‘Finans dünyasını uykusuz geceler bekliyor’

‘Finans dünyasını uykusuz geceler bekliyor’
Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası’nın ‘makro ihtiyati tedbir’ mesajı için yeni sürpriz düzenlemeler gelebileceğine işaret ederek, ‘Finans dünyasını uykusuz geceler bekliyor’ dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dünkü toplantısından sonra politika faizini yüzde 14’te sabit tuttuğunu duyurdu. Beklentiler de yüzde 61,14’e yükselen tüketici enflasyonuna rağmen bankanın faizi sabit tutmaya devam edeceği yönündeydi. MB, faiz kararını açıkladığı metinde ‘makro ihtiyati politika çerçevesinin de güçlendirileceği’ ifadelerine ilk kez yer verdi. Mesajı ekonomi çevreleri kuşkuyla karşıladı.

Dünya gazetesinden gazeteci Hakan Güldağ, ekonomist Ali Ağaoğlu ile Merkez Bankası'nın faiz kararını ve açıklamalarını değerlendirdi. Ağaoğlu, PPK metnine giren 'makroi htiyati tedbir' mesajı için yeni sürpriz düzenlemeler gelebileceğine işaret ederek, "Finans dünyasını uykusuz geceler bekliyor" yorumunu yaptı. Güldağ, döviz satışında ihracatçıların 'sektörel oran' çağrısını paylaşırken, Ağaoğlu ihracatçının Merkez’e satacağı döviz tutarının artmasının pratikte bir anlam ifade etmediğini, dövizin kullanım erkinin el değiştirdiğini söyledi. İkili, haftanın hareketli enstrümanları tarımsal emtia ve petrolü de ele aldı.

‘’GECEYARISI DÜZENLEMELERİ GÖREBİLİRİZ"

Ağaoğlu, ’makro ihtiyati tedbir’ ifadesini şöyle yorumladı: "İhtimaldir ki, Merkez Bankası hedefe yönelik krediler verilsin, krediler spekülatif amaçlı döviz alımlarına ve diğer finansal araçlara gitmesin, amacına uygun kullanılsın demeye çalışıyor. Ve buna uygun olarak da ihtimaldir ki, teşvik edici bazı düzenlemeler yapabilir. Bu da zorunlu karşılıklardan geçiyor diye düşünüyorum. Belki BDDK ile bir işbirliği yapılıp ortak bir çalışma ile kredi kapasitesine veya belli türdeki kredi kapasitesine ulaşıldığında, mesela kar dağıtabilir. Yani böyle birtakım enstrümanlardan herhalde bahsediliyor. Bu setin ne olduğunu bilmiyoruz. Önümüzdeki günlerde birkaç sürpriz gece yarısı düzenleme görebiliriz."

‘İMKANSIZ ÜÇLEME AYNI ANDA KONTROL EDİLEMEZ’

Ağaoğlu, Güldağ’ın "Politika faizi yüzde 14 seviyesinde kaldı ve TL’nin negatif reel getirisi 47 puanı aşmış durumda" sözlerini ise şöyle sürdürüyor:

"Politika faizi yüzde 60 -70 olsa bile etkisi çok sınırlı kalacak. Bu, sadece yüzde 30’luk kitleyi ilgilendiren bir durum. KKM ile birlikte değerlendirdiğimizde toplam mevduatın yüzde 70’inin döviz veya dövize endeksli park ettiği bir yerde politika faizi, bakanın da dediği gibi anlamsızlaşmıştır. KKM’lerin bir kısmı tekrar eski dövizlerini alacakları için vazgeçmeyeceklerdir. Bir kısmı belki TL’de kalmaya devam eder. 55’ten 70’e çıktığı bir ortamda o 55’lik bölge eskiden nasıl satmadıysa dövizini yine satmayacaktır diye düşünürüm. Çünkü Türk yatırımcısının tercihleri benim son 35 yıllık tecrübem, çok majör değişiklikler arz etmediğini söylüyor."

Ağaoğlu petrol, altın ve gümüş konusunda ise şunları söylüyor:

PETROL: Rezervlerin kademeli olarak günlük birer milyon varil şeklinde piyasaya verilmesi olumlu. Ancak Rusya'nın Ukrayna konusunda kafa karıştırıcı açıklamaları yeniden petrol fiyatını yükseltti. Denkleme İran'ın ne zaman gireceği önemli. İran’ın elinde yüzer stok var, gittikçe de artıyor. Yüzer stokları traderler ucuza kapatmak için fiyatları 80-85 dolar bandına indirecekler. İran’ın petrolü ucuza alındıktan sonra 105-115 bölgesine bir yükseliş olacak diye bekliyorum.

BUĞDAYDA ‘RAPOR’ FİYATLANDI: Amerikan Tarım Dairesi’nin raporu son fiyatlamalarda etkili oldu. Raporda buğday üretiminde geçtiğimiz yıla oranla ekim alanlarında daralma, fiyat artışları ve öne çeken talepten kaynaklı bir dengesizlik oluşacağı belirtildi. Aslında fiyatlar Ukrayna-Rusya tansiyonunun düşmesiyle 972’ye kadar geldi. Ancak, bu raporun sonucunda bin 115’e kadar yükseldi. Bu tabii ki bizim için dış ticaret açığına, cari açığa olumsuz etki edecek konulardan bir diğeri.

ALTINDA TREND, GÜMÜŞLE DEĞİŞİR: Fed ve Rusya etkisiyle yükseliş gördük. Ancak trend değişikliği olabilecek bir gelişme yaşanmadı. Enflasyondan korunmak için örneğin buğday, kakao veya demir cevheri kontratı alamayanlar altın almayı tercih ettiler. Gümüş çıkmadan altın çıkmayacak. Yani bu tarihsel olarak görece olarak ispatlanmış şeyler maalesef değişmiyor. Yani bir de şöyle düşün, bu denklemi değiştirecek dünya üzerinde ne değişti? Değişmedi, o zaman eski alışkanlıklarla trade yapmaya devam ediyor insanlar.

 

Öne Çıkanlar