Film setlerinde çalışanlara yönelik COVİD-19 kılavuzu yayımlandı

Film setlerinde çalışanlara yönelik COVİD-19 kılavuzu yayımlandı
Sinema Televizyon Sendikası, setlerde çalışanların güvenliğini sağlamak ve virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için bir kılavuz yayınladı.

ARTI GERÇEK- Sinema TV Sendikası öncülüğünde sektörü temsil eden bütün dernek ve platformlar tarafından "Türkiye’de COVID-19 Kısıtlamaları Altında Film Yapımlarında Güvenli Çalışma Koşulları ve Alınması Gereken Önlemler" başlıklı kılavuz yayınladı.

"Önce Sağlık Sonra Çekim" sloganıyla hazırlanan ve sahadan gelecek verilerle uygulamada yaşanacak sorunlar ve tecrübeler doğrultusunda güncellenecek kılavuz; ulaşım, çekim öncesi ve sırası, ortak alanlar, oyuncular, saç/makyaj, teknik ekip, post prodüksiyon ekibi için önlemler, sağlık kontrolü ve acil durumlarda yapılması gerekenlere dikkat çekiliyor.

48 sayfalık kılavuzda, film yapımlarında çalışan herkesin güvenliğini korumak için kontrol önlemlerinin belirlenmesi ve virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için film, sinema, dizi, reklam, belgesel, klip, animasyon ve tanıtım yapımlarda uygulanabilecek kılavuzda, tarafların uyması gereken kurallar yer alıyor.

Genel bir risk değerlendirmesi oluşturma amacı taşıyan kılavuzda kurallar, "ekip ve oyuncu seçimi", "çekim öncesi hazırlıklar ve ulaşım", "sağlık kontrolü ve acil durumlarda yapılması gerekenler", "çekim alanında hijyen", "fiziksel mesafenin korunması", "ortak alanlar", "birimler özelinde önlemler ve sorumluluklar", "alınması gereken fiziksel önlemler", "tıbbi önlemler" ve "ilk yardım" gibi başlıkların altında yer alıyor.

Kılavuzda "Oyuncular dahil tüm çalışanlar sigortasız çalıştırılmamalı, günlük çalışma süresi 11 saati aşmamalı, çekim yapılacak tüm mekan ve alanlar bir iş güvenlik uzmanı tarafından önceden denetlenmelidir" gibi maddeler bulunuyor. Sağlık Bakanlığı yönergelerine göre hareket edileceği belirtilen, yapım ekipleriyle de görüşülerek yol gösterici olarak hazırlanan ve Türkiye İş Kanunu ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu (İSİG) gözetilerek oluşturulan belgenin içeriğinde yer alan taahhütnamenin tüm taraflar tarafından imzalanması talep ediliyor. Kılavuzda "genel hususlar" kısmında şu maddeler sıralanıyor:

– Proje hazırlık, çekim, çekim sonrası post prodüksiyon süreçlerinde oyuncular dahil tüm çalışanlar
sigortasız çalıştırılmamalı,

– Çalışma saatleri 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre uygulanmak zorundadır. Günlük çalışma süresi
bir saat yemek molası hariç 11 saati aşmamalı,

– Pandemi süreci gözetilerek; projeler senaryo yazım sürecinden itibaren ekip ve oyuncu sayısını
olabildiğince düşük tutacak şekilde tasarlanmalıdır. Kalabalık sahnelerden kaçınılmalı,

– Çalışanlar bu protokolde yer alan hijyen kurallarına uymalı ve kişisel hijyenine dikkat etmeli,

– Çekim yapılacak tüm mekan ve alanlar bir iş güvenlik uzmanı (İSİG uzmanı) tarafından önceden
denetlenmeli,

– Hastalık belirtisi gösteren kişilere ilişkin alınacak önlemlere İSİG uzmanı ve işyeri hekimi (çekim günü)
ve işveren temsilcisi birlikte karar vermeli,

– Ekibe set, çekim alanı ve çevresinde gösterilecek olan mevcut mesafe / hijyen yönetmelikleri
konusunda bilgilendiren işaretler, yönergeler konulmalı,

– Sete çalışanlar dışında hiç kimse alınmamalı.

Kılavuz Sinema Televizyon Sendikası, Görüntü Yönetmenleri Derneği, Oyuncular Sendikası, Sanat Yönetmenleri Derneği, Kamera Asistanları Derneği, Boom Operatörleri Platformu, Reji Asistanları Platformu, Çağdaş Sinema Oyuncuları, BİROY Sinema Oyuncuları Meslek Birliği, Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği, Yönetmenler Birliği Platformu, DIT Birliği, SenaristBir ve Türk Tabipleri Birliği’nin katkılarıyla hazırlandı. 

Öne Çıkanlar