Finlandiya'dan Kürt mülteciye 'Cumhurbaşkanlığı Cesaret' madalyası

Finlandiya'dan Kürt mülteciye 'Cumhurbaşkanlığı Cesaret' madalyası
Finlandiya’da 2018 yılında bir kadının hayatını kurtaran Kürt mülteci Şaxewan Fatih Farac, Cumhurbakanlığı tarafından “saygı ve cesaret” madalyası ile ödüllendirildi.

Batı ve İç Finlandiya Bölgesi Devlet İdari Ajansı Genel Müdürü Marko Pukkinen, 5 Kasım 2021 Cuma günü, bölgede yaşayan dört kişiye Cumhurbaşkanı tarafından verilen cesaret madalyalarını takdim etti.

Madalyayı alanlardan biri de Kürt mülteci Şaxewan Fatih Farac (Shakhawan Fateh Faraj) oldu.

Farac, 2 Ekim 2018'de Vaasa kentinde bir eğitim kurumunda yaşanan bıçaklama olayında bir kadını bıçaklı saldırıdan korumuş, mağdurun hayatını kurtarmıştı.

Rûdaw’a konuşan Farac, kadının yardım çığlığı üzerine olay yerine gittiğini, saldırganın elindeki bıçağı gördükten sonra kadını kurtarmak için öne atıldığını söyledi.

1981 Kerkük doğumlu olan Şaxewan Fatih Farac, 2015 yılından beri Finlandiya’da yaşıyor.

Olayın ardından mahkeme ve polisin kendisine teşekkür ettiğini anlatan Farac, saldırının gerçekleştiği okul yönetiminin de kendisini ödüllendirdiğini anlattı.  

Cumhurbaşkanlığı madalyasına ilişkin de konuşan Farac, "Şubat ayında Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün sekreterinden bir telefon aldım. Bana teşekkür ederek Cumhurbaşkanının beni saygı ve cesaret madalyasına aday seçtiğini söyledi" dedi.

Ödülü aldığı için gurur duyduğunu belirten Kürt mülteci, "Ödülü aldığım gün de hayatımda çok özel ve anlamlı bir gün olacak" diye konuştu.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Cesaret Madalyası, her yıl kendi hayatını hiçe sayarak başkalarının hayatını kurtaranlara veriliyor.  

1920'lerden itibaren dağıtılan bu madalyayı şu ana kadar sadece 11 yabancı alabildi.

Öne Çıkanlar