Fikri Sağlar: Muhalefetin bir araya gelme sebebi Erdoğan düşmanlığı

Fikri Sağlar: Muhalefetin bir araya gelme sebebi Erdoğan düşmanlığı
'Merkezde siyaset yapılmaz, siyaset ilkeyle yapılır. Bütün siyasi partiler Erdoğan'ın etrafında ya da ona benzemeye çalışıyor.'

ARTI GERÇEK- Fikri Sağlar muhalefetin durumuna ve neler yapması gerektiğine ilişkin, "Muhalefetin bir araya gelme sebebi Erdoğan düşmanlığı. Merkezde siyaset yapılmaz siyaset ilkeyle yapılır. Bütün siyasi partiler Erdoğan'ın etrafında ya da ona benzemeye çalışıyor" dedi.

Artı TV'de yayımlanan Erdoğan Aydın, Fikri Sağlar ve Ahmet Faruk Ünsal ile Çetele programında siyaset gündemi ve muhalefetin durumu tartışıldı. Programa Nesrin Nas konuk oldu. 

'İYİ PARTİ KENDİ TABANININ SİYASETE NASIL BAKTIĞINI UMURSAMAZ BİR HALDE'

Metropoll'ün son araştırma anketinden veriler sunan Nesrin Nas, "Metropol’ün son araştırmasında asla oy vermeyeceğim dediğiniz partiler arasında işte kararsız olanların sadece yüzde 26'sı asla HDP’ye oy vermem diyor. İYİ Parti’de bu oran yüzde 1.5. Oysa İYİ Parti kendi tabanının hassasiyetlerini dikkate alarak HDP konusunda muhalefete diken gibi duruyor. HDP varsa ben yokum diyor. İYİ Parti kendi tabanının nasıl baktığını umursamaz bir halde. Kendi parti örgütü iktidarın baktığı gibi baktığı için orada hapsolup kalmış durumda. Oysa kendi tabanının sadece yüzde bir buçuk gibi çok küçük bir oranı 'ben asla HDP’ye oy vermem' diyor. Onun dışında İYİ Parti’nin tabanının büyük bir çoğunluğu aslında somut siyasette kendi meselelerini çözecek şeyler. Çözümler önüne konduğunda HDP’li HDP’siz herhangi bir şekilde önüne konacak o modele, kendi sorunlarını çözecek bir modele oy vermeye son derece açık görünüyor" dedi.

'MERKEZDE SİYASET YAPILMAZ, SİYASET İLKEYLE YAPILIR'

Necmettin Erbakan'ı anma törenini hatırlatan Fikri Sağlar ise "Merkezde siyaset yapılmaz, siyaset ilkeyle yapılır. Bütün siyasi partiler Erdoğan'ın etrafında ya da ona benzeşmeye çalışıyor" yorumlarında bulundu. Sağlar şöyle konuştu, "Öncelikle merhum Erbakan’ı anma toplantısına bakmak gerekiyor. Erbakan, Türkiye'de belli anlayışı olan bir kişi. Bizim gibi insanların siyasetini olumlamadığı ve Türkiye'nin de bugünlere gelmesine neden olan bir kişi. Ama bugünkü yönetimlerden farkı kendisini bu ülkeye ait olarak hissetmesi. Ümmetçilik yapmasına karşın yine de Türkiye'de tankın yapılmasına varıncaya kadar kendini bu ülkenin yuttaşı olarak görmesi. Ülkenin toprağını dağını taşını başkasına peşkeş çekme gibi bir anlayışı olmaması. Bunu da bugünküleri görünce zaten bu lafları söylüyoruz. 10. ölüm yıl dönümündeki anma toplantısına Erbakan'ın oğlu katılmadı, MHP katılmadı. Kaldı ki 12 Eylül cephesinde meşhur Milliyetçi Cephe hükümetlerinde birlikte hareket etmişlerdir. Toplantıya öğrencisi olan AKP sadece temsilcili göndererek katıldı daha sonra Erdoğan bir açıklama yaptı ama orada Milllet İttifakı ve bugünkü iktidara karşı olanlar sıralandılar. Oraya gelmelerinin altında yatan samimi olarak Erbakan'ın düşüncelerini anmak değil bir karşıtlık gösterisiydi. Siyaseti yapan siyasi partilerin ilkeleri vardır. İttifaklar olacaktır, koalisyonlar niçin kurulduklarını önceden belli ederler. Ben defalarca sordum, işin içindeyim parti meclislerinde de görev yaptım. Millet İttifakı'nın birlikte olma gerekçesi nedir? Güçlendirilmiş parlamenter sistem. Bununla ilgili toplumda herhangi bir kontrat var mıdır? Toplum bununla ilgili herhangi bir bilgi sahibi midir? Bir araya geldik, o zaman ben şöyle görüyorum, benim gibi herhangi bir vatandaş da böyle görüyor: Bunlar Recep Tayyip Erdoğan düşmanı, evet Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’yi bir felakete götürüyor. Demokrasi yok, insan hakları yok, ekonomi çöktü. Kaynaklar tamamen yandaşlara peşkeş çektiriliyor. 13 uçağıyla, 4-5 tane sarayıyla yaşayan ve devletin kaynaklarını ciddi biçimde tarumar eden bir noktada. Ama sadece düşmanlıkla yürümüyor. Onun karşısına ne koyacaksınız. Siz iktidara geldiğinizde ki, birlikte iktidar olacağız diyorsunuz dostlarımızla iktidar olacağız diyorsunuz ve birlikte yürüyeceğiz diyorsunuz, yürüdüğünüz zaman ne yapacağınızı açıklamanız lazım. Evet insanları sandıkta birleştirecek, sandıkta 50.1'i oluşturacak çözüm önerileri ortaya koymanız lazım. Siyasi partiler açıkça topluma neyi istediklerini, neyi beklediklerini söylemeliler, koalisyonlar neden birlikte hareket edeceklerini açıklamalılar, niçin bir araya geldiklerini açıklamalılar.

'İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN PEŞ PEŞE GELDİĞİ BİR 10 GÜN YAŞADIK'

Erdoğan Aydın ise İnsan Hakları Eylem Planı açıklandığından beri yaşanan insan hakları ihlallerinden bahsetti ve şöyle konuştu,  

"İnsan hakları eylem planı açıklandığından beri adeta eylemli bir şekilde insan hakları ihlallerinin peş peşe geldiği 10 günlük bir zaman dilimi yaşadık. Levent Gültekin arkadaşımıza saldıranlar yakalanmadı. Aranıyorlar mı? Onu da bilmiyoruz. Ama 8 Mart akşamı zıpladıkları gerekçesiyle 13 kadın evlerinden toplanıp bir geceyi gözaltında geçirmek durumunda bırakıldılar. Daha önce saldırıya uğrayan gazeteci ve milletvekillerinin de takibi aynı şekilde. Urfa Adliyesi'nin önünde bir dram yaşanıyor. Şenyaşar ailesinin geriye kalan son ferdi anne Şenyaşar ve oğlu Şenyaşar adalet çığlıkları atıyor ama onun da sesini duyan yok ne yazık ki."

Öne Çıkanlar