Fincancı: Cezaevlerindeki durumu anlatmak için Cumhurbaşkanından randevu istedim

Fincancı: Cezaevlerindeki durumu anlatmak için Cumhurbaşkanından randevu istedim
Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Cumhurbaşkanından yanıt beklediğini açıkladı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 'adalet' talebiyle başlatılan ölüm oruçlarını ve yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle cezaevlerindeki gelişmeleri T24'ün Youtube'de gerçekleştirdiği programda Şirin Payzın’a değerlendirdi.

'CUMHURBAŞKANINDAN YANIT BEKLİYORUM'

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini, konser yasaklarının kaldırılması için ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in durumunu değerlendiren TİHV Başkanı Prof. Dr. Fincancı, "Geçmişte yapılan açlık grevi eylemlerinde en azından müzakereler yürütülüyordu ancak şimdi hiçbir iletişim kanalı yok" değerlendirmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini konuşmak için randevu istediğini ifade eden Fincancı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yanıt beklediğini söyledi.

'İNFAZ YASASI SALGIN NEDENİYLE YAPILMIŞ BİR DÜZENLEME DEĞİL'

100 bine yakın hükümlünün cezaevlerinden tahliye edilmesini sağlayan infaz düzenlemesi için 'İnfaz yasası aslında salgın nedeniyle yapılmış bir düzenleme değil. Çetelere yönelik af kapsamında değerlendirilebilecek bir süreç' ifadeleri kullanan TİHV Başkanı Prof. Dr. Fincancı, infaz yasasından yararlanan hükümlülerin tahliyesinden sonra bile cezaevlerinin kapasitesinin hala yüksek olduğunu söyledi:

"İnfaz yasası ile salıverilenlerin tam sayısını bilmiyoruz ama 60 bin ile 90 bin arası olduğu söyleniyor. Cezaevlerinin zaten arttırılmış kapasitesi 220 bindi bu da sıkışık koşullarda arttırılmış bir kapasite. Dolayısıyla 220 binin altına düşmemiş görünüyor."

'GRUP YORUM'UN ÇOK BASİT BİR TALEBİ VAR'

Yaşam hakkının korunmasının devletin yükümlülüğünde olduğunu dile getiren Fincancı, kültürel faaliyetleri üzerindeki baskıların kaldırılması talebiyle başlattıkları ölüm orucuna devam Grup Yorum üyeleri ile adil yargılanma talebiyle ölüm orucunu sürdürenlerin taleplerine ilişkin herhangi bir girişim olmadığını söyledi. Birçok davada gizli tanık ifadeleri üzerine kararlar alındığını, soruşturmalara gizlilik kararı getirildiğini ve avukatların kimin ne ifade verdiğini dahi öğrenemediğini belirten Financı:TİHV Başkanı Prof. Dr. Fincancı,  "Grup Yorum’un çok basit bir talebi var, konser izninin verilmesi" dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar