzioğlu bizim için TBB Başkanı sıfatını hukuki olarak taşıyor olması sebebiyle meşru değildir, yanımızda değildir. Bizim açımızdan bu teklifi getirenler ne kadar karşımızda ve onlarla mücadele ediyorsak Metin Feyzioğlu onların yanındadır ve onunla mücadele ediyoruz."

FEYZİOĞLU’NU SEÇTİKLERİ İÇİN PİŞMANLAR 

Feyzioğlu’nda bir süredir ‘eksen kayması’ yaşandığının altını çizen Durakoğlu, 2017 yılındaki seçimde Feyzioğlu’nu seçtiklerini ancak şimdi pişman olduklarını vurgulayarak, "Nereden bilecektik böyle büyük bir eksen kayması gerçekleştireceğini. Nereden bilecektik avukatlığın sorunlarını bırakıp Giresun’da fındık, Küçükesat’ta taksicilerle toplantılar yapacağını. Ben nereden bilecektim sınır boylarında, ‘sniper’ların arkasındayım’ diye fotoğraf çektireceğini. Anladım ki bir süre sonra kendisi için ifade edilen bir kariyer planını yaparken bizi de barolar olarak kullanmaya çalışıyor. Kişisel kariyeri için geçerli olabilir tamam da iktidar dili kullanmaya başladı" diye konuştu.

"İNSAN HAKLARI İHLALLERİ İKTİDARDAN GELİR"

Durakoğlu baro başkanlığı görevini yerine getirirken "iktidar dili kullanmadıklarını" söyleyerek, "Çünkü insan hakları ihlalleri iktidardan gelir, muhalefetten gelmez ki! Türkiye Barolar Birliği Başkanımız sürekli iktidar dili kullanıyor, o nedenle insan hakları ihlalleri oluştuğu durumlarda onu görmezden gelmek zorunda kalıyor" dedi.

"FEYZİOĞLU’NA GÜVENMEZLER"

Antalya Barosu Başkanı Balkan ise Feyzioğlu’nun ‘teklifi kaleme aldığı’ fikrini paylaşarak, "Buna katılıyorum ama Metin Feyzioğlu’na bu teklifin tamamını yazdıracak kadar güvenmezler" ifadelerini kullandı.

"FETÖ PROJESİYDİ"

Teklifte yer alan çoklu baro ve nispi temsil sisteminin "FETÖ projesi" olduğunu vurgulayan Balkan, "FETÖ"nün yargıyı ele geçirmek istediğini savunarak, "Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük casusluk örgütü olan FETÖ’nün meslek odalarını da ele geçirme projesinin bir aracı ve argümanıydı bu çoklu baro-nisbi temsil" dedi.

Balkan, hakim ve savcılar üzerinde "iktidarın baskısı" olduğunu hatırlatarak, "Baroları bölerseniz siyasal iktidara yakın avukatların örgütlenerek oluşturduğu baroların avukatlarından gelecek talepler, açılacak davalar, yapılacak savunmalar o savcılar ve yargıçlar üzerinde inanılmaz bir baskı ve tahakküm yaratacaktır. O verilen kararlar bir süre sonra toplum, yurttaşlar tarafından bir süre sonra hukuki değil siyasi olarak değerlendirecektir" diye konuştu.

"İKTİDARA YAKIN ÜYELER HAKİM VE SAVCI OLACAK"

Teklifin kabul edilmesi halinde kurulacak iktidar yanlısı baro üyelerinin hakim ve savcı atanacağı öngörüsünde bulunan Balkan, son 4 yılda 16 bin hakim ve savcının atamasını anımsatarak, "Yazılıda 70 barajını kaldırdılar. Yazılıda 94 alıp mülakatı geçemeyen meslektaşlarımızı biliyoruz ama yazılıda 54 alıp atananları biliyoruz. Böyle bir manzarada siyasal iktidara yakın olan baronun üyesi olan avukatlar savcı ve yargıçlar atanacağı zaman öncelik alacaktır" ifadelerini kullandı.

SOKAĞI İŞARET ETTİ

Balkan teklifin yasallaşması halinde hukuk devletinin biteceği uyarısında bulunarak, "Dış dünyayla bağımızı koparacak kadar negatif sonuçları olacaktır" vurgusu yaptı. Balkan teklifin kabul edilmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyerek, sokağı işaret etti: "Bu bizim için son şans, elimizden geldiğince bedeli ne olursa olsun sokaklarda mücadele etmeliyiz ve o miting de bizim için bugüne kadar Türkiye avukatlık tarihinde örgütlenen en önemli eylem modellerinden biridir. Siyasal iktidarın güdümünde olan devlet yetkilileri bunu önlemek ve provoke etmek için ellerinden geleni artlarına koymayacaklardır ama bizim de hem tarihten gelen hem de avukatlıktan gelen gücümüz var." (ANKA) 

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Öne Çıkanlar